Május a korai, februári márciusi ültetésű hajtatott növények, paprika, paradicsom, uborka szedésének időszaka, de emellett természetesen a korai és a későbbi ültetésű növények védelméről is gondoskodni kell.

A hajtatásos termesztésben a legnagyobb gondot májusban a levéltetvek és az üvegházi molytetvek okozzák, amelyek ellen hatásos a Mospilan és a Chess nevű, új típusú rovarölőszer. Más készítmények azonban vagy csak a levéltetvek ellen hatásosak (Pirimor, Talstar, Danadim, Confidor) vagy pedig csak az üvegházi molytetvek ellen védik meg a hajtatott növényinket (Applaud, Admiral).

Már most komoly gondot jelenthet a tripszek elszaporodása is. Ellenük a védelmet Fyfanon, Lannate vagy Vydate L permetezéssel biztosíthatjuk. Igen hatásos védekezési módszer a Bladofum II. füstölőszer alkalmazása is. A Fyfanon és a Lannate a levéltetvek ellen is hatásos, a Bladofum füstölőszer pedig a tripszeken kívül a levéltetvek, sőt az üvegházi molytetvek ellen is. A füstölőszer kizárólag zárt termesztő berendezésben alkalmazásható, de ehhez speciális szaktudás szükséges. Természetes dolog, hogy ezért maga a készítmény szabadon nem kapható, hanem I. forgalmi kategóriába sorolt szer.

            A kórokozók közül a hajtatásban május hónapban az uborka peronoszpóra a legveszélyesebb, de uborkán ezen kívül a lisztharmat is nagy kárt tehet. A két növénybetegség közül az uborka peronoszpóra sokkal alattomosabb. Bár a legfiatalabb, 4-6 leveles növényeket még nem betegíti meg, de az ennél fejlettebb növényeken órák alatt bekövetkezhet a fertőződés. A megbetegedés elhárítása csak megelőzéssel lehet sikeres. A 4-6 leveles kor után ezért rendszeres védelemre van szükség. Erre alkalmasak a réz-tartalmú permetszerek (Rézoxiklorid, Champion, Cuproxat, Kocide, Vitra Rézhidroxid) amelyeknek rövid a várakozási ideje, de az uborka gyors növekedése miatt hátasuk is csak 3-5 napig tart, ezért a szedések után azonnal permetezni kell. A nagyhatású, felszívódó szerek valamivel hosszabb ideig adnak védelmet, ezért a permetezés hajtatásban 5-7 naponként szükséges megismételni (Clortosip L, Previcur 607 SL, Mycoguard 500 SC).

            A lisztharmat támadása nem ilyen alattomos, fellépése fokozatosan megy végbe. A védekezést ezért elegendő az első tünetek észlelésekor elkezdeni. Alkalmasak erre a kéntartalmú gomabölőszerek, amelyeknél nincs előírva (azaz nulla nap) a várakozási idő (pl. Kénkol, Microthiol Special, Eurokén, Nikekén, Szulfur, Thiovit). A Rézkén 650 FW ill. a Bordói lé + Kén FW nevű szer egyszerre véd a lisztharmat és a peronoszpóra ellen is, hiszen kétféle hatóanyagot tartalmaz. A lisztharmat ellen ezen kívül – ha baj van – bevethetők nagyhatású, szerves gombaölőszerek is  (pl. Amistar, Systhane, Topas), de ezeknél gondosan figyelni kell a várakozási idő betartására.

Dr. Benedek Pál, egyetemi tanár, Mosonmagyaróvár