Fürgék és nem csökönyösek

Az elektromos üzemű, autonóm, csúszó kormányzású szállítóeszközök egy adott területen egyetlen mobil központi vezérlőegységről működtethetők. Mindegyik eszköznek ki lehet jelölni, honnan hova vigye rakományát két helyszín között. Ezen kihordó eszközök fejlesztése nagyon fontos lépcső, hiszen emberek és más szállítójárművek közt kell dolgozniuk egy nagy területen zajló szüretelés közben.

Ez nem egy önvezető traktor vagy permetezőgép, ami egyedül jár be egy kijelölt területet és az esetleges kisebb-nagyobb vadak úgyis hamar kitérnek előle.

A Burro robotoknak olyan, számunkra természetes helyzetben is helyt kell állniuk, mint ahogy a szüretelő munkások sem egyformán gyorsak, egyik szállító tálcája hamarabb, a másiké később telik meg, várniuk kell a kézi indításra, amit a munkások adhatnak meg, nehogy fél fuvarral induljanak el. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a lerakóponton – ahonnan a szőlő helyben csomagolása és közúti elszállítása indul – várakozniuk kell a lerakodásra. Váratlan akadályok előtt (ember vagy másik gép) meg kell állniuk, majd folytatni útjukat, vagy az akadályt ki kell kerülniük.

robot

A robotflotta munkára készen

Ugyanakkor a szállító robotok szoftverei öntanulók, az érzékelt eseményekkel folyamatosan bővül képességük is. Még a tavalyi évben az USA területén a szőlőbirtokok 88 százalékán volt igény idénymunkásokra, ugyanakkor az idén – valószínűleg a járvány hatásai és a növekvő bérköltségek miatt – az idénymunkások száma 40 százalékkal csökkent, nem kis gondot okozva a gazdáknak.

robotrobot

Szüret közben

Az eddigi tapasztalatok alapján egy gép közel fél tonna szőlőt tudott elszállítani óránként. Egy 90 darabos flotta napi futásteljesítménye 160-480 km volt. A fürge kihordásnak köszönhetően egy minimum 6 fős csoport 48 százalékkal több szőlőt tudott leszedni naponta, így egy robot megtérülési ideje kevesebb mint 2 hónap.

A robotok alkalmassá tehetők más bogyós termésűek betakarításához is, a szállítóplatform kialakításától függően. A maximális teherbírás 120-150 kg.

Üvegházakban is munkára fogható a Burro

A 10,9 millió dollár előteremtésébe több cég és szervezet is bekapcsolódott: az S2G Ventures, a Toyota Ventures, az F-Prime Capital, a Cibus Enterprise Fund, a Radicle Growth and ffVC.

Forrás: www.futurefarming.com