Az agrárfejlesztések éve lehet 2021
A járvány okozta válságban idén is fontos lesz a hazai élelmiszer-termelés, a Közös Agrárpolitika átmeneti időszakában pedig változatlanul lesz lehetőség fejlesztésekre, beruházásokra.

Három középérésű kukorica, amit érdemes megismerni! (PR-cikk)
A SAATEN-UNION kínálatából mutatunk be figyelemre méltó kukoricahibrideket.

Hamarosan elérhető az új vállalkozásfejlesztési támogatás!
Kezdetét veszi a 2021-2027-es uniós költségvetési ciklus, amely során a kis- és középvállalkozásokat támogató gazdasági intézkedés keretén belül számos pályázati kiírás jelenik meg.

napelem

Megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása is támogatható – fotó: Pixabay

Képzeld el! A szerves trágya előnyei a trágyakezelés gondjai nélkül! (PR-cikk)
Mit szólnál, ha nem kellene választani a szerves trágyázás, a talajjavítás és a műtrágyázás között? Ismerd meg a CarbonKick szerves starter családot!

Ennyibe fog kerülni a drónok kötelező regisztrációja
Februárban több rendelet is megjelent a Magyar Közlönyben a drónok használatára vonatkozóan. Nemcsak a hobbidrónosok számára, hanem a mezőgazdaságban dolgozók számára is fontos változások léptek életbe: sikeres online vizsga és regisztráció nélkül nem lehet használni ezeket az eszközöket! Nézzük, mennyibe kerülnek a kötelezettségek!

A kert, ahol jó lenni – így alkalmazzuk a feng shuit a kertünkben!
A feng shui a térrendezés ősi kínai művészete, a szél és víz játéka, mozgása. Sokan úgy gondolják, hogy a feng shui alkalmazása a kertben valami egészen új stílust jelent, pedig nem erről van szó. A feng shui alapelvei egyetemesek, és csakúgy alkalmazhatók a kertben, mint a lakásban.

A legalapvetőbb, hogy legyen a ház körül növény és víz – fotó: Pixabay

Nagyító alatt a tavaszi tápanyag-utánpótlás – indul a KITE-videósorozat! (PR-cikk)
A KITE legújabb videósorozatában a tavaszi munkálatok kerülnek górcső alá. Az első alkalommal a tápanyag-utánpótlás lesz a középpontban. A legfontosabb kérdéseket a kereskedelmi, a fejlesztő és a szolgáltató részlegekről érkező szakemberek beszélik át, és megmutatják a legfrissebb témába vágó akciókat is.

Növényvédelmi előrejelzés: Hogy teleltek eddig a növények és a kártevők?
Január elején sokak idegrendszerét borzolta a híradás, mely szerint drágul a liszt. Nem kell sokat gondolkodni, hogy rájöjjünk, ez a kenyér árában, a péksüteményekben s minden lisztből készült táplálékban megjelenik. Az okok keresése során előjött a 2020. évi termés mennyisége s ahhoz kapcsolódóan a károsítók által előidézett veszteségek is.

növény

November 9-én vetették, zöld, de gyengén fejlett – fotó: Dr. Nagy Viktor

A G-SEED, az új vetőmagmárka bemutatja szójakínálatát (PR-cikk)
Az RWA Magyarország Kft. által kizárólagosan képviselt G-SEED nemesítőház termékpalettájában két szójafajta található meg, amelyek a KITTY és a DH 4173.

A pálinkafőzés műhelytitkai – nagyító alatt a csipkebogyó- és a törkölypárlat
Mi a különbség az olasz grappa és a törkölypálinka között? Mi történik, ha ugyanabból a kajszicefréből öt különböző főzőberendezéssel készítenek párlatokat? És vajon lehet készíteni párlatokat szárított csipkebogyóból is?

Kertészet: A vetőmagválasztás 6 aranyszabálya (PR-cikk)
Hogyan válasszunk kertészeti vetőmagot 2021-ben?

Mezőgazdasági öntözőkutat szeretnél? Ezeket kell elintézned!
2021. január 1-től jelentős változások léptek életbe az új és már meglévő mezőgazdasági kutak engedélyezésével, használatával kapcsolatban. Vegyük végig, hogy a különböző kutak esetében mi a teendő!

öntözés

Az engedélyköteles kutak létesítéséhez szükséges dokumentáció nem változott a korábbiakhoz képest – fotó: Shutterstock

Látogatottsági rekord dőlt meg az Agroinformon (PR-cikk)
Idén januárban rekordlátogatottságot ért el az Agroinform.hu mezőgazdasági portál. Az eddigi legmagasabb látogatószám és oldalletöltésszám okait elárulja a portálvezető.

Továbbra is illegális a kerti kutak nagy része
Januártól ismét enyhítették a kutak létesítésére és üzemeltetésére vonatkozó szabályozást, ám az Agroinform.hu felmérése szerint a nem kevés érzelmi töltetet is hordozó téma kapcsán az engedély nélkül kutat létesítő válaszadók 46 százaléka a jövőben sem tervezi bejelenteni illegális létesítményét az illetékes hatóságnál.

Ingyen és egyszerűen kereshetsz több ezer növényvédő szer között az Agroinformon! (PR-cikk)
Mostantól egy igazán részletes, de könnyen átlátható felületen informálódhatsz a növényvédő szerek tulajdonságairól. Megújult keresőfelülettel tér vissza az Agroinform Növényvédőszer-adatbázis!

10 kérdés és válasz a körtéről
Milyen gondozást igényel a körte, milyen a gyümölcs piaca, mik a körtetermesztés kihívásai és előnyei?

körte

Frissen betakarított Vilmos körte – fotó: Apostol Tamás

Az aszálytűrő szemes cirok termesztésén nagyon is érdemes elgondolkodni (PR-cikk)
A KWS mint a fenntartható mezőgazdaság elkötelezett növénynemesítő vállalata a konvencionális vetésforgót a szemes cirokkal kívánja bővíteni. A szemes cirok termesztése gazdaságosan előállítható élelmiszer-, takarmány- és üzemanyag-megoldásként is szolgál, valamint színesíti a biológiai sokféleséget.

Rengeteg pályázat beadási határideje közeleg, ne hagyd ki a lehetőséget!
Több mint 10 pályázati felhívás és támogatási lehetőség válik aktuálissá a következő hetekben, kövesd figyelemmel velünk a lehetőségeket!

Hogyan előzhetjük meg és hogyan gyógyíthatjuk a tápanyaghiány-betegségeket?
Gyakran mondjuk rá: Ez mikroelemhiány! – A mikroelemek élettani szerepe, hiánytüneteik és gyógyításuk.

növény

Cinkhiány paprika hajtásán – A szerző felvétele

Lumax – Sakk-matt a gyomoknak egyetlen lépésben (PR-cikk)
A korai posztemergens gyomirtás egyik zászlóshajója a Lumax. Már több mint 15 éve szolgálja a termelők gazdálkodását. Ezen időszak alatt közel 2 millió hektáron használták. De miért is szeretik?

A kijuttatott nitrogén 40-70%-a elvész, mire a legnagyobb szükség lenne rá – Így őrizheted meg! (PR-cikk)
Hazánkban a felhasznált műtrágyák 70%-a nitrogéntartalmú készítmény, amely túlnyomórészt vetés előtt kerül kijuttatásra. A növények intenzív tápelemfelvétele később, a virágzás-termésnövekedés időszakában zajlik, amikorra akár a nitrogén 40-70%-a elvész. Ezért a kijuttatott tápanyagot a lehető legtovább a növény gyökérzónájában kell tartani.

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.