Ma éjjel a déli, délnyugati országrészben erősen vagy közepesen, másutt pedig jobbára gyengén felhős idő várható. A felhős tájakon elszórtan számíthatunk záporra, esetleg zivatarra. Időnként megélénkül az északi, északkeleti szél. Hajnalra általában 5 és 12 fok közé csökken a hőmérséklet, de a derült, szélcsendes északi tájakon 1 és 4 fok közé is lehűlhet a levegő, így ott gyenge talajmenti fagy előfordulhat.

Kedden a többórás napsütés mellett több helyen erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, a déli tájakon pedig felhősebb körzetek is lehetnek. A Dunántúlon számíthatunk nagyobb számban záporra, helyenként zivatarra, másutt inkább csak néhol lehet futó zápor. Csapadékra legkisebb esély a Tiszántúlon van. Az északi, északkeleti szél megélénkül, északkeleten meg is erősödik. Átmeneti szélerősödés zivatarban is lehetséges. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 24 fok között valószínű.

időjárás

Főleg a hét második felétől várható kiadós csapadék – fotó: Friss Richárd

Az előttünk álló héten többször és sokfelé csapadékos időben lesz részünk. Szerdáig főleg délen és a Dunántúlon várható elszórtan eső, zápor, zivatar, majd a hét második felében országszerte kiadós csapadékra van kilátás. A heti csapadékösszeg általában 15 és 30 mm között valószínű (nagyobb része csütörtökön és pénteken, majd vasárnap érkezhet), de van esély ettől nagyobb mennyiségekre is. Az ország döntő részén például a 60%-ot meghaladja a 10 mm-t péntek estig összesen meghaladó mennyiség valószínűsége.

A talaj vízkészlete a héten valószínűleg jelentősen növekedni fog. Gyakran lesz élénk, többször erős az északi, északkeleti szél, mely miatt a növényvédő szeres permetezést jól meg kell tervezni. A nappali hőmérséklet szerdáig még marad 20 fok közelében, majd a hét második felére több fokot visszaesik. Fagy a héten nem valószínű. Az 5 cm-es talajhőmérséklet a hét második felében kissé 10 fok alá csökken. A héten a természetes vegetáció, a fű is gyors fejlődésnek indul, "kizöldül" az ország, ez a csapadékkal párosulva véget vet a száraz, fűtüzes időszaknak.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!

Az időjárás rovat támogatója az Auditker Kft.