Sok szerves anyagot dolgoztam a talajba, mégis sárgulnak a növények! Mit tegyek?
Gyakori kérdés a növénytermesztésben: miért van az, hogy a sok szervesanyag-felhasználás ellenére is kisárgulnak a növények, a tápanyaghiány egyértelmű tüneteit mutatják?

Így lesz biztos a repce túlélése ősszel
A tavalyi száraz ősz rossz kelése miatt sokan idén tavasszal kitárcsázták a repcét, és idén nem vetettek. Egyöntetű, jól fejlett, egészséges repceállomány mehet a télbe, ha a következő módszert alkalmazza.

A kukorica- és a napraforgótermés is jónak ígérkezik
A magyar mezőgazdaság egyik meghatározó növénye, a kukorica közel 983 ezer hektáros vetésterülete tavalyhoz képest 4,6 százalékkal nőtt, a 8,2 tonna/hektár körüli terméshozam az elmúlt öt év átlagánál 9,5 százalékkal lesz várhatóan magasabb. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint 8 millió tonnára becsülhető a várható termés.

kukorica

A kukorica terméshozama az elmúlt öt év átlagánál 9,5 százalékkal lesz várhatóan magasabb – fotó: Agroinform.hu

Válasszon olyan kalászosfajtát, amit keres a piac!
Az idei évben már 18 kalászosfajtát ajánl a Karintia Kft. a gazdáknak, melyek egy része a BŐTERMŐ, a másik része pedig az igazán magas, PRÉMIUM minőséget tudó fajtákból tevődik össze.

Enyhülhet a két nagyhatalom kereskedelmi háborúja?
Kínai cégek mezőgazdasági termékeket vásároltak az Egyesült Államoktól, Peking pedig egyeztetéseket folytat Washingtonnal a kétoldalú kereskedelmi tárgyalások októberben esedékes, következő fordulójának előkészítésére.

Még lehet pályázni öntözésfejlesztésre
A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztésére kiírt pályázaton még van elnyerhető forrás.

öntözés

Egyéni projekt esetén 1 milliárd forint, kollektív projekt esetén 2 milliárd forint a vissza nem térítendő támogatás felső határa – fotó: Pixabay

Rohamosan terjed az afrikai sertéspestis, már a Dunántúl is érintett
Budapest egész budai oldalát fertőzött területnek minősítette a hatóság, Pest megye, Komárom-Esztergom és Fejér megye nagy része pedig magas kockázatú területnek számít.

Egyre durvább a gyomveszély a kalászosokban – új hatóanyag jelenthet megoldást
Nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, egynyári perje. Sok gazda életét megkeseríti a fűfélék felszaporodása. Új hatóanyag érkezik az idei őszi szezonban a kalászosok őszi gyomproblémáinak megoldására.

Növényvédelmi előrejelzés: Megindult a poloskák inváziója a kertekben
A szántóföldön pedig a kalászosok vetése van a fókuszban. Az Agroinform.hu 2019. évi 40. heti növényvédelmi előrejelzése.

paradicsom

Szapora rovar a zöld vándorpoloska, s most telelőhelyet keres.

KRAMP, ahol a professzionalitás és a minőség közel kerül Önhöz
Újabb mérföldkő a hazai KRAMP életében, harmadik franchise kiskereskedelmi boltjával bővült a hálózat, amely Győrben nyitotta meg kapuit a mezőgazdasági gazdálkodók, szervizszolgáltató cégek és a lakosság apraja-nagyja előtt.

Ne hagyjuk növényeinken áttelelni a kártevőket
Szeptember vége kellemes, mérsékelten meleg, száraz időjárást hozott, amit csak időnként szakított meg kevés csapadék. A kedvező idő miatt a betakarítási munkálatok jól haladtak, azonban ez az időjárás hozzájárult a rovarkártevők elszaporodásához.

Az Alkotmánybíróság kimondta: nem jogsértő a magyar földtörvény
Az Alkotmánybíróság friss döntése egyértelműen kimondja: nem jogsértő a magyar földtörvény; a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), ahogy eddig, a jövőben is eszerint jár el a földforgalmi ügyekben.

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.