Az Iránból származó sárgarépanövény eredetileg kívül lilás-fekete, belül pedig fehér színű volt – írja a healthline.com. Ebben a formában kezdték emberi táplálkozásra használni, mintegy 1000-1200 évvel ezelőtt, de időközben a genetikai mutáció útján létrejött narancssárga színű változat szinte teljesen kiszorította a piacról az eredeti változatot, egyes ázsiai országokban viszont az is folyamatosan jelen volt.

fekete répa

A fekete répát kiszorította sárga változata – fotó: Shutterstock

Az ilyen típusú sárgarépa az utóbbi időben az európai piacokon újra megjelent, főleg antioxidáns hatása és antocián tartalma miatt, amit a lilás szín is jelez. Bár a sárgarépa minden formája tápláló és kedvelt zöldség, a fekete vagy sötét lilás színváltozatú sárgarépa különleges értéke, hogy magas arányban tartalmaz vitaminokat, valamint egyéb, kedvező étrendi hatású anyagokat (kálium, mangán), ugyanakkor rosttartalma is magas, kalóriatartalma pedig alacsony (egy kis pohárnyi mindössze 52 kalóriát tartalmaz).

Az antioxidáns tartalom (amely általában minden lila színű gyümölcsben és zöldségben megtalálható) jelentős védelmet nyújt a gyulladások és a stressz ellen, ezért ajánlatos a fekete sárgarépát legalább kipróbálni, vagy felvenni az étrendünkbe.