Az ültetvények és zöldségnövények az utóbbi időszakban bőven szenvedtek a különböző abiotikus stressztényezőktől. Tavasszal a hosszan tartó száraz időszak késői fagyokkal és hideghullámokkal, később a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék viharokkal és több helyen jéggel okozott, okozhat még stresszt a továbbiakban is.

Az FMC növénykondicionálási és növénytáplálási kutatás-fejlesztésének eredményeképpen az FMC-Agro kínálatában júniustól új készítmény került forgalomba, a RhizoMagic, mely stresszmegelőzésre, stresszoldásra, növény- és talajkondicionálásra egyaránt felhasználható.

Gyümölcsültetvényekben a virágzást követően a termésnövekedés időszakában javasolt akár 3-szor is kijuttatni 2,5-3,5 l/ha dózisban. A 2019-es tapasztalatok szerint jól keverhető más készítményekkel (pl.: gombaölő és rovarölő szerek). Fagykáros almaültetvényben kedvező tapasztalatokról számoltak be a felhasználók, a következő évi termőrügy-képződésre is pozitív hatást gyakorolt, jég és vihar sújtotta állományban segített a sebgyógyulásban, a kondíció helyreállításában.

Szilvában a gyümölcsnövekedési időszakban, majd az azt követő második permetezéssel kijuttatva egyöntetű és bő termést eredményezett. Körtében, meggyben, cseresznyében is jók voltak a tapasztalatok.

Zöldségfélék esetében már a palántázást követően érdemes megkezdeni a kezeléseket (2,5-3,5 l/ha RhizoMagic™), majd a tenyészidőszak alatt akár 4 alkalommal is folytatni. 2019-ben paprikában egy vihar előtt kijuttatott kezelés folytán lényegesen hamarabb magához tért az állomány.

A RhizoMagic növénykondicionálóval kezelt paprika (bal oldal) hamarabb kiheverte a viharkárt.
(Nyírtass, 2019.07.03.)

Kedvező eredményekről számoltak be a termelők más (pl.: uborka) kultúrában is. Már az első szedésnél több volt a termés, jobb volt a kötődés és a tenyészidő is hosszabb volt, csak az októberi fagyok állították meg a betakarításokat.

A RhizoMagic™ növényvédelmi kezelésekkel együtt biztosítja a növények folyamatos jó kondícióját. A csepegtető rendszeren keresztül és állománypermetezéssel is kijuttatható, a tapasztalatok alapján egyéb készítményekkel keverhető volt.

A témában további videókat talál a www.fmcagro.hu oldalon.

A RhizoMagic a növények védekező mechanizmusait képes erősíteni, melyek sejtszinten hatnak és az alapvető folyamatok szabályozásában játszanak szerepet. Ezeket a szemmel is látható pozitív hatásokat műszeres vizsgálatok is igazolták, ahol a kezelt növényekből vett mintákban a módosult/sérült gének száma töredéke volt a stressztüneteket mutató mintákban észlelthez képest.

A RhizoMagic kedvező hatása az összetevői széles körének köszönhető. A benne található tanninok antioxidáns hatásúak, a fucoidan a védekezési mechanizmusok erősítéséért felel, a laminarin a növényi sejteket erősíti, a mannit a vízháztartás szabályozásában működik közre, az alginit fontos szerepet játszik a talajkondicionálásban, az aminosavak pedig a hőmérséklet-tolerancia kezelésében. Az alkotóelemek együttes jelenléte biológiai többlethatást eredményez.

A RhizoMagic jelentős (315 g/l) szervesanyag-tartalommal rendelkezik. A tengerialga-kivonat (145 g/l) és a növényazonos L-aminosavak (85 g/l) mellett makro- (N, P, K), mezo- és mikroelemeket (B, Cu, Zn, Fe, Mo, Mn) is tartalmaz. A nitrogén, foszfor, kálium és mikroelemek jelenléte a növények gyors fejlődésével egyidőben biztosítja az optimális tápanyag-ellátottságot. Az aminosavak és a tengeri alga gondoskodnak a biostimulátor-hatásról, a tápanyagok gyors felvételéről és asszimilációjáról.

A RhizoMagic formulációjának köszönhetően könnyen kijuttatható és biztosítja a növények optimális fejlődését. A készítménynek magas szervesanyag-tartalma van, permetezés előtt jól felrázandó. 10 literes kiszerelésben, versenyképes hektárköltséggel került forgalomba. Keresse az FMC-Agro kereskedelmi partnereinél!

www.fmcagro.hu
Facebook: @FMCAgroHungary