Fórum

Fakitermelés, erdők újratelepítése 

Létrehozta: Pista58, 2009-02-07 13:59:18

Új hozzászólás Frissítés
 • Válasz » #3769 Erdőjaro | 2020-07-09 22:44:01

 • Válasz » #3768 rongyos | 2020-07-05 15:46:21

  Válasz Quercus Maximus #3767. hozzászólására

  Hála Istennek...végre megszabadulhatok, a fogatlan "najlonköpenyes" vén kriptaszökevényektől, s nekiállhatok dolgozni a saját erdőben...

 • Válasz » #3767 Quercus Maximus | 2020-07-03 19:20:35

  Elfogadták az osztatlan megszüntetéséről szóló törvényt is. Na így már szép kerek a történet.
  Itt az ideje elkezdeni halászni a zavarosban. Ilyen lehetőség mint most, a gengszterváltás utáni rablóprivatizáció óta nem volt.

 • Válasz » #3766 Quercus Maximus | 2020-06-30 09:26:35

  Hogyan tovább július 1-től.

  A heves megyeiek álláspontja:

  A végrehajtott munkák lejelentését még befogadják a "régi" szakirányítóktól július 31-ig, de holnaptól mást nem.
  Vagyis, ha egy bejelentést, vagy bármilyen más "beadványt" olyan szakirányító ellenjegyez, aki nincs náluk regisztrálva szakirányító vállalkozásként, azt elutasítják, megtiltják.
  (az alkalmazotti jogviszonyra nem kérdeztem rá)
  Arra a kérdésre, hogy vajon hogyan lehet bejelentkezni szakirányító vállalkozásként, mikor erre nincs rendszeresítve nyomtatvány az NFK honlapján -holott már évek óta kéne, hogy legyen- az a válasz, hogy meg lehet tenni egy "kockás" papíron, a lényeg, hogy a bejelentés tartalmazza a jogszabályban előírt adatokat, igazolásokat.

  Borsod megye:

  Fogalmuk nincs, várják Zámbó Úr útmutatását.

  A Pest megyei felügyelőmmel délután beszélek.

  Addig is: van még ennél lejjebb?

 • Válasz » #3765 Matyi50 | 2020-06-30 07:44:03

  Válasz Quercus Maximus #3764. hozzászólására

  "Ha ilyen piaci körülmények között valaki bejelentkezik, hogy ő bérbe, kezelésbe, integrációba venné az erdőt, ami ráadásul még osztatlan is, több tucat, vagy akár száz tulajdonossal.....na arról nagyon gyorsan meg fogják állapítani, hogy hülye"


  Rossz álom 1:A végén még Nehogy földel együtt szedjék el,de abból háboru lenne.
  Ráadásul a hatóság már nem értesít semmiről,hanem határozatot küld azonnal,amit a bíróságon lehet megtámadni.Szóval ha valaki erdejére elvileg kijelölnek egy új gazdálkodót,az csak a határozatot fogja kapni,magyarán köpni nyelni se lesz ideje.Remélem feláll jópár felügyelő még a hatóságnál és otthagyja őket a piba ha ennek a legkisebb előszele is érzödni fog.


  De szerintem nem kell ilyen víziókba menekülni,bízzunk a józan észben,csak most a legnyitottabb szemekkel !

 • Válasz » #3764 Quercus Maximus | 2020-06-29 06:14:18

  Válasz Matyi50 #3763. hozzászólására

  Hát....ha valaki az elmúlt 10 évben figyelt, az megtanulta, hogy Magyarországon minden törvényt valakinek/valakiknek az érdekében hoztak.
  Az átlag magyar ember, de mondhatjuk úgy is, hogy a társadalom többsége nem tartozik a valaki kategóriába. Azt el kell ismerni, hogy ezt viszont az Orbán-rezsim rendkívül profi módon csinálja. Úgy adja el ezeket a dolgokat, hogy minden ilyen jogszabály a mi, vagyis a nép érdekét szolgálja.
  Meg egy lófaszt mama. Lásd pl. az osztatlan megszüntetésére benyújtott törvényjavaslatot. Akkora nyeles cumi, mint egy ház.

  Na most az erdőgazdálkodást érintő törvénymódosítások is borítékolhatóan ebbe a kategóriába tartoznak.

  Mit látsz most?

  A kutyának sem kell a tűzifa, az ipari fa, és ebből kifolyólag az erdő sem. Annyi hirdetés van, hogy erdő eladó, fa lábon eladó, hogy lassan nem fér el a neten. De olyat nem nagyon lehet hallani, hogy ebből üzlet lett volna, mert egyik sem kell senkinek sem. Aki egyébként aktív erdőgazda, az is áll, mert nem mer belefogni pl. termelésbe, amíg nincs vevő a fára. Ha meg mondjuk nemes nyáras, vagy fenyő erdei is vannak.....arról jobb nem is beszélni.

  Ha ilyen piaci körülmények között valaki bejelentkezik, hogy ő bérbe, kezelésbe, integrációba venné az erdőt, ami ráadásul még osztatlan is, több tucat, vagy akár száz tulajdonossal.....na arról nagyon gyorsan meg fogják állapítani, hogy hülye.

  De. Ha valaki egy kicsit figyel, és tovább lát a fabiznisznél, akkor könnyen észreveheti, hogy nagy valószínűség szerint új csapásirány lesz Európában. Ne termelj fát! Hagyd békén az erdőt, hagyd békén az ökoszisztémát, csak a legszükségesebb beavatkozásokat végezd el, bízd a többit a természetre.

  Mi ebben az üzlet? Ma még semmi. De akinek vannak információi a holnapról, a holnaputánról, arról, hogy mondjuk a támogatási rendszer abban az irányba fog átalakulni, hogy az EU ezt a típusú erdőgazdálkodást fogja preferálni, úgy mint pl. most a naturás támogatásokkal teszi....na annak ez a tudás nagyon sok pénzt fog jelenteni.
  Gondolj bele, azért kapsz támogatást, hogy gyakorlatilag ne csinálj semmit, és van több száz, de inkább ezer hektár erdőd...

 • Válasz » #3763 Matyi50 | 2020-06-28 21:07:49

  Válasz Quercus Maximus #3761. hozzászólására

  Azt mondod itt is a földhasználati mutyi meg Kishantoshoz hasonló van elindítva a haveroknak? Az érdekes hogy erdőgazdasági főmufti lett agrár államtitkár,mióta ott van minden agyon van variálva ,átírva,átrendezve..

 • Válasz » #3762 JOSEY | 2020-06-28 18:28:01

 • Válasz » #3761 Quercus Maximus | 2020-06-28 18:26:17

  Válasz Erdőjaro #3759. hozzászólására

  Ezért bátorkodtam érdeklődni a Mócz féle "érdekvédő" bagázs iránt.

  Mint mondottam, totális érdektelenség övezi az erdőgazdálkodást.
  De. Ez többek között azért van, mert egyészről ez tetszik vagy sem egy speciális terület.
  Másrészről azért, mert ma Magyarországon nincs olyan fórum, intézmény, szervezet, oldal, stb., ahová valaki, legyen erdőtulajdonos, erdőgazda, szakirányító, a problémáival fordulhatna, és ahol érdemi segítséget kaphatna.
  Ha a falugazdászt kérdezed, föltesz a kezét, hogy ő ehhez nem ért.

  Zárójelben. Azért tessék má' nekem elmagyarázni, miért nem tudott a kormány a falugazdász hálózaton belül létrehozni egy erdőgazdász szakember csoportot? zárójel bezárva

  Ha a földhivatalokba mész, és kiejted az erdő szót, már letorkollnak, hogy ők ezzel nem foglalkoznak.
  Ha az erdészeti hatósághoz mész, ott megmondják, hogy mely jogszabályi helyeket kell elolvasnod, és egyébként meg keress egy szakiránytót. Továbbá, mint tulajdonosnak semmilyen jogod nincs a saját erdődben, tessék erdőgazdának lenni.

  AKKOR?

  Én sokat gondolkodtam azon, hogy csinálok egy blogot, ahol megpróbálom mindenki számára érthetőn elmagyarázni az erdőgazdálkodással kapcsolatos teendőket, jogszabályokat. Bele is fogtam, de gyenge kezdés után erősen visszaestem.
  Egyre inkább elmegy a kedvem ettől az egésztől.

 • Válasz » #3760 Diesel Tibor | 2020-06-28 18:06:00

  Válasz Erdőjaro #3759. hozzászólására

  Dicsaksmile confused olvasom amit itt egyfolytában fejtegettek de egy kukkot sem értek belőle pedig van erdőm is( 20heki) van szakirányító is,meg átadott erdő meg most folyamatban átadás és megy minden rendjén,hol a gond nem értem.smile confused

 • Válasz » #3759 Erdőjaro | 2020-06-28 17:55:57

  Válasz Quercus Maximus #3758. hozzászólására

  Akik eme jogszabályt alkották,szakmai szervek véleményezték,amelyeknek tagja sok gazdálkodó és szakszemély,miért nem cikkeznek erről?Miért nem segítenek eligazodni?smile hammer

 • Válasz » #3758 Quercus Maximus | 2020-06-28 16:44:27

  Válasz Erdőjaro #3756. hozzászólására

  Nincs türelmi idő.

  Amit legelőször meg kell érteni, mikor jogszabályt tanulmányozol, az az a töretlen bírói gyakorlat, hogy jogszabályt kiterjesztően csak akkor lehet értelmezni, ha arra a jogszabály kifejezetten fölhatalmaz.
  Az egy más kérdés, hogy ezt pl. maguk a hatóságok sem tartják be, és az értelmezés során olyan dolgokat is belemagyaráznak, ami nincs benne a jogszabályban, és nem is volt a jogalkotó szándéka. Ez nem értelmezés, hanem jogszabály alkotás, amihez nekik nincs joguk.

  Namármost. Én sehol nem látom az eddig megjelent jogszabályokban, hogy bármilyen türelmi időt adna. Tehát jul. 1-től élesbe megy a dolog, hacsak addig nem jelenik meg újabb rendelet.

  Viszont. Nem lepne meg, ha az erdészeti hatóságok mégis úgy "értelmeznék" az előírásokat, hogy adnak türelmi időt. A kérdés, hogy melyik hatóság mennyit.

 • Válasz » #3757 Quercus Maximus | 2020-06-28 16:36:18

  Szóval szerintem a következőről van szó.

  Van jogosult szakszemélyzet, aki egyben valamilyen jogon erdőgazdálkodó. Neki nincs dolga, mehet a dolog tovább.

  Van jogosult szakszemélyzet, aki munkaviszonyban van, pl. állami erdőgazdaságoknál. Nekik sincs dolguk.

  Van jogosult szakszemélyzet, aki egyben vállalkozó is, és így folytat szakirányítást. Neki majd annyi dolga lesz, hogy ha lesz rá mód, ezen "állapotát" is nyilvántartásba vetesse. Mert jelenleg erre nincs lehetőség. Azért nincs, mert nincs ehhez szükséges nyomtatvány már évek óta.

  És van a többség.
  Azon erdőgazdálkodók, akiknek szóbeli megállapodás alapján van szakirányítójuk.
  Velük mi lesz szerdától? Mert az Evt. előírásai szerint vagy munkaviszonyban, vagy vállalkozói jogviszonyban alkalmazhatják tovább a szakirányítójukat.
  Na most 2-5 10-30 ha erdőzgazdálkodási területen nem valószínű a munkaviszony létesítése. Marad a vállalkozói jogviszony. De a szakirányítóik többsége nem vállalkozó.
  Ilyenkor mi van, mi lesz?

 • Válasz » #3756 Erdőjaro | 2020-06-28 16:26:27

  Válasz Quercus Maximus #3754. hozzászólására

  Jó de erre kizárt,hogy nincs türelmi idő.

  Simán,alanyi jogon megbízott szakirányítói költséget eddig sem lehetett elszámolni,csak azét,aki számlaképes.Véleményem szerint a legtöbb gazdálkodó eddig is ilyen szakirányítóval volt kapcsolatban.
  Az tény hogy vége a zsebbe,papír nélkül fizetésnek,ahogy annak is hogy egy ügy kapcsán semmi bizonyító okirat nem volt a gazdálkodó kezében,ami a szakirányító felelősségét is tudta bizonyítani.
  Ja hogy ez ezután majd plusz dijjal jár.smile censored

 • Válasz » #3755 Quercus Maximus | 2020-06-28 16:09:00

  Ja, és tudja valaki, hogy hol van ilyenkor a kormányközeli érdekvédő bagázs, a MEGOSZ?

 • Válasz » #3754 Quercus Maximus | 2020-06-28 16:03:59

  Válasz Erdőjaro #3753. hozzászólására

  Bocs, de szerintem nem. Te a Vhr-ből idéztél.
  A lényeg a törvény, az Evt.

  "97. § * (1) Az erdőgazdálkodónak az erdőgazdálkodási tevékenység szakszerűségének biztosítása érdekében erdészeti szakirányítót kell alkalmaznia.
  (2) Erdészeti szakirányító alkalmazásának minősül
  a) ha az erdőgazdálkodó - jogi személy esetén törvényes képviselője, vagy személyesen közreműködő tagja - jogosult erdészeti szakszemélyzeti kiemelt besorolással „érvényes” szakirányítói státuszban szerepel az erdészeti szakirányítói névjegyzékben,
  b) az erdészeti szakirányítói névjegyzékben jogosult erdészeti szakszemélyzeti kiemelt besorolással „érvényes” szakirányítói státuszban szereplő jogosult erdészeti szakszemélyzet munkaviszony keretében történő alkalmazása,
  c) az erdészeti szakirányítói névjegyzékben „érvényes” szakirányítói státuszban szereplő erdészeti szakirányító vállalkozás megbízása
  [az a)-c) pont a továbbiakban együtt: alkalmazott szakirányító]."

  Amit te idéztél az arról szól, hogy a jelenlegi állapot, vagyis a jogosult szakszemélyzeti státus meddig érvényes.

 • Válasz » #3753 Erdőjaro | 2020-06-28 15:25:30

  Válasz Quercus Maximus #3749. hozzászólására

  Szerintem itt a lényeg : 32. § (1) E rendelet hatálybalépésekor nyilvántartásban szereplő jogosult erdészeti szakszemélyzet határozatlan időre szóló jogosult erdészeti szakszemélyzeti kiemelt besorolása

  a) középfokú erdészeti végzettséggel egyenértékű szakképesítéssel rendelkező, illetve erdésztechnikusi végzettségű, kizárólag szakfeladatokat ellátó erdészeti szakszemélyzet esetében 2022. július 1-jéig,

  b) középfokú erdészeti végzettséggel egyenértékű szakképesítéssel rendelkező, illetve erdésztechnikusi végzettségű, rendészeti feladatokat ellátó erdészeti szakszemélyzet esetében 2023. július 1-jéig,

  c) felsőfokú erdészeti szakirányú végzettségű szakszemélyzet esetében 2024. július 1-jéig,

  d) felsőfokú erdészeti szakirányú végzettségen felül egyéb felsőfokú végzettséggel rendelkező szakszemélyzet esetében 2025. július 1-jéig

  tartó határozott időtartamra módosul.

  Hogy aztán meg mi lesz?a jóisten tudja..

 • Válasz » #3752 csontii | 2020-06-28 15:16:24

  Válasz rongyos #3751. hozzászólására

  Erre lennék kíváncsi,mert pont ebben a cipöben járok.

 • Válasz » #3751 rongyos | 2020-06-28 15:06:28

  Válasz csontii #3750. hozzászólására

  Egy dologra azért nagyon kíváncsi leszek. Ha ennyire megtizelődik a szakma, akkor ki fogja végrehajtani az üzemterveket???
  Mondjuk én megcsinálom, mert magánerdőgazdálkodó vagyok, és még bírom is valamennyire, de pl. környékünkön van egy rakat rendezetlen jogállású erdő....na akkor az Isten nevében ősszedől..aztán jólvanazúgyponthu? valószínű így lesz....A szakírányítássla kapcsolatban meg nem lehet az, hogy júli. 1jével marad minden úgy ebben a prompt állapotban, ahogy a most van?
  Csak egy érdekesség pl. van egy EBT van szakirányítója......innentől ha valamit aláír, akkor az hatálya egyenlő a nullával?

 • Válasz » #3750 csontii | 2020-06-28 13:39:42

  Válasz Quercus Maximus #3749. hozzászólására

  Szerintem fogok kérni az erdészeti hatóságtól egy állásfoglalást ez ügyben.

 • Válasz » #3749 Quercus Maximus | 2020-06-28 13:21:20

  Válasz csontii #3748. hozzászólására

  Hogy mire gondolt a "jogalkotó", azt nem tudom. Már csak azért sem, mert Magyarországon nem jogalkotás, hanem jogbarmolás folyik.
  Afelől nincs kétségem, hogy ez nem véletlen. Minden jogszabály valakinek, vagy valakiknek az érdekében készül. Szerintem az Evt és a Fétv módosítás szintén ez a kategória.

  Ami a lényeg, hogy a kormányhivatalok, a hatóságok (erdészeti hatóság, földhivatal) a szokásos kört futja. Jogot értelmeznek. Ahelyett, hogy azt csinálnák, ami a dolguk, jogot alkalmaznának.
  Már egy ideje ott tartunk -minden érintett-, hogy lesüllyedtünk a középiskola magyar érettségi szintjére. Megpróbáljuk kitalálni mire gondolt a költő.

  Na most az én véleményem az, hogy arra gondolt a költő, miszerint július 1-től vagy az erdőgazdálkodó jogosult szakszemélyzet, vagy alkalmaz munkaviszonyba jogosult szakszemélyzetet, vagy szerződést köt szakirányító vállalkozással. Más verzió nincs.

  A kérdés. Honnan fogja azt tudni az erdészeti hatóság, hogy a fenti verziókból melyik "él", kivéve ha a gazdálkodó maga jogosult szakszemélyzet?

  A másik kérdés. Július 1-tól ellenjegyezhetnek-é az eddigi szakirányítók bármit, kiállíthatnak-é műveleti lapot, ha nem felelnek meg a fenti feltételeknek.

  Szerintem nem.

 • Válasz » #3748 csontii | 2020-06-28 12:15:09

  Válasz Quercus Maximus #3747. hozzászólására

  A jogalkotó esetleg regisztrációként nem arra gondolt,hogy a vállalkozás jogkörében fel van tüntetve az erdészeti szakirányítás? Én alkalmazottként biztos,hogy nem fogok szakirányítani. Nekem mégegyszer az életben nem lesz főnököm.

 • Válasz » #3747 Quercus Maximus | 2020-06-28 09:47:09

  Válasz rongyos #3746. hozzászólására

  Az, hogy a tűzifa piac meghalt, annak több oka van, ezek között van olyan, ami gyakorlatilag "visszafordíthatatlan".

  Viszont kifejezetten érdekes lesz szerdától a szakirányítás kérdése.
  Mert minél többször olvasom át a jogszabályokat, annál egyértelműbb, hogy elsejétől csak alkalmazotti jogviszonyban, vagy regisztrált szakirányító vállalkozóként lehet tevékenykedni.
  Olyan nyilvántartás viszont nincs, hogy szakirányító vállalkozás.

  Na akkor most mi van?

 • Válasz » #3746 rongyos | 2020-06-28 07:53:18

  Válasz Quercus Maximus #3745. hozzászólására

  Jól látod kolléga. Egyelőre én még csinálom, de biztos halálra van ítélve. Addig lesz piac, amíg vannak olyan emberek, akik kényszerből tűzelnek fával....egy komolyabb átalakítás gázra horror összeg.
  De tényleg kevesen maradtunk....smile ohmysmile sad

 • Válasz » #3745 Quercus Maximus | 2020-06-27 20:22:06

  Válasz Erdőjaro #3744. hozzászólására

  A tűzifapiac bedőlése szerintem nem átmeneti, hanem végleges.
  Fakitermelőt már csak elvétve lehet találni.
  Egyik sem véletlen, hosszú negatív folyamat eredménye.

  De. Bedőlt a szakirányítás is. Ki merem jelenteni, hogy a szakirányítás lesz az a terület, ahol komoly hiány fog jelentkezni, és ez gyakorlatilag ellehetetleníti a gazdálkodást.

  És ha ez nem lenne elég, akkor ehhez még jön a tulajdonosok közös gazdálkodásának adott kegyelemdöfés, a haszonbérlet ellehetetlenítése, és az erdőkezelés nevű délibáb további lebegtetése.

  Szóval, ki fog itt erdőgazdálkodni?

 • Válasz » #3744 Erdőjaro | 2020-06-27 18:54:06

  Válasz Quercus Maximus #3743. hozzászólására

  A fakitermelés,erdőművelés ágazat ki lehet mondani,hogy meghalt. Pár harvesteres fakitermelő maradt az országban. Pedig rengeteg olyan erdőterület van,amit nem lehet harvesterrel termelni.. a tüzifa és fatermékek piaca meghalt..de ez véleményem szerint átmeneti,még ha tovább is tart,mint 1-2év.

 • Válasz » #3743 Quercus Maximus | 2020-06-27 18:39:57

  Válasz Erdőjaro #3742. hozzászólására

  A "nyagyoknak" nem lesz gondja.

  A kicsik meg.....maradjunk annyiban, hogy ha van a mezőgazdaságnak olyan szegmense, amit totális érdektelenség övez, na az az erdőgazdálkodás.

 • Válasz » #3742 Erdőjaro | 2020-06-27 17:44:35

  Válasz Quercus Maximus #3741. hozzászólására

  Pedig muszáj lesz működnie!A magánerdőket erdőgazdálkodókat nem semmizhetik ki oly módon,hogy az ami eddig jól müködött,azt is kivégzik.Ebből "háború" lesz ,túl sok nagy ember kezében van magánerdő.

 • Válasz » #3741 Quercus Maximus | 2020-06-27 07:41:40

  Válasz Matyi50 #3740. hozzászólására

  Eddig semmilyet. És ez a gond. Nem lehet tudni, hogyan fog működni a továbbiakban a szakirányítás, nincs szabályozva a haszonbérlet, és az erdőkezelés sem, a tulajdonos közös gazdálkodása nem fog működni.

  Igaz, az integráció menni fog csont nélkül. A megoszos fiúknak nem lesz gondja.

 • Válasz » #3740 Matyi50 | 2020-06-27 07:30:17

  Válasz Quercus Maximus #3739. hozzászólására

  No milyen tervezetet adtak már ki megint?

 • Válasz » #3739 Quercus Maximus | 2020-06-27 07:20:09

  Úgy látszik, igazuk lesz azoknak, akik azt mondták, ezeknek a törvénymódosítgatásoknak egyetlen célja van, ellehetetleníteni a magán erdőgazdálkodást.

 • Válasz » #3738 premium 385 | 2020-06-26 21:48:28

  Válasz Quercus Maximus #3737. hozzászólására

  2017 januártól kötelező bejelentett földhasználónak lenni a fásitott területnél is!

 • Válasz » #3737 Quercus Maximus | 2020-06-26 21:01:54

  Válasz oprita #3733. hozzászólására

  Bejelented egy formanyomtatványon a fásításból fakitermelést. Vársz 21 napot az átvételtől számítva. Ha az erdészeti hatóság nem korlátoz, vagy tilt, akkor letermelheted.
  De azt, hogy esetleg adattári erdő-é,meg tudod nézni az Erdőtérképen.

  Közben elmész a földhivatalba, és megbeszéled a művelési ág változtatást.
  A fásítást nem kell sehonnan kivonni, mert az nincs nyilvántartva az Adattárban.

  Nem tudom be vagy-é jelentkezve erre a területre földhasználónak. Ha nem, kérdezd meg az erdőfelügyelőt, gond-é ez a fakitermelés bejelentésénél. Azt is megkérdezheted, ha a földhivatal hatósági bizonyítványt kér az erdészeti hatóságtól a műv. ágváltozáshoz, annak mi a menete.

 • Válasz » #3736 én 11 | 2020-06-26 18:36:22

  Válasz oprita #3735. hozzászólására

  Ha tudsz infót majd leirnád .engem is érdekel,van ilyen területem

 • Válasz » #3735 oprita | 2020-06-26 14:28:07

  Válasz Matyi50 #3734. hozzászólására

  Köszönet,már kerestem az illetőt,de csak hétfőn lesz.Nem kivonni,rétté minősíttetni akarom.

 • Válasz » #3734 Matyi50 | 2020-06-26 14:25:08

  Válasz oprita #3733. hozzászólására

  Az illetékes,terület szerinti erdőfelügyelöt keresd meg az ügyben pontos terület adatokkal.
  A kivonás sajna nem olcsó játék fásított terület esetén sem. 0,3ha esetében meg sem éri,hacsak nem valami multinak adod el iparterületként.

 • Válasz » #3733 oprita | 2020-06-25 15:37:27

  Üdv!
  Kérdezném a hozzáértőket.
  Kimértek osztatlanból 0,6 hektárt,fele rét,fele bejegyzett fásítás.Megszüntethetem-e a fásítést,ha igen ,mivel jár ez?A fásítás 80%-a kökény,van benne egy tucat juhar,meg kb. ugyanannyi vadon termett rezgőnyár.

 • Válasz » #3732 Matyi50 | 2020-06-19 06:30:05

  Válasz Erdőjaro #3731. hozzászólására

  Káosz van ,nem csak a fejekben,hanem a hivatalokban is.
  Az hagyján,hogy a naturás törvényi részeket kitörölték,de az igazgatóságokat közben év eleje óta szétrobbantották. Teljes a fejetlenség.
  Lett nfk, meg hatósági osztály,jól működő kollektivákat rendszert cserélnek le bombáznak szét megint.
  Arról nem is beszélve,hogy veszélyesen nagy teret és érvényesülést kaptak a civil és sötétzöld radikál szervezetek.Mindenféle szakmai alap nélkül párezres laikusokból közösségi oldalakon verbuvált erdőmentő meg természetvédő csoport képes komplett törvényeket eltöröltetni.

 • Válasz » #3731 Erdőjaro | 2020-06-16 07:21:52

  Válasz Matyi50 #3730. hozzászólására

  De miért nem az alkalmazás előtt
  17-ben? Nehogy a végén még az új törvényt is elkaszálják majd 2év múlva,mikor mindenki betanulja,átáll.
  Azért ez nem kis kib.szás azokkal ahol azóta tervezték újra az erdőket.

 • Válasz » #3730 Matyi50 | 2020-06-15 20:36:13

  Alkotmánybírósági törvénykukázás indul: https://alkotmanybirosag.hu/dontes/ab-hatarozat-jogszabalyi-rendelkezesek-megsemmisiteserol?fbclid=IwAR0cZq8EE-RYNWghML4OCeh92C4TotRddHI4N_mrDTExpVNrLRB5LdQtKGY

  A sötétzöld lobbi ,vagy ki és mi akiknek ez csípte a szemét,de lesz itt még lehet a mostani rendeletekkel is ilyen ...káosz a köbön ...

  Lassan az erdőgazdálkodás csak ültetvényben lesz engedélyezve ha így haladunk ...

 • Válasz » #3729 Quercus Maximus | 2020-06-11 19:10:32

  Válasz Erdőjaro #3725. hozzászólására

  Egyébként a fölvetés jogos. A Földforgalmi törvény szerint nem minősül a használat átengedésének, ha közeli hozzátartozó használja a földet. Vagyis innen közelítve a szívességi földhasználat működhet.

  Miután ez nem hatósági jóváhagyáshoz kötött, már csak az a kérdés, ha valaki egy ilyen szerződéssel bejelentkezik erdőgazdálkodónak, mit lép erre az erdészeti hatóság.

 • Válasz » #3728 Matyi50 | 2020-06-11 18:12:49

 • Válasz » #3727 Matyi50 | 2020-06-11 18:09:13

 • Válasz » #3726 Quercus Maximus | 2020-06-11 13:35:32

  Válasz Erdőjaro #3725. hozzászólására

  Az a lényeg, hogy ez a szokásos történet.
  Vagyis még senki nem tud semmit. Az erdészeti hatóságok sem. Értelmeznek. Na most azért az egy rossz vicc, ha egy hatóság, amelynek a jogszabályok alkalmazása lenne a feladata, az nem alkalmaz, hanem értelmez. Azért mert a jogszabály(ok) gyakorlatilag alkalmazhatatlanok.

  De ebben nincs semmi újdonság. Ebben az országban nem jogalkotás, hanem jogbarmolás folyik.

  Persze jul. 1-ig még kikerülhet a piacra néhány végrehajtási rendelet, de erre azért nem fogadnék.

 • Válasz » #3725 Erdőjaro | 2020-06-11 12:07:23

  Válasz Quercus Maximus #3724. hozzászólására

  Sziasztok!
  Na ez is érdekes,amit írsz szerintem sokak számára.
  A szivességi földhasználat alapján 1/1es erdőben a családtag nem minősül harmadik személynek véleményem szerint. Az új törvény pedig harmadik személyről beszél.
  Olyan esetben mi van,amikor az 1/1es területen családtag az erdőgazdálkodó,nem pedig a tulajdonos?Pl férj feleség,vagy szülő-gyerek. Szerintem ott működhet tovább a dolog,mert nincs harmadik személy,csak ha osztatlan közösben van pl a családtagok tulajdona,de mondjuk azt sem értem,mi köze pláne az egy háztartásban élőkhöz.

 • Válasz » #3724 Quercus Maximus | 2020-06-11 10:32:21

  Válasz Matyi50 #3723. hozzászólására

  Sok igazság van abban amit írsz, de van jópár dolog, amit nem értek, és amivel nem értek egyet.

  Kezdjük ezekkel.

  A jogosult szakszemélyzeti besorolás gyakorlatilag attól semmit nem változott, hogy "kiemelt" besorolást kap. Alapesetben kell hozzá egy technikusi végzettség, 2 év igazolt gyakorlat, és képzésben való részvétel.
  Ami változott az viszont szerintem pozitívum.

  Egyrészről orvosolva lett a te problémád is, vagyis gyakorlatként elfogadott lesz az is, ha az elmúlt 10 évben 2 évet erdőgazdálkodó voltál. Már csak a tanfolyamot kell elvégezned, mint mindenkinek. Ha jól emlékszem valamikor szeptemberben lesz, ha addig nem változtatnak.
  Az is előrelépés, hogy nem elég 5-10 évente egy ilyen 1-2 napos gyakorlatilag érdektelen összeröffenésen részt venni, hanem folyamatos képzések lesznek, és kreditpontok. Az egy más kérdés, hogy ez mennyire lesz komoly, főleg az állami erdészek tekintetében.
  Azzal meg szerintem végképpen nincs gond, hogy szigorították a szakirányítás feltételrendszerét.
  Azt te is, és mások is tudják, hogy ennek minősége az ásóbéka segge alatt van.
  Mint mondottam konkrétan nem kritizálok erdész kollégákat, de azt ki merem jelenteni, hogy a jelenlegi "megbízási" alapon tevékenykedő erdész kollégák jelentős hányadának a tevékenysége kimerül az aláírok-pénzt kapok szűk körben. Ezen túlmenően, ha az erdőgazdálkodónak bármilyen más problémája fölmerül, akkor az a válasz, hogy menjen, és kérdezze meg az erdőfelügyelőt. Ez főleg a "mellékállásban" tevékenykedő állami erdész kollégákra érvényes. Náluk ugyan is az állami erdőgazdaságoknál nem elvárás a szakmai jogszabályok ismerete. Természetesen tisztelet a kivételnek.
  Ha ez most abban az irányba változik, hogy fölkészült, jogszabályismeretekkel rendelkező szakirányító vállalkozások veszik át a helyüket, az szerintem pozitív változás. Már ha valóban ebben az irányba lépünk tovább.

  Az erdőmérnökképzéshez nem tudok hozzászólni, nincs rálátásom, bár azt látom, hogy nem igazán kapkodnak utánuk a munkaerőpiacon.
  Azt viszont ki merem jelenteni, hogy a technikus képzés ilyen mértékben értelmetlen, fölösleges. Egy normálisan működő erdőgazdálkodási modellben nincs szükség ennyi erdésztechnikusban. Főleg miután a jelenlegi szisztémában sem kapkodnak utánuk sem.

  Az viszont kétségtelen, hogy a jelenlegi törvénymódosítás egyrészről ellehetetleníti a közös tulajdonú erdők tulajdonosi körön belüli használatát, bár ugye erre lehet azt mondani, hogy a közös tulajdon megszüntetésére lesz lehetőség.
  Szintén ellehetetleníti a családi közös tulajdonban lévő erdőkben szívességi földhasználati formában történő erdőgazdálkodást.
  A fölajánlott lehetőség, a polgári jogi társaságok, egy agyament baromság. Nevezhetjük szándékos baromságnak is.

  Az integráció.....na az egyértelműen a fidesz közeli megoszos fiuknak lett kitalálva.
  Ez a megosz, amely egyébkánt eredetileg az erdőtulajdonosok, és gazdálkodók érdekvédelmi képviseletére lett kitalálva, gyakorlatilag lesüllyedt a magosz szintjére.
  Olichgarhák érdekvédelmét látja el.

  Az erdőkezelés egy utópia. 3 évig volt az Evt.-ben, de nem tudtak vele mit kezdeni. Na ha nem lesz részletes, mindenre kiterjedő vhr. ezzel kapcsolatban, akkor továbbra is utópia marad. Mert aki enélkül belevág -már ha így is lesz erre lehetőség-, az finoman fogalmazva is szereti a kihívásokat.

  Az erdőgazdálkodói haszonbérleti szerződés meg szép dolog, de számomra még mindig egyetlen húsba vágó kérdés merül föl ezzel kapcsolatban.
  Mennyi legyen a haszonbérleti díj? Mert aki ma 10-15-20-50 évre előre ezt ki tudja számolni, le meri írni, és teljesíteni is tudja, azelőtt le a kalappal.

 • Válasz » #3723 Matyi50 | 2020-06-11 08:23:37

  Válasz Quercus Maximus #3722. hozzászólására

  Szerinted miért csinálnak egy vadonatúj kategóriát a szakirányítási területen? "Kiemelt" néven! Az megvan,hogy A jogosult erdészeti szakszemélyzet ezután olyan lesz mint eddig a sima szakszemélyzet?. Középfokú végzettséggel szinte semmit sem csinálhat a Jesz.csak kötelességei lesznek. A sima szakszemélyzeti esküt meg önmagában egy technikusnak már nem is lesz érdemes megcsinálni,mert az is csak kötelezettséget ró ,jogokat nem ad.

  Szerinted miért képeznek még mindig csak Sopronban erdőmérnököket ,miért nem engedik pl Miskolcon,Gödöllőn,Debrecenben vagy Nyíregyházán?hiába lassan 2millio hektár erdő?Agrármérnököt pedig jóval több helyen... Szerinted miért akarják most szinte csak az ott végzettek körébe ,azon belül is csak egy bizonyos körbe adni az erdőkezelési jogosultságokat a magánerdők egy nagy hányadáról? Az évtizedes haveri hierarchia meg a belső körök a tetejétől az aljáig a magyar erdőgazdálkodásban mind egy pontra vezetnek,az meg Sopron... Szépen kinevelte a kiváló szakemberek mellett a spekulánsokat is.

  Most a haveri kör arathat...

  Szerinted egy erdőgazdálkodónak bejegyzett családtag aki a saját apja, anyja,nagyapja,testvére erdejében eddig szakszerüen gazdálkodott ,vagy EBT ,akitől ilyen módon elveszik majd a jogokat és bejegyeznek helyette egy vadidegen erdőkezelő céget vagy személyt majd erdőgazdálkodónak,az nem egyfajta lenyúlás? smile lolsmile hammer

 • Válasz » #3722 Quercus Maximus | 2020-06-11 07:38:50

  Válasz Matyi50 #3720. hozzászólására

  Egyébként már számtalanszor olvastam tőled, hogy bizonyos körök le akarják nyúlni az erdővagyont.
  Ezt most sem értem. Szerinted olyan nagy buli az erdő? Mert szerintem nagyon nem az.
  Aki ma erdőt vesz, és olyan áron, amilyen áron a hirdetésekben kínálják, az vagy megszállott, vagy hülye. Én az utóbbi mellett teszem le a voksot.

 • Válasz » #3721 Quercus Maximus | 2020-06-08 12:31:46

  Válasz Matyi50 #3720. hozzászólására

  Olvastam a cikket az erdőmezőn, és a hozzászólásomban jeleztem is ezt a problémát.
  Remélhetőleg július 1-ig ezt tisztázzák a jogalkotók, mert ha nem, akkor jön a szokásos jogértelmezési cirkusz, ami persze nem meglepő az Orbán-rezsim regnálása óta.
  Ma körbekérdeztem pár megyében a felügyelő kollégákat, de ők sem tudnak semmit. Az egyöntetű álláspont, hogy amíg nincs egyértelmű jogszabály, vagy utasítás, addig ők nem foglalkoznak a kérdéssel, megy minden az eddigiek szerint.

  Én nem látom egyébként ennyire borúsnak a dolgot. Persze személy szerint nekem már több évtizedes meggyőződésem, hogy erdőben gazdálkodni csak tulajdonos vagy szakember. Nem hiszem, hogy ha egy szakirányító vállalkozás veszi használatba az erdőt, akkor rosszabbul járnak a tulajdonosok, mint ha mondjuk Kolompár Unkasz, vagy egy csak a fára utazó szerzi meg a használati jogot. Egy szakirányító vállalkozásnak azért nem kevés veszíteni valója van, ha nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően gazdálkodik.

  Persze az egy más kérdés, hogy egyrészről miután bedőlt a fapiac, van-é ráció az erdőgazdálkodásban (szerintem nem sok, kivéve a naturás területeket, és az örökerdő üzemmódot), másrészt amíg nem bástyázzák körbe precízen jogszabályokkal az erdőkezelést, addig az egy időzített bomba.
  Szerintem az erdőkezelés ugyan úgy holt tér lesz, mint amíg az Evt.-ben volt.

  Ami magát a szakirányítást illeti, egyértelműen előremutatóak a változtatások.

  Én nem kritizálok kollégákat, de számomra egyszerűen megdöbbentőek voltak azok a problémák, amiket itt gyakorló erdőgazdálkodók, akiknek van szakirányítójuk fölvetettek. Lehet, hogy nekem magasak az elvárásaim, de ezek többségére a választ a szakirányító kollégáknak kisujjból vágni kellet volna.

  Ezen talán segít, hogy jul. 1-től gyakorlatilag nincsenek konkrét szakirányítóhoz kötve az erdőgazdálkodók. Vagyis bármely szakirányító vállalkozás megcsinálhat pl. egy bejelentést, egy erdőterv módosítást, stb.

  Az egy más kérdés, hogy az is megdöbbentő valamely szintem, hogy mekkora érdektelenség övezi a tulajdonosok, és részben az erdőgazdálkodók részéről a tulajdonukban, használatukban lévő erdőt.

  Még annyit, hogy az igazi nagy cumi az osztatlanok megszüntetése lesz.
  Mert amikor egy fideszes leírja, vagy kiejti a száján, hogy a "visszaélések elkerülése végett", akkor mindenki deszkázza be az ajtót-ablakot, és hasaljon le a földre, mert olyan nyeles lófasz érkezik, hogy a falat átüti.

 • Válasz » #3720 Matyi50 | 2020-06-08 11:39:32

  Válasz Quercus Maximus #3719. hozzászólására

  Egyre nagyobb a katyvasz és az értelmezési különbségek.
  egyesek szerint Juli 1.-el a jelenlegi szakirányítói megbízások semmissé válnak,míg mások szerint végzettség szerint tolódnak 2023év végéig. amikor is szolgáltatói szerződést lesz kötelező kötni.

  Az erdészeti szakszemélyzet kiemelt besorolás is eléggé érdekes jogkör lesz... miszerint a szakirányító vagy a szakirányító vállalkozás lesz bejegyezve erdőgazdálkodóként.
  Eléggé olyan íze van ennek az egésznek,hogy a magánerdők fölé egyfajta erdészeti haszonkezelőt rendelnek ha tetszik a tulajoknak ha nem.

  http://erdo-mezo.hu/2020/06/08/az-erdeszeti-szakiranyitasi-tevekenyseg-uj-szabalyozasa/?fbclid=IwAR3xXKkvv469v5p4v_d_5qRDQweLgn2PbtQJvoPZYUGze5oPX78Jd6srwOU

Fórum szabályzat

Elolvasom »

// SZERVERBŐVÍTÉS //

Áprilisban közel 1 millió látogatónk volt, és folyamatosan csúcsokat dönt az Agroinform.hu látogatottásága, ezért bővítjük és továbbfejlesztjük a portált kiszolgáló szerverparkot. Kérünk, ha bármilyen lassulást, működési rendellenességet tapasztalsz a portálon, ezen a linken jelezd. Köszönjük!

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE

[bezárás x]