A 2024-es PREGA Konferencia és Kiállításon Bodnár Bence, az Aranykalász Kft. agronómusával Ádám Marcell, az Axiál Kft. precíziós mezőgazdasági szakmérnöke beszélgetett a mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések tapasztalatairól.

Az Aranykalász Kft. Heves vármegyében, Zagyvaszántó térségében 1004 hektáron gazdálkodik és 560 hektáron végez teljes körű bérmunkát. Konvencionális növénytermesztéssel foglalkoznak – gabonaféléket, kukoricát, napraforgót termesztenek, második éve pedig mákot is, mivel a szerkivonások és a nagy rovarkártétel miatt a repcét le kellett cserélniük.

Gépek tekintetében már 10 éve igyekeznek olyan eszközöket beszerezni, amelyekben RTK kormányzás, szoftvertámogatás, szakaszvezérlés is megtalálható. Traktorok, vetőgépek, önjáró permetezők segítették a munkát.

A precíziós pályázatnak köszönhetően közel 1 milliárd forintos beruházással megtörtént a teljes géppark cseréje, modernizálása. Három traktor RTK-val, táblavégi fordulóval, automata munkagépvezérléssel, guminyomás-állítással tudja maximalizálni a munkát. Lehetővé vált a területek pontosabb tanulmányozása, hozamtérképek készítése és felhasználása, amiben az AXIÁL Kft. szoftveres megoldásait használják napi szinten.

További részletek a fenti videóban.

Még több interjút, tudósítást itt találsz a PREGA 2024 konferenciáról. A PREGA előadásairól készült videók pedig visszanézhetők az Agroinform YouTube csatornáján.

Indexképek: freepik.com