Az elmúlt hét közepe óta jelentősebb csapadék nem hullott az országban, csak elszórt záporok alakultak ki. A talaj a Dunántúlon is sokat szikkadt a múlt hét eleji nagy esők után. Arrafelé szinte teljesen telített nedvességgel a föld, míg például a Nyírségben és a Hajdúságban nagyon nagy a szárazság, 100 mm-nél is több csapadék hiányzik a talajból. A hőmérséklet késő nyáriasan alakult, múlt szerdától országszerte 25 fok fölött alakulnak a maximumok, melyek több fokkal az átlagos fölötti értékek. Bár rohamosan rövidülnek a nappalok, hosszabbak az éjszakák, így erősebb az éjszakai lehűlés, de a minimum hőmérséklet egyelőre csak néhol süllyedt 10 fok alá.

Ma éjjel általában fátyolfelhős idő várható, csapadék nem lesz. Gyenge marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 9 és 14 fok között alakul, de a völgyekben, homokhátságokon ennél pár fokkal alacsonyabb, a vízpartokon, dombtetőkön magasabb értékek is előfordulhatnak.

Szerda délután több órára kisüt a nap, legfeljebb kevés fátyolfelhő szűri a napsütést. Csapadék nem valószínű. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 9 és 14 fok között alakul, de a völgyekben, homokhátságokon ennél pár fokkal alacsonyabb, a vízpartokon, dombtetőkön magasabb értékek is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 30 fok között valószínű.

időjárás

Nem lesz eső, haladhat a munka – fotó: Agroinform.hu

Az előttünk álló napokban meleg, alapvetően száraz idő valószínű. Pénteken és szombaton szórványosan alakulhat ki záporeső, zivatar, és akkor pár fokot a hőmérséklet is visszaesik. A heti összcsapadék területi átlagban valószínűleg 5 mm alatt marad. A jövő hét első felében is előre láthatólag marad a késő nyári, száraz idő. Az egyre hosszabbodó éjszakák miatt a hajnalok azonban már viszonylag hűvösek lesznek és a szélcsendes éjszakákon (főleg a nedves talajú területeken) erős harmatra, valamint helyenként sekély pára és ködfoltokra is számítani lehet. Komolyabb szél csak zivatarok környezetében és szombaton a gyenge hidegfront mentén várható, nagyrészt mérsékelt légmozgásra számíthatunk.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek többnyire 1550 és 1750 foknap között járnak az országban. A hőösszeg jelentős többlete miatt az átlagosnál nagyjából két héttel előrébb járnak az érési folyamatok szinte minden növényünknél. A napraforgó beérett, az aratása folyamatban van. A kukorica is a teljes érés-növényszáradás fenológiai fázisában jár, sokfelé elkezdődött ennek az aratása is. A korai betakarítás miatt elegendő idő lesz az őszi vetések előkészítésére és elvégzésére. A repce már sokfelé kikelt, de a Nyírségben és a Hajdúságban a száraz talajban vontatott kelés és növényfejlődés várható.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu megújult Időjárás rovatában!

Az időjárás rovat támogatója az Auditker Kft.