A gyümölcstermelők az év elején még bizakodva várták az idei gyümölcsszezont, ugyanis a tavalyi gyenge vagy legfeljebb közepes termés után (kivéve a kajszibarackot, mely 2019-ben jó termést hozott) idén erős virágzásra és jó termésre számítottak – írja cikkében a FruitVeb.

A várakozásoknak megfelelően minden gyümölcsfaj esetében jó vagy kifejezetten jó volt a virágzás, azonban március 22-től kezdve több hullámban jelentős fagykárok érték a hazai gyümölcsültetvényeket.

A számtalan fagyhatás okozta jelentős virág- és gyümölcskárokon túlmenően a rendkívül aszályos időjárás a legtöbb termőhelyen tovább rontotta a megmaradó virágok termékenyülését, illetve a gyümölcsök kötődését. Mindezek következményeként az eddigi, legerősebb fagykárokkal sújtott, 2007. és 2011. évihez hasonló alacsony gyümölcstermést várunk, hozzávetőlegesen 500 ezer tonnát.

Egy átlagos évben 800-900 ezer tonna között mozog a hazai gyümölcstermés, a legjobb években (2014., 2018.) pedig 1,1-1,2 millió tonna termést takarítunk be. Azonban az ilyen korai időszakban elvégzett termésbecslésekben még nagy a bizonytalanság.

meggy

Egyetlen gyümölcsfaj esetében sem érjük el a közepes termést – fotó: Shutterstock

A várható termés gyümölcsfajonként, azon belül fajtánként, illetve termesztőkörzetenként (sőt, még egy gazdaságokon belül is) nagyon jelentős szórást mutat. Lesznek teljes termést hozó ültetvényrészek és nulla termést produkáló parcellák is. Általánosságban el lehet azonban mondani, hogy

egyetlen gyümölcsfaj esetében sem érjük el a közepes termést, fajtól függően csak a gyenge vagy nagyon gyenge jelzőkkel illethetjük a terméskilátásokat.

A legnagyobb terméskiesés a kajszi, az őszibarack és a cseresznye esetében várható.

A körte, illetve a szilva esetében mintegy fél termés látható, ami minden idők egyik leggyengébb termése.

A két legjelentősebb területen termesztett gyümölcsfajunk az alma és a meggy. Esetükben a tavalyihoz hasonló, gyenge vagy annál valamivel rosszabb termést várunk. Az alma esetében nem számítunk a tavalyi, 400 ezer tonnás gyenge termésnél jobbra. Ráadásul a június elején záruló tisztuló hullás akár még tovább is ronthatja a jelenlegi kilátásokat.

A szabadföldi nem takart szamócakultúrákban is okozott érdemi terméskiesést a fagy, itt már javában zajlik a szüret. A dió és a bodza esetében is láthatók károk.

A más jelentősebb gyümölcstermelő országokban is tapasztalható – bár a hazainál mérsékeltebbnek tűnő – fagykárok miatt idén európai szinten is keresleti piacra lehet számítani. Ennélfogva az idei gyümölcsárak az átlagosnál magasabbak lehetnek, attól azonban nem kell tartani, hogy soha nem látott magasságba kúsznak.