Ma éjjel túlnyomóan derült vagy kissé felhős lesz az ég. Csapadék nem várható. Az északi szél többnyire mérsékelt marad, késő estig lehet néhol élénk széllökés. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 14 fok között várható, de a szélvédett északi völgyekben, és az Alföld hidegre érzékeny helyein 4, 8 fok is lehet.

Kedden gomolyfelhős idő várható sok napsütéssel, az északi megyékben lehet kissé több felhő. Érdemi csapadék nem lesz, de az északi megyesávban elvétve futó zápor esetleg kialakulhat. Az északnyugatira forduló szelet élénk széllökések is kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 14 fok között várható, de a szélvédett északi völgyekben, és az Alföld hidegre érzékeny helyein 4, 8 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 29 fok között valószínű.

időjárás

Záporok még előfodulhatnak – fotó: Wachtler Zsolt

Az előttünk álló héten jellemzően napos, gomolyfelhős időre van kilátás. A hét első felében nem várható számottevő csapadék, majd csütörtökön a Dunántúlon, pénteken országszerte, szombaton már csak északkeleten lehet elszórt záporokra, zivatarokra számítani, de területi átlagban ezekből sem valószínű nagy mennyiség. Összességében a hét végére a legtöbb helyen veszítenek a talajok jelenlegi nedvességtartalmukból mind a felszín-közeli, mind a mélyebb rétegekben.

A hét első felében meglehetősen száraz lesz a levegő, 40% alatt alakul a relatív páratartalom a legmelegebb órákban, ami jót tesz a különböző kórokozók elleni védekezésben. A hét második felében kialakuló zivatarok környezetében kissé párásabbá válik majd a levegő. Szerdáig még többfelé zavarhatja napközben élénk szél a növényvédelmi munkákat, csütörtöktől azonban mérséklődik a légmozgás, és legfeljebb zivatarfelhők környékén támad fel átmenetileg a szél. Melegszik az idő, bár a hét első felében helyenként még 10 fok alá csökken a hajnali hőmérséklet, de napközben már 25 és 30 fok közé melegszik a levegő, tehát nagy lesz a napi hőingás. A hétvégétől egyre többfelé kell kánikulára, és ezzel együtt intenzív hőösszeg növekedésre számítani.

A kalászos növények és az őszi káposztarepce az érés fenológiai fázisában vannak, a repcét és az árpát a legtöbb helyen már learatták, zajlik a búza aratása is. A napraforgó és egyre többfelé a kukorica is virágzik, optimális fejlődésükhöz meleg, csapadékos időre lenne most szükség. Az elmúlt napok csapadéka jól jött számukra, de most már a melegre is nagy szükség lenne. Ugyanakkor a megnövekedett páratartalom a kórokozóknak is kedvezett.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!

Az időjárás rovat főtámogatója a Kaposflex Kft., támogatója az ICL Specialty Fertilizers.