A dinnyetermesztés aránya idén ismét emelkedett hazánkban, így a 2011-es mélypont után 10 százalékkal nagyobb területen - mintegy 5600 hektáron-  terem görögdinnye. -Ennek csaknem fele Békés megyében, Medgyesegyházán és környékén található.

Nagy szélsőségek az időjárásban- nagy nehézségek a termelőknél

A hosszú tél problémákat okozott a dinnyetermelők körében is- a folyamatos esőzések miatt a palánták kiültetése április második felére tolódott. A hideg ellen fóliaalagúttal betakart dinnyére kánikulai hőség érkezett, a kitakarás után pedig újabb két hetes hűvös idő jött. Ezek a szélsőségek nehezen tolerálhatóak - még a hatvan százalékban oltott dinnye esetében is. A legyengült állományokat gombabetegségek és rovarkártevők is fenyegették, amelyek ellen hasznos szaktanácsok hangzottak el.

A szakmai előadások után a fajtabemutató a szántóföldön folytatódott.

A Syngenta dinnye hibrideket Csige László területi felelős mutatta be - ízletes és tetszetős gyümölcsökkel prezentálva.

A hazai fajták között igen kedvelt a világviszonylatban is bestsellernek számító Topgun hibrid. A változó piaci igényt, a csökkenő termésméretet szolgálja ki a Bostana és az Ahmous F1. Tradicionális piacokra pedig az Arashan F1 hibridet szánják.

A Syngenta szakemberei a jövőben is rendszeresen hívják a termelőket szakmai napokra, konzultációkra, hiszen az új fajták kipróbálásával is igyekeznek elősegíteni, hogy a magyarországi gazdák megőrizzék és növeljék versenyképességüket.