Srí Lankán viszonylag nagy mennyiségű hamis vagy lejárt szavatosságú növényvédő szer van forgalomban, amelyeknek használata eddig már 54 farmer halálát okozta – olvashatjuk a colombopage.com hírportálon.

növényvédelem

A helyi termelők mindent megtesznek a termés mennyiségének növelése érdekében, nem mindig tudják azonban megfizetni a kifogástalan, eredeti növényvédő szerek magas árát – fotó: pixabay.com

Nem tudják megfizetni a növényvédő szerek magas árát

Sajnos, a lakosság nélkülöző többségének szinte minden szem gabona vagy egyéb termék életbevágóan fontos, ezért a helyi termelők mindent megtesznek a termés mennyiségének növelése érdekében, nem mindig tudják azonban megfizetni a kifogástalan, eredeti növényvédő szerek magas árát.

A kistermelők hiányos kémiai ismeretei mellett ezt használja ki a csempészek és fekete-kereskedők nemzetközileg kiépített hálózata, amely – főleg a szegény országokban – hamisított és tiltott szereket hoz forgalomba.

A szóban forgó szerek árusítását csak szigorú ellenőrzés mellett szabad engedélyezni

Ez kétszeres hátrányt jelent az ilyen szereket megvásárló termelők részére, mivel a szerek a várt hatással ellentétben nem csökkentik a kártevők és gyomok kártételét, ugyanakkor elpazarolják a pénzüket.

Az ország agrárminisztériuma a közelmúltban határozatot hozott az ilyen szerek forgalmazásának és használatának szigorított büntetéséről.

A minisztérium szerint a szóban forgó szerek árusítását csak szigorú ellenőrzés mellett szabad engedélyezni, és  nem engedhető meg, hogy a szerencsétlen és pénzszegény farmerek a termés növelése, illetve néhány dollár megtakarítása érdekében az életükkel játsszanak, a környezet pedig súlyosan károsodjék, ennek a lehető leghamarabb véget kell vetni.