A Magyar Biokultúra Szövetség közleménye:

Mostanában több helyen olvashattunk cikkeket, miszerint az ökológiai gazdálkodás az éghajlatra károsabb, mint az intenzív konvencionális gazdálkodás. Ezt egy, a svédországi Chalmers Műszaki Egyetem közreműködésével készült tanulmány félreértelmezése alapján osztotta meg több nem szakmai fórum. Kiragadott információk alapján értelmezték a 2 termelési rendszer hatásának különbségeit. Állításuk szerint a biotermelés nagyobb területet igényel a konvencionálisnál, mivel nem használnak műtrágyát.

Azt nem említi, hogy a szerves trágyák beltartalmi értékeiből adódóan sokkal komplexebb tápanyag jut az adott növénynek, nem is beszélve a talajéletre gyakorolt pozitív hatásaikról, így hozzájárulva a talajok tápanyag-szolgáltató képességének fenntartásához. Oka van, hogy nem hallunk róla, hogy erdőket irtanának, hogy biogazdálkodásba kezdjenek egy területen.

A bioélelmiszer-előállítást beruházásként tüntetik fel, azonban az ökológiai termelési módszer egy komplex, a termelés és a környezet között kialakított élő rendszer, ami nem a természet rovására történik.

bio

Az ökológiai termelési módszer egy komplex, a termelés és a környezet között kialakított élő rendszer, ami nem a természet rovására történik – fotó: Shutterstock

Sokan összemossák az ökológiai gazdálkodás és a bioüzemanyag-termelés fogalmát, pedig a valóságban egymás szöges ellentétei. A bioüzemanyag-előállításhoz műtrágyát, növényvédő szert és adott esetben genetikailag módosított növényeket használnak, amit az ökológiai gazdálkodás tilt.

Születtek olyan tanulmányok is, magasabb színvonalon, amik azt mutatják, hogy ökológiai gazdálkodással 10 milliárd embert is el tudna tartani a Föld.