Egy nemrég publikált kutatás bizonyította, hogy a növények is rendelkeznek "idegrendszerrel" – írta meg az Origo. Ez persze nem hasonlít az emberi idegrendszerhez, a növényeknek ugyanis, szemben az emberrel, nincsenek neuronjaik, azaz idegsejtjeik, vannak viszont szállítószöveteik, amelyeken keresztül történik a víz és a tápanyagok transzportja.

Azt már korábbi vizsgálatok is megállapították, hogy a növények leveleik sérülése esetén elektromos jelet továbbítanak a sértetlen növényi részekbe. Brazik kutatók, Gabriela Niemeyer Reissig vezetésével most azt vizsgálták, mi történik akkor, ha magát a termést éri támadás.

paradicsom

Elektromos jeleket továbbítanak növények a sérült növényi részekből – fotó: Pixabay

A vizsgálat során a kutatók cseresznyeparadicsomokat helyeztek Faraday-kalitkákba, hogy kiküszöböljék a külső, zavaró elektromágneses hatásokat. Majd gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) hernyóit helyezték rá a paradicsom termésére. Az elektromos jelek észleléséért elktródákat raktak a termés kocsányára.

Amikor a hernyók elkezdték enni a termést, megfigyelhető volt az elektromos aktivitásmintázat változása. Ennek mértéke nagyban fügött a bogyók érettségétől.

"A termés elektromos aktivitása minden pillanatban változik. A rovarok támadásakor egyértelműen kimutatható egy jellegzetes mintázat" – idézte a New Scientist tudományos magazin Niemeyer Reissiget.

A kutatók azt is megfigyelték, hogy a támadásnak még nem kitett termésekben megnövekedett a hidrogén-peroxid szint. Egyelőre nem tudni, ez a vegyület mi célt szolgál, Gabriela Niemeyer Reissig szerint

lehetséges, hogy a fertőzésveszélyt akarja ezzel elhárítani a növény, vagy sejthalált indukál a károsodott részekben, hogy akadályozza a kórokozók terjedését.

Az eredményeket a Frontiers in Sustainable Food Systems című folyóiratban publikálták.