Éjszaka általában kevés lesz a felhő, de elsősorban az ország északi felén ismét többfelé képződik köd, és alacsonyszintű rétegfelhőzet. A ködös tájakon szitálás előfordulhat. A déli, délkeleti szél többnyire mérsékelt marad. A hőmérséklet hajnalban általában -1 és +8 fok között várható.

Kedden északnyugat kivételével a köd feloszlik, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, majd a déli óráktól északnyugat felől átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet. Északon néhol gyenge eső, zápor előfordulhat. A déli, délkeleti szél megélénkül, majd főként északon és a Dunántúlon délután északnyugatira fordul, és helyenként meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és +8 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 13 és 20 fok között valószínű.

időjárás

Enyhe, száraz idő várható – fotó: Rosta Tibor/MTI

A hét további részében gyakran lesz napos, gyengén felhős az idő. A múlt héthez képest csökken a ködhajlam, kevesebb helyen és kisebb valószínűséggel alakulhat ki köd. Keddről szerdára egy hidegfront vonul át fölöttünk, amiből helyenként kisebb eső előfordulhat, de nagyobb területre kiterjedő számottevő csapadék nem valószínű, ahogy a hét többi napján sem. A hőmérséklet fokozatosan csökken, a keddi 15-20 fokos maximum értékekről vasárnapra már 5-10 fokra esik vissza.

A hét második felében a hajnali, reggeli fagyok is megjelennek, csütörtökön és pénteken csak helyenként, majd szombaton és vasárnap már nagy területre kiterjedően csökken fagypont alá a hőmérséklet. Ezzel együtt a talajhőmérséklet is csökkenni fog. Vasárnap újabb hidegfront érkezik sokfelé erős széllel, de jelentősebb csapadék nélkül. A front mögött a jövő hét elején tovább hűl az idő.

Az őszi vetések állapota nagyon vegyes képet mutat az országban az őszi csapadék területi eloszlásának megfelelően. A Dunántúl nyugati felén jellemzően jó állapotúak mind a kalászosok, mind a repce vetései, bár a repce a meleg időben sokfelé túlfejlett, és emiatt igényel beavatkozást. Ezzel szemben az ország nagy részén, de főként a Dél-Alföldön illetve a Tiszántúlon már eleve igen száraz, poros magágyba történt a vetés, így a kelés is vontatottan nehezen indult, és sok a foltos, hiányosan kelt állomány, amin csak kiadós, 20-30 mm eső segítene, de erre az előttünk álló héten sincs kilátás.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu megújult Időjárás rovatában!

Az időjárás rovat támogatója az Auditker Kft.