A tavasz beköszöntével elsők között jelenik meg a piacon az újhagyma, ami nemcsak finom, de számos egészségügyi előnye van: többek között javítja a látást, a csontok egészségét, véd a rák ellen, szabályozza az emésztést, és erősíti az immunrendszert – írja a divany.hu.

Az újhagyma jótékony hatásai

Véd a rák ellen

Az újhagyma az ételek készítése során igen sokoldalúan felhasználható, de gyógynövényként is számon tartják. Számos kutatás eredménye bizonyította, hogy a benne lévő vegyületek némelyike segíthet a rák megelőzésében, illetve a betegséggel folytatott küzdelemben.

A csontritkulás egyik ellenszere

Az újhagyma üreges zöld szára tele van K-vitaminnal, amely a csontsűrűség kritikus összetevője, ezért az újhagymát Ázsia egyes részein rendszeresen fogyasztják a csontritkulás kezelésére. A benne lévő A-vitamin pedig segíthet megelőzni a csontritkulás későbbi kialakulását.


Javítja a memóriát

Az újhagyma kolint és folsavat egyaránt tartalmaz, melyek fontos szerepet játszanak a memóriafunkciók javításában. Azok a felnőttek, akik több kolint tartalmazó ételt fogyasztanak, jobban teljesítenek a kognitív teszteken, ellenkező esetben pedig nagyobb az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata. A folsavat is tanulmányozták a kutatók a kognitív és a hangulati zavarok összefüggésében, és megállapították, hogy a két makrotápanyag kombinációja javíthatja a memóriát, és megelőzheti a demenciát.

Csökkenti a vércukorszintet

Az újhagyma segíthet megelőzni a cukorbetegség kialakulását, és hasznos kiegészítője lehet diabétesz vagy inzulinproblémák esetén a gyógyszeres kezelésnek is.

újhagyma

Az újhagyma segíthet megelőzni a cukorbetegség kialakulását – fotó: Pixabay

Támogatja az emésztést

Mivel alacsony a kalóriatartalma, a zöldhagyma fogyasztása előnyös lehet akkor is, ha fogyni szeretnénk. Emellett az emésztést is támogatja. Előnyös tulajdonsága továbbá, hogy természetes antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik.

Immunrendszer-erősítő hatású

Az újhagyma jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaz, ezáltal fokozza az immunrendszer hatékonyságát azáltal, hogy serkenti a fehérvérsejtek és a kollagén termelődését, ezenkívül a légúti megbetegedések tüneteit is enyhíti.