2006-ban került engedélyezésre, majd széleskörű felhasználásra a mezotrion és terbutilazin hatóanyagú Calaris posztemergens gyomirtószer. A 2,0 l/ha maximális dózisban kijuttatott készítményben a terbutilazin 660 g/ha adagban került kijuttatásra. Figyelembevéve a hazai gyomviszonyokat, kifejlesztésre került egy olyan kombináció, mely lehetőséget ad az EU által biztosított maximális 750 g/ha terbutilazin felhasználására.

Ennek a hazai gyomviszonyokra történt hatóanyag optimalizálásnak az eredménye a Calaris Pro. Ezévben kerül először forgalomba, kiemelkedően kedvező áron, ami a felhasználóknak mintegy 30%-al kevesebb kiadást jelent hektáronként a hasonló posztemergens készítményekhez viszonyítva.

A kukoricában előforduló hagyományos kétszikű gyomnövények mellett, mint pl. a libatopfélék, disznóparéjfélék, vadrepce, stb. kiemelkedő hatású a nehezen irtható gyomfajok, pl. selyemmályva, parlagfű, csattanó maszlag, napraforgó árvakelés, vadkender, keserűfűfélék, fekete csucsor, vadrezeda, varjúmák, egynyári szélfű, ugari szulákpohánka ellen is.

A CalarisPro - a mezotrion és a terbutilazin hatóanyag közötti hazai vizsgálatokkal is igazolt szinergizmus miatt - a parlagfűvel erősen fertőzött területeken is kiváló gyomirtó hatást biztosít.

A CalarisPro a magról kelő egyszikű gyomok közül a kakaslábfű és a muhar fajok ellen is jó hatással rendelkezik. Erős levélen keresztüli hatása miatt jelentős mellékhatással rendelkezik mezei acat ellen is, ennek köszönhető, hogy akár még erősen fertőzött területen is jó gyomirtást ad ez ellen a nehezen kontrollálható évelő ellen.

A CalarisPro elsődleges hatása a gyors levélen keresztül történő hatóanyag felvétel és szállítás következtében kezdetben látványos fehéredéses majd száradásos tünetekben jelentkezik. Az állománykezelés utáni csapadék a talajra került gyomirtószert a gyökérzónába juttatja, így az gyökéren keresztül is hat. Hosszú, talajon keresztül érvényesülő hatástartammal rendelkezik a magról kelő kétszikű gyomokra.

A CalarisPro hatóanyagait a kukorica enzimatikus úton lebontja, ezért szelektivitása a kukorica fejlettségétől független. A takarmány kukorica hibrideknél fajta érzékenység nem mutatkozott a vizsgálatainkban. A vetőmag előállítás vonalainak gyomirtására és csemege kukoricában is használható, de ez esetben a kezelés előtt a fajtatulajdonos előzetes hozzájárulását kell kérni.
A készítmény kijuttatásával azonos évben vethető őszi kalászos, őszi káposztarepce, az utóbbi vetése előtt mélyszántást kell végezni. A CalarisPro kijuttatását követő év tavaszán, amennyiben a talaj pH értéke 6-nál alacsonyabb, nem vethető cukorrépa, pillangós növények, burgonya, valamint levélzöldségek. Extrém száraz időjárási viszonyok fokozzák az utóhatás veszélyét.

Felhasználási javaslat:

  • A készítményt a kukorica kelése után posztemergensen kell kijuttatni 2,3 l/ha dózisban.
  • A kijuttatási időpont megválasztásakor a gyomnövények fejlettsége az irányadó. A magról kelő kétszikű gyomok 2-6 leveles, az egyszikű gyomok 3-5 leveles fejlettségi állapotukban a legérzékenyebbek a készítményre.
  • A készítményhez minden esetben nedvesítőszer, FixPro hozzáadása szükséges.
  • A permetléhez adagolt 3-4 kg/ha ammóniumnitrát vagy más folyékony nitrogén tartalmú műtrágya hozzáadása segíti a felszívódást, ezáltal növeli a hatékonyságot.
  • A jó herbicid hatás előfeltétele a gyomnövények megfelelő permetléfedettsége. Kettős réses vagy kettős lapos sugarú szórófejek alkalmazásával (pl. Turbo Twin Jet) a permetléfedettség és ezáltal a biológiai hatékonyság jelentősen javítható.
  • A permetezésre 200-300 l/ha vízmennyiséget használjunk.
  • Egy tenyészidőszakban mezotrion hatóanyagot tartalmazó készítménnyel csak egy kezelés végezhető.


Calaris Pro legfontosabb tulajdonságai:

  • magyar gyomviszonyokra és talajtípusokra fejlesztett összetétel,
  • teljes spektrum a kukorica magról kelő kétszikű gyomnövényei ellen,
  • a legfontosabb magról kelő egyszikűek ellen korai fejlődési stádiumban jó hatékonyság,
  • kiváló mellékhatás mezei acat ellen,
  • rendkívül gyors, perzselő hatás,
  • felhős, hűvös időben is működik,
  • egy kezeléssel teljes szezonra kiterjedő kétszikű tartamhatás,
  • rugalmas időzítés, akár a kukorica 8 leveles koráig,
  • kimagasló szelektivitás, minden kukorica hibridben használható,
  • könnyű használat,
  • az agrár-környezetgazdálkodási programokban korlátozás nélkül használható.


Csomagolás:
4 x 4,6 l Calaris Pro + 2 x 0,5 l Fix-Pro nedvesítőszer


Tóth Csantavéri Szilvia, Radvány Béla
Syngenta Kft.

Bővebben a Syngenta honlapján >>>