A pár még 2010-ben kezdte el kialakítani Gutorföldén homoktövis ültetvényét egy nyertes fiatal gazda pályázat keretében. Azóta folyamatos volt a bővülés, s a főleg Ázsiában elterjedt, hihetetlenül egészséges gyümölcsfaj mellett almát és zöldségféléket – sütőtököt, céklát – is termelnek. A munkálatokban sok segítséget kapnak László édesanyjától.

Olyan növényt szerettem volna termelni, ami kuriózumnak számít, így került képbe a homoktövis. Úgy fogtam bele, hogy vagy úttörő leszek és bejön a dolog, vagy nem, de akkor az nagy baj lenne. Így aztán muszáj volt sikerülnie – idézte fel az indulást Belső László. – A családban akkor csupán negyedhektárnyi földterület állt rendelkezésre, azt sikerült felfejlesztenünk mostanra 25 hektárra. Ebből 11 hektáron termelünk almát, öt hektáron pedig homoktövist. Felépítettünk továbbá egy gyümölcsléüzemet is, itt dolgozzuk fel a megtermelt gyümölcsöt, amiből homoktövises almalé, homoktövises almalé céklával, homoktövis magolaj és velő készül. Ez adja a vállalkozásunk harmadik lábát, a feldolgozást illetően bérmunkát is vállalunk.

Családi gazdálokdók homoktövis ültetvénye Göcsejben

Belső László és párja, Somogyi Anikó gyermekeikkel, Vencellel és Dórával az ültetvény növényei között – fotó: Bolla Gábor

Az eredendően agrármérnök-növényorvos Lászlónak volt mosonmagyaróvári kertészeti egyetemi tanára adott tippet ahhoz, hogy mit érdemes termelni és telefonszámokat, akiktől az induláshoz kellő szakmai tanácsokat kapott. Kísérletképpen néhány tövet ültettek, s amikor látták, hogy szépen, jól teremnek, a tapasztalatok mentén belevágtak a pályázat megvalósításába. Az azóta eltelt időszakban a hasznot jelentős részben visszaforgatták, s amikor az ültetvény szomszédságában akadt szabad földterület, mindig bővítették kicsit az ültetvényt. Jutott forrás – természetesen, pályázatok révén – a gépesítésre is, így az öreg MTZ-t egy modern és kényelmes Deutz-Fahr váltotta.

– A rendelkezésre álló területen 5-6000 ezer cserje áll, de ennek csak egy része termő növény, ugyanis a homoktövis kétlaki, ami azt jelenti, hogy az egyik az anya, ezen csak termős virágok fejlődnek, a másik pedig az apa, csak porzós virágokkal – magyarázta Belső László. – Ezen felül még mindig csak az ültetvény egyik feléről lehet szüretelni, a betakarítás sajátos volta miatt. Ugyanis az apró termések nagyon nehezen válnak el a hajtástól (amelyek nem mellesleg tele vannak tövissel is), ezért a teljes gépi betakarítás nem lehetséges.

A homoktövis magas koleszterinszintre és májzsugorra is jótékonyan hat

Felsorolni is nehéz, hányféle jótékony hatású anyag, vitamin és más összetevő található a narancsszínű bogyóban – fotó: Bolla Gábor

A hajtásokat a termésekkel együtt levágjuk és az egészet úgy, ahogy van beszállítjuk a győri hűtőházba, velük állunk kapcsolatban – sajnos, a térségben nincs is más alternatíva. Ott lefagyasztják a terméssel együtt a hajtásokat, s amikor már előbbiek kopogósra fagytak, viszonylag egyszerűen leválaszthatók. Így kapjuk vissza big bag zsákokban, s visszük egy velőző üzembe. Onnét pedig már mi folytatjuk a feldolgozást a saját üzemünkben. A termékeinket rövid ellátási láncon keresztül próbáljuk értékesíteni.

Belső László hozzátette: a homoktövis relatíve igénytelen növény, nem sok kórokozója és kártevője van, így biológiai készítményekkel is megvédhető – ők maguk is ily módon termelik a Biokontroll Hungária minősítésével.


S hogy mi adja a homoktövis értékét?

Még felsorolni is hosszú. Augusztus elejétől szeptember végéig érő termése olyan anyagokat tartalmaz, melyek védik és erősítik az immunrendszert, növelik szervezetünk védekezőképességének hatékonyságát és késleltetik az öregedési folyamatokat. Legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek és műtétek után javítja az általános egészségi állapotot. A homoktövis nagy C-vitamin-tartalma miatt ideális megfázások kezelésénél. Zsíroldó hatású, fokozza az anyagcserét, így segít az optimális testsúly megtartásában. Kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyre, védi a májat. Speciális zsírsavösszetétele révén csökkenti a vér koleszterinszintjét, így lassítja az érelmeszesedési folyamatok kialakulását.

homoktövis-velő palackozása

Saját üzemükben palackozzák a homoktövis-velőt – fotó: Bolla Gábor

Erősíti a kötőszövetet, ennek köszönhetően csökkenti a narancsbőr kialakulását. Hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását. Gátolja a hajhullást és lassítja a ráncok kialakulását. E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatású a száraz, berepedezett bőrre, továbbá véd a káros UV-sugárzástól. Sőt, az egyes ráktípusok elleni harcban is segíthet, ilyen az emlőrák, a Hodgkin-féle rosszindulatú limfóma, de jóindulatú daganatokra is ajánlott az alkalmazása. S végül, de nem utolsósorban: regenerálja a májat, így májzsugor esetén is használható.

Ha a kertünkben szeretnénk ültetni, egy nem lesz elég, minimum kettő kell ahhoz, hogy tudjunk szüretelni. Persze, csak akkor, ha biztosan tudjuk, hogy az egyik apa, a másik pedig anyanövény. Ellenkező esetben lehet, hogy három is kell...