Magyar siker! Itt az új, ökogazdálkodásban is használható biostimulátor
A Debreceni Egyetem kutatóinak felfedezése forgalomba hozatali engedélyt kapott, és már a piacon is elérhető.

Így igényeld vissza a gázolaj jövedéki adóját!
A mezőgazdasági őstermelő jogosult a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni adó-visszaigénylésre.

Féken tarthatja az áremelkedést? A gabonaexportot elősegítő silókat létesítenek Ukrajna határainál
Az átmenetileg létesített amerikai gabonasilók lehetővé teszik a gabonafélék szárazföldi kivitelének bővítését.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: érkeznek a mezei poloskák
Az elmúlt egy hét során hiába haladtak át csapadékfrontok az országban, a talajok gyors kiszáradása miatt tovább fokozódik az aggodalom. Az Agroinform 24. heti szántóföldi előrejelzése.

gabona

Nem sok van már hátra az árpa aratásáig – fotó: Lepres Luca

Figyelem! Ezeket a növényvédő szereket most fel lehet használni
A növényvédő szerek felhasználásának a szabályai az Európai Unióban évek óta folyamatosan szigorodnak. A  NAK összeállítást készített azokról a szükséghelyzeti engedélyt kapott készítményekről, amelyeket a kiskultúrákkal foglalkozó termelők használhatnak.

Erről mindenkinek tudnia kell, aki valaha növényvédő szert használt, használ
Alapvetően fontos, hogy a növényvédő szerekkel közvetlen munkakapcsolatba kerülők megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek a biztonságos növényvédőszer-használat és a kockázatok minimálisra csökkentése érdekében.

permetezés

A növényvédő szerekkel közvetlen munkakapcsolatba kerülők megfelelő ismeretekkel kell hogy rendelkezzenek – fotó: Shutterstock

Aszálytűrő kalászosok a Gabonakutató portfoliójából! (PR-cikk)
Búza, árpa, őszi zab, olajlen - kiváló szántóföldi növényeket mutatott be a szegedi nemesítőház a NAK Mezőfalván tartott rendezvényén.

Küzdelmes klímavédelem: nagy vitákat kell megnyerni ahhoz, hogy ne a gazda legyen a vesztes
Az európai zöld megállapodásról, a KAP Stratégiai Terv körül kialakult vitákról beszélgettünk Győrffy Balázzsal. Szóba kerültek a felelőtlen állatvédők is.

Figyeljünk oda a veszélyes vegyületekre az élelmiszerekben! (PR-cikk)
Dioxinok, mikotoxinok az élelmiszerekben. Hogyan kerülnek az élelmiszerekbe ezek az anyagok? Milyen módon lehet kimutatni az előfordulásukat?


Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: az almát most kell megvédeni!
Az almásokban több betegség és kártevő is terjed, megjelent a szőlőben a peronoszpóra. Az Agroinform.hu 24. heti kertészeti növényvédelmi előrejelzése.

Control Union Hungária Kft.: Miről is szól a független tanúsítási tevékenység? (PR-cikk)
A független tanúsítási üzletág a Control Union Hungária Kft. egyik hajtómotorját jelenti mind a nemzetközi, mind pedig a hazai piacokon, meghatározó szerepet tölt be a cég mindennapi ügymenetében.

Amikor végleg kimerülnek a termőföldjeink
Az elmúlt évtizedekben drámai változásokat figyelhettünk meg, kiszáradó folyók és tavak, homokkal borított szántóföldek, és hosszú, pusztító aszály.

aszály

Már a 90-es években felismerték, hogy az elsivatagosodás olyan környezetvédelmi probléma, ami ellen tenni kell – fotó: pixabay.com

Baromfitartók számára fontos határidő közeleg
Étkezési tojást termelő tyúkállományok és tenyészbaromfi: itt vannak az állatjóléti támogatás kifizetésének részletei.

Az agrárminiszter szerint most véget ér a gabonaárak emelkedése
Az agrárminiszter azt mondta, mivel hamarosan elkezdődik az aratási szezon, a gazdák elkezdik felszabadítani a tárolókapacitásokat, ami megállíthatja a gabonaárak emelkedését. Azonban az is lehet, hogy a gazdálkodók a még jobb későbbi árak reményében nem adják el terményeiket. Komoly következményei lehetnek, ha mesterséges hiány alakul ki a gabonapiacon.

A laboratóriumokban gyártott húsok vagy a vegahúsok lesznek a jövő élelmiszerei?
Látványosan fokozza a robbanásszerű népességnövekedés a húsok iránti keresletet, de a mű- és laboratóriumi húsok világszerte jelentős piacot hódíthatnak el a klasszikus állattenyésztéssel és élelmiszer-feldolgozással foglalkozó vállalkozásoktól.

hús

Az élelmiszerek iránti kereslet 60 százalékkal nő 2050-re – fotó: pixabay.com

Már egymillió hektáron így gazdálkodnak a magyar termelők
Precíziós technológiai elemeket (differenciált beavatkozás) körülbelül egymillió hektáron használnak a gazdák. Lantos Gergely a PREGA-n elemezte a precíziós pályázat tapasztalatait.

Lepkekártevő- és toxinmentes kukorica? Itt a digitális segítség! (PR-cikk)
Van már digitális, könnyen használható megoldás arra, hogy a kukoricamoly vagy a gyapottok-bagolylepke megjelenését időben észrevegyük!

Rossz hírek – ilyen betakarítási adatokkal kezdődik az árpaaratás
A kényszerérés miatt sok helyen a tervezettnél korábban kell aratniuk a gazdáknak, a hozam pedig nagyságrendekkel alacsonyabb a tavalyinál, valamint a sokéves átlagnál.

Képtelenség több 10 millió tonna gabonát kihozni most Ukrajnából
Pedig szükség lenne rá, mert így csak a frissen aratott gabona lesz mozgatható áru, ami pedig az árak további emelkedéséhez vezethet.

Hogyan szerezzünk új vásárlókat a Facebookon? (PR-cikk)
Minél több értékesítési lábunk van, annál több a lehetőségünk a bevételszerzésre és a profitra. A VNDesign Technology összefoglalja, hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet a közösségi médiából.

Extraprofit-különadók: itt vannak a részletek szektoronként
A különadók bevezetésétől évi 800 milliárd forint árbevételt várnak idén és jövőre is.

áram

A 0,5 MW beépített teljesítőképességet meghaladó kapacitású, villamos energiát termelő erőművek esetén az adó alapja a betáplált energia átadásából származó bevétel és a kötelező átvételi ár – fotó: Pixabay

Jelentős hozamnövekedés: újdonságot épített be a KITE a precíziós rendszerébe (PR-cikk)
Egy precíziós gazdálkodási applikáció, amelyet egy svájci óra pontosságával alkottak meg.

Indul az aratási szezon, ezekre mindenképpen figyelj!
Az aratás idején traktorok, kombájnok, vontatók megnövekedett forgalmára kell számítani az utakon. Mind az autósoknak, mind a mezőgazdasági munkagépek vezetőinek fokozottan fontos a türelem, a figyelem és az óvatosság előzés közben.

Miért és milyen meszezőanyagot juttassunk ki? (PR-cikk)
A kalcium nemcsak a talajok vázát alkotja, hanem fontos tápanyag, és mint kicserélhető kation, segíti más tápanyagok felvételét.

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.