A hazai Clapp kedveltje körtefajta 450 Ft/kg, a Vilmoskörte 500 Ft/kg leggyakoribb áron szerepelt a nagybani piacok kínálatában – írja az Agrárpiaci jelentésekben az AKI.

körte

Tavasszal a fagy, most a darazsak tizedelik a körtetermést – Fotó: pixabay.com

Augusztus közepén került a piacokra a Clapp kedveltje, nyitási termelői ára 480 Ft/kg volt. Akkor még a nyári körtékből is volt kínálat 380 Ft/kg-os termelői áron. Azonban a 36. héten a hazai gyümölcskínálatot körtefajtákból a Clapp kedveltje és a Vilmoskörte jellemzi.

Clapp kedveltje körte heti termelői ára a Budapesti Nagybani Piacon

A Clapp kedveltje körte heti termelői ára a Budapesti Nagybani Piacon – Flotó: AKI PÁIR

Clapp kedveltje 7,3 százalékkal, a Vilmoskörte 23 százalékkal, olcsóbb, mint a tavalyi év azonos időszakában. Ugyanakkor érdekes, hogy az előző héthez képest a Clapp kedveltje körte a Budapesti Nagybani Piacon 13 százalékkal olcsóbb, mint az előző héten.

Magyarországon az éves egy főre jutó körtefogyasztás 2010-ben 1,1 kg volt, ami 2019-ber 1,7 kg-ra növekedett a KSH adatai szerint.

A hazai termesztés mellett a 36. héten körtéből forgalomban volt még jelöletlen fajtájú körte a Dél-Afrikai Köztársaságból, ennek az előző héthez képest 15 százalékot emelkedett az ára és 633 Ft/kg a leggyakoribb bruttó ára. Olasz importból Vilmoskörte 500 Ft/kg és Santa Maria körtefajta kapható 700 Ft/kg bruttó áron. Utóbbi ára az előző héthez képest nem változott.

Ettől függetlenül a körtetermesztők nem zártak jó évet Olaszországban. A fruitveb.hu beszámolója szerint Emilia Romagna tartományban a héten végeztek a körte betakarítással és hiába dönt rekordokat az Abate Fétel (Fétel apát) körte ára, a tavaszi fagyok elvitték a körtetermés jelentős részét. A nyár folyamán betegségek és az ázsiai márványpoloska is tizedelte a termést. Az Abate Fétel körte felvásárlási ára 1,3-1,6 euró/kg között mozog, azonban nagyon kevés gazda érte el a 8-10 tonnás hozamot.

Az olaszországi körtetermés 70 százalékát, míg az összes uniós körtetermés 30 százaléka Emilia Romagna-ban terem, de amíg tavaly 611 ezer tonna körtét szüreteltek, idén csak 213 ezer tonnás a termés. A körték közül az Abate Fétel a legjelentősebb fajta: tavaly 242 ezer tonna lett a térség körtetermése, idén viszont csak 63 ezer tonnára számítanak. Gyenge a Conference körtefajta termése is. Idén 15 ezer tonnára becsülik a termést, míg tavaly ennek a háromszorosát szüretelték.

Vilmoskörtéből sem optimista az előrejelzés: 155 ezer tonna helyett csak 63 ezer tonna várható.

A KSH adatai szerint Magyarországon 2005-ben volt a legjobb év körtetermesztés szempontjából. Akkor 15.190 kg/hektárt volt a termésátlag. Az utóbbi 20 évben kiemelkedő volt 2009 a 12.200 kg/ hektár és 2015 a 12.780 kg/hektár termésátlagga. Tavaly viszont csak 7.770 kg/hektár volt a termésátlag, ami gyengénak számít – tulajdonképpen az elmúlt öt évben a legrosszabb volt –, és Olaszországhoz hasonlóan idén nálunk is kemények voltak a tavaszi fagyok, problémát okoztak a kártevők – most éppen a darazsak dézsmálják az érő gyümölcsöt –, így kiemelkedő termésre nem számíthatnak a körtetermesztők.