Azt tudjuk, hogy a tej a csontok, a répa a szem egészsége szempontjából nagyon hasznos – de milyen ételek támogatják a gyermekek agyának fejlődését?

Lisa Mosconi idegtudós szerint az agy tápanyagokból „él", így a megfelelő ételek befolyásolják annak fejlődését és működését. A gyermekkor különösen kritikus időszak, hiszen ilyenkor az agy villámgyorsan fejlődik, új idegsejteket hoz létre. „Egy kisbaba agyában több neuron van, mint ahány csillag a Tejútrendszerben" – mondja Mosconi.

A tudósok legalább 45 olyan tápanyagot azonosítottak, amelyek elengedhetetlenek az agyműködéshez – ilyenek például az ómega-3 zsírsavak, a vas, a jód, a folsav, a B12-vitamin és a kolin. Ezeket természetes formában célszerű bevinni; megtalálhatók például zabban, diófélékben, hüvelyesekben, citrusfélékben, valamint színes zöldségekben.

A bogyós gyümölcsök, például az áfonya és a málna nemcsak finomak, de C-vitaminban gazdagok, ami antioxidánsként védi az agyat.

A szilva – különösen aszalt formában – triptofánt tartalmaz, ami segíti a jó alvást és a hangulatot.

Mosconi szerint, ha egyetlen ételt választhatnánk az agy egészsége érdekében, akkor az sötét leveles zöldség lenne – ám ezeket a legtöbb gyerek nem eszi meg. Alternatívának javasolja az édesburgonyát, amely természetes édességével, sokoldalúságával és magas A-vitamin-tartalmával hódít. Ez az antioxidáns elengedhetetlen az agy általános egészségéhez – hiánya az idegrendszer fejlődését is visszavetheti.

A hal, különösen a zsíros fajok, mint a lazac vagy makréla, DHA-ban gazdagok, ami kulcsfontosságú az idegsejtek építéséhez. Ha a gyerekek nem szeretik a halat, érdemes halpogácsával vagy házi halrudacskával kezdeni.

És ne feledd: a szülői példa ragadós. Ha te is ezeket az ételeket fogyasztod, a gyereked is szívesebben kóstolja meg őket!

Forrás: nationalgeographic.com

Indexkép: Shutterstock