Ez egyelőre nem bizonyosodott be, európai szinten is igen kevés ilyen adat fellelhető, pedig Nyugat-Európában a kalászos gabona jóval hangsúlyosabb helyet foglal el a vetésszerkezetben, mint Magyarországon. Farkas István növényvédelmi zoológus 2018-as vizsgálatai szerint hazánkban az időjárási viszonyok (erős UV), valamint a folyamatos lárvakelés és a kései L3-L4 elleni védekezés volt az oka a hatékonyság-csökkenésnek. Így inkább kijuttatástechnikáról, időzítésről és a szerválasztás finomhangolásáról érdemes szólni.

vetésfehérítő bogarak lárvái búzán

Nem szabad megvárni a lárvák károkozását, már az imágó ellen védekezni kell (Somogyvár, 2020. 05. 11.) – fotó: FMC-Agro

A probléma leküzdésének további nehézsége az, hogy az imágók elleni védelem még mindig nem egy megszokott technológiai elem. A védekezésre kiválasztott termékek – amik gyakorlatilag a piretroidok, mivel a klórpirifosz és a tiakloprid hatóanyagú termékeket az EU tavaly kivonta – nagy melegben kerülnek felhasználásra, gyorsan beszáradnak a levél felületén, illetve a magas UV sugárzás hatására inaktívvá válnak.

Tehát mi lehet a megoldás vetésfehérítők ellen?

Aki már kora tavasszal az imágók ellen védekezik, annak nem okozhat jelentős problémát a lárvák elleni védelem a csökkent egyedszám miatt.

védd meg a búzát a vetésfehérítő kártételétől

A vetésfehérítő imágók elleni védelemmel, nagymértékben csökkenthető a lárvakártétel is – fotó: FMC-Agro

Érdemes tehát minőségi mikrokapszulázott piretroidtartalmú terméket választani! A Rapid® CS rovarölő szer mind tisztaság, mind formuláció tekintetében különleges készítmény. A hatóanyagcsoportba tartozó termékek között egyedülállóként 98%-ban tartalmazza a rovarok ellen hatékony molekulát. A hatóanyag a legmodernebb mikrokapszulázott formulációban van jelen a készítményben, amely erőteljesen növeli a készítmény hatékonyságát és tartamhatást is biztosít azáltal, hogy fokozatosan szabadul fel belőle a hatóanyag. A permetezések során a permetlé egy része elpárolog, de a mikrokapszula megakadályozza a Rapid® CS hatóanyagának gyors elillanását.

A piretroid hatóanyagú készítmények a fény és az UV sugárzás hatására elbomlanak, így hatástartamuk minimális. A mikrokapszulába zárt hatóanyagot nem éri a fény és az UV sugárzás, így a Rapid® CS 3-5 napos hatástartammal rendelkezik, a hatóanyagcsoportra jellemző repellens hatását is tovább tartja meg. Ráadásul az olajos összetevőknek köszönhetően a hirtelen jövő esők is nehezebben mossák le a levelekről a szert. A lenti ábrán jól látható, hogy a Rapid® CS (gamma-cihalotrin) mikrokapszulázott termék bomlása 5 nap után is mindössze 20%, míg a vele összehasonlított terméké 70% fölötti (1. ábra).

Az LCH (lambda-cihalotrin) és a GCH (gamma-cihalotrin – Rapid® CS) fénystabilitása UV csatornában

1. ábra: Az LCH (lambda-cihalotrin) és a GCH (gamma-cihalotrin – Rapid® CS) fénystabilitása UV csatornában – Forrás: Pesticide Manual

A Rapid® CS rovarölő szerrel már az imágók rajzásának kezdetén, a tavaszi gyomirtással összevonva vagy az első gombaölős kezeléssel egyidőben hatékonyan védekezhetünk a vetésfehérítő bogarak ellen, megakadályozva így a későbbi súlyosabb lárvakártételt.

www.fmcagro.hu
FMC-Agro Hungary Kft.

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.