Kínai cégek mezőgazdasági termékeket vásároltak az Egyesült Államoktól, Peking pedig egyeztetéseket folytat Washingtonnal a kétoldalú kereskedelmi tárgyalások októberben esedékes, következő fordulójának előkészítésére –közölte a kínai kereskedelmi minisztérium szeptember végén.

A minisztérium szóvivője sajtótájékoztatóján elmondta: kínai vállalatok jelentős mennyiségű szóját és sertéshúst vásároltak az Egyesült Államoktól. A vámhatóságok korábbi döntése szerint a termékek mentesülnek az amerikai importcikkekre kivetett pótvámok alól.

A szója behozatalát tekintve Kína világelső, ám az év elején, a Washington által a kínai árucikkek egy részére kivetett büntetővámokra válaszul leállította az elsősorban takarmánynak használt szója behozatalát az Egyesült Államokból. A lépés politikai jelentőséggel is bírt, ugyanis Donald Trump amerikai elnök komoly támogatottságot élvez az amerikai gazdák körében, akiknek súlyos veszteségeket okoztak a kieső rendelések.

szója

Az USA szójatermesztőinek komoly érvágás lenne a kínai piac kiesése – fotó: Agroinform.hu

Az amerikai szójatermesztők tehát különösen örülnének a megegyezésnek, akik az egy évvel korábbi 12,2 milliárd dollár helyett ebben az évben csupán 3,1 milliárd dollár értékben tudtak szóját exportálni Kínába. Talán a szója export-import volt az a terület, amelyet a kereskedelmi háború a legkeményebben érintett. Szinte ugyanez érvényes azonban az amerikai sertéshús exportjára is, amelyben a felek a szójához hasonlóan teljesen egymásra vannak utalva.

A sertéshúsvásárlás hátterében a politikai gesztuson túl az áll, hogy a kínai sertésállományt megtizedelte az afrikai sertéspestis. Így a világ legnagyobb sertéshúsfogyasztó országában, amely a globális kereslet kétharmadát biztosítja, a sertéshús ára egy év alatt csaknem duplájára nőtt. A kínai sertéshelyzet pedig az egész világon befolyásolja az élő sertés és a sertéshús árát, így hazánkban is, ezért nem csak Kína érdeke a helyzet rendezése.

sertés

Kínában a sertésállomány a pestis kitörése óta drasztikusan visszaesett – fotó: Agroinform.hu

A kereskedelmi minisztérium bejelentette, hogy 10 ezer tonna sertéshúst engednek a piacra a központi tartalékkészletből, hogy biztosítsák a kínálatot az október 1-jén kezdődő nemzeti ünnep miatt megemelkedő igény kielégítésére.

A kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője hangsúlyozta: Kína előrelépésre készül a kereskedelmi tárgyalások következő fordulóján, amelynek időpontját egyelőre egyik fél sem közölte, csupán annyi tudható, hogy október első felére tervezik. Kao Feng úgy fogalmazott: azt remélik, hogy a két fél képes lesz kompromisszumot kötni, és mindkét fél számára kedvező megoldást találni.