A gyom évente mintegy 800.000 tonnával (a teljes belső fogyasztás 5 százalékával) csökkenti az ország búzatermését – írja a farminguk.com.

A termesztők többféle gyomirtó szert kipróbáltak, amelyeknek költsége már évi 400 millió fontra rúg, a Zoológiai Intézet és a Sheffield-i Egyetem kutatói pedig felállítottak egy modellt a rezisztens gyomok által okozott károk számszerűsítésére, de eddig ez sem hozott számottevő eredményt. Az ecsetpázsit ellen egyedül a glifozát maradt hatásos, amelynek jövője Angliában is kétséges.

ecsetpázsit

Az ecsetpázsit ellen a legtöbb növényvédő szer haszontalan – fotó: Pixabay

Emiatt egyes angol elemzők már gyakorlatilag veszélyeztetve látják az ország kenyérgabona ellátását. A herbicidek további túladagolása a vizek veszélyes elszennyeződéséhez és a vadonélő növények biodiverzitásának erős beszűküléséhez vezethet.

A legrosszabb forgatókönyv szerint az ország évi búzatermése 3,4 millió tonnával csökken, a védekezési költségek pedig tovább emelkednek.

Világviszonylatban az agresszív gyomok még nagyobb veszélyt jelentenek, mivel jelenleg már évente 4 millió tonna gyomirtó szert kell felhasználni ellenük, miközben egyre többen válnak rezisztenssé közülük.

Szerencsére Magyarországon az ecsetpázsit kártétele jóval mérsékeltebb.