Magyar kutatók bebizonyították: sokkal több a mikroműanyag a környezetben, mint eddig hitték
A Szent István Egyetem és a WESSLING Tudásközpont kutatóinak köszönhetően egyértelműen bizonyítást nyert, hogy legalább háromszorosa, de akár tízszerese is lehet a környezetünkben megtalálható valós mikroműanyagok koncentrációja a szakértők által eddig ismert értékekhez képest.

Télen sem kell lemondani a gombászásról! Mit, mikor gyűjtsünk, mire figyeljünk?
Mivel foglalkozik a gombaszakértő? Mikor, milyen gombát érdemes gyűjteni, mire kell figyelni? A gombaszezon végén ezekről a kérdésekről és sok más érdekességről beszélgettünk Kalauz József szakellenőrrel. Arra is kitértünk, hogy vajon tényleg meg kell-e elégedni a rántott gombával, vagy izgalmasabb gasztrokalandokat is nyújthat a gombafogyasztás.

Mezeinyúl- és őzkártétel megdöbbentő hatásai napraforgóban! – VIDEÓ (PR-cikk)
Az RAGT Vetőmag Kft. szakmai videósorozatának következő epizódja egy ritkán tárgyalt témakörrel foglalkozik, amely garantáltan meglepetést fog okozni a növénytermesztő gazdálkodók számára...

A körforgásos gazdaság kiépítése jelentős versenyelőnyt biztosít
A körforgásos gazdaságban a hulladék elkerülése, a termékek újrafelhasználása és az erőforrások visszanyerése a cél.

A növény egyetlen része sem kerül hulladékba.

2021-ben érkezik a Bayer új LAUDIS SMART kukorica technológiai csomagja (PR-cikk)
A növényvédőszer-forgalmazásban a „csomagszemlélet” már nem újdonság. A gyűjtőcsomagok összetételének kialakítását többféle elv vezérelheti, közös bennük, hogy a felhasználó igényein és a számára nyújtott előnyön alapulnak.

Kritikus szinten a mezeipockok száma – valamit tenni kell, de csak legálisan!
Ismét jelentősen elszaporodtak a mezei pockok a szántóföldeken, rendkívüli károkat okozva a növényállományban. A Nébih felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy bár szükség van a védekezésre, azonban a kockázat minimalizálása érdekében fontos, hogy a gyérítést minden esetben a szabályoknak megfelelően végezzék!

mezei pocok

A Pocok Tox biztonságosan használható mezei pocok ellen – fotó: Pixabay

Tápanyag-kimosódás? Tavaszi fagy, majd aszály? Néhány tipp, hogy felkészültebbek legyünk (PR-cikk)
Az országot járva összességében most jobb helyzetet tapasztalunk, mint tavaly. Sok helyen elhúzódott a repcék kelése, néhol a kalászosok vetése, az állományok ezért heterogének, de szépen fejlődnek. Véleményünk szerint a tél végére reményt keltő lesz a helyzet, de emlékezzünk, hogy idén 2020-ban is a tavasz lett a kritikus az őszi vetésű növényeknél. Mi volt a probléma, mit kellene már most máshogy csinálni, hogy ez ne ismétlődjön meg?

A legjobb terméshozam az Ön legjobb termőföldjéről! (PR-cikk)
A KWS Magyarország Kft. a 2021-es tavaszi szezonban három szemes- és egy silókukoricát dob a piacra. A tavalyi évben bemutatott PLUS4GRAIN csoport egy új, a KWS INTELIGENS nevű kiváló termőképességű kukoricahibriddel bővül.

Saját kutat szeretnék használni – mit kell tennem?
Összefoglaltuk lépésről lépésre, mit kell tennie annak, aki meglévő kútját engedélyeztetné vagy új kutat létesítene.

kép

Az öntözési célú kutakat talán nem kell engedélyeztetni a jövőben, ha nem érik el az első vízzáró réteget – fotó: Shutterstock

Kiemelkedő kukoricatermés egy nehéz évben? Mondja el a fiatal gazda, hogyan sikerült! (PR-cikk)
Aszály, viharos esők, majd rekkenő hőség. A kukoricatermesztők nehéz évet tudhatnak a hátuk mögött. A megtérülő munkához ilyenkor különösen fontos, hogy olyan termésnövelő anyagokkal, növényvédő szerekkel, valamint a kijuttatásukat irányító precíziós technológiákkal dolgozzunk, amelyekben maximálisan megbízunk.

Bodza: az ősi gyógynövény a vírusokkal is felveszi a harcot
Bár világszerte ismertek a bodza influenza elleni jótékony hatásai, hazánkban mégis kevesen használják a betegség kezelésére és megelőzésére. Pedig kevés olyan van a gyógynövények között, aminek az íze és az illata is kellemes, ráadásul szinte bárhol megterem.

bodza

A bodza virága gyógyteaként felhasználható gyulladáscsökkentő gyógyszerként – fotó: facebook.com/akertvitaminjai

Értünk a kukorica nyelvén! – VIDEÓ (PR-cikk)
"Precíziós növénytermesztés kukorica-növénykultúrában" – ezt a témakört járta körbe az RAGT Vetőmag Kft. szakmai videósorozatának negyedik része. Az előadás különlegessége, hogy egy 8000 hektáros gazdaság gyakorlati megoldásait és precíziós technológiai sorrendjét mutatja be.

Talajlakó kártevők elleni védekezés a neonikotinoidok és a szerves foszforsav-észterek kivonása után (PR-cikk)
Az elmúlt években egyre nagyobb gondot okoz a drótféregkártétel. A tömeges fertőzések a szakemberek számára nem volt meglepő, előre lehetett számolni a kártétel növekedésével. A neonikotinoid-atóanyagok kivonásával ugyanez a drótféreg-felszaporodás történt Nyugat-Európában is 2008 után. 2020-ban kivonták a szerves foszforsav-észter-hatóanyagokat tartalmazó talajfertőtlenítőket is, így a lehetőségek egyre jobban szűkülnek.

Milyen hatással van a talajbolygatás a szőlőt károsító gombákra?
Triviálisnak tűnő, ám kevéssé kutatott és ismert megállapítás, hogy a szőlőtermesztők által megválasztott talajművelési gyakorlatok befolyásolhatják a szőlő gyökérzeténél élő, mikroszkopikus élőlényközösségek összetételét és ezáltal a talajegészség állapotát.

kép

Az intenzív talajbolygatás során megnövekszik azon gombatörzsek aránya, melyek károsíthatják a szőlőtőkéket (a kép illusztráció) – fotó: Shutterstock

Nagyobb hozam! Jobb beltartalmi értékek! – Réz és cink lombtrágyázás hatásai őszi búzában – VIDEÓ (PR-cikk)
Az RAGT Vetőmag Kft. szakmai videósorozatának harmadik része olyan precíziós talaj- és növényvizsgálati eredményeket is bemutat, amelyek eredményeként jövedelmezőbb lehet a búzatermesztés.

A termelők bízzanak a napraforgóban, de a termény értékesítésével semmiképp ne várjanak az utolsó pillanatig!
Hogyan lehet kiaknázni a napraforgóhibridekben rejlő terméspotenciált? Milyen tanulságokkal szolgált a 2020-as gazdálkodási év az ágazat főszereplői számára? Egyebek mellett ezekre a fontos kérdésekre keresték közösen a választ a napraforgó-piacvezető Syngenta évente rendezett Kaszatkörén a meghívott vendégek, melyet idén rendhagyó módon online rendeztek meg.

növény

A 17 hibridet tartalmazó portfólió minden gyomirtási technológiára kínál hibridet – fotó: Syngenta

A szója értékét nem lehet túlbecsülni (PR-cikk)
Megfelelő fajta választásával az ország minden termőtáján sikerrel termeszthető.

Ezért nem mindegy, hogyan kezelt szójavetőmagot vásárolsz (PR-cikk)
A vetőmagok minőségét a gondos bánásmód, a tárolás és a felhasznált kezelőanyagok jelentősen befolyásolják. A Lajtamag nemcsak a fajtaválasztásra hívja fel a figyelmet, hanem odafigyelnek a vetőmag-alapanyagok megfelelő kezelésére, oltására.

Mely rovarok károsíthatják terményeinket még most is, és mit tehetünk ellenük?
Raktári kártevők alatt azokat a terménykárosító rovarfajokat értjük, amelyek a tárolókban és azok környékén végzik táplálkozásukat, illetve szaporodásukat. A szántóföldi növénytermesztés során megtermelt szemes terményeink minőségét csak megfelelő tárolással tudjuk megőrizni, mert ezek a raktározó épületek sok káros rovarnak tudnak kiváló életfeltételeket biztosítani. Lássuk, melyek a hazánkban leggyakrabban előforduló raktári rovarkártevők, és mit tehetünk terményeink védelme érdekében.

rovar

A terményvédelem alapja a megelőzés, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy megszüntetünk minden olyan körülményt, amely kedvez a károsítók számára, a hosszabb ideig tárolni kívánt gabonát pedig a betárolással egy időben megelőző védekezésben részesítjük.

Gyomnövények inváziója – milyen veszélyes gyomokkal találkozhatunk itthon?
Nemcsak az invazív rovarok okozhatnak gazdasági vagy természetvédelmi kárt, hanem a nem őshonos, gyorsan terjedő növényfajok is. A vándor- és márványos poloskák bosszantó jelenlétével már mindenki találkozott, na de mi a helyzet azokkal a növényekkel, amelyek poloskákhoz hasonló gyorsasággal terjednek, ezzel veszélyeztetve a faji diverzitást, nem beszélve egyéb negatív hatásaikról?

Hogyan gondozzuk a fügét, hogy bőven teremjen?
Ma már a füge szinte bárhol megterem. Nem mindegy ugyanakkor, hogyan gondozzuk és teleltetjük növényünket.

fügebokor

A füge talaj iránt nem igényes, szinte bárhol megél – fotó: Pixabay

Ennyire el lehet rontani a zöldítést a repce szempontjából? – VIDEÓ (PR-cikk)
Az RAGT szakmai videósorozat következő része olyan kérdéseket vizsgál, amelyek szinte minden mezőgazdasági termelőt érintenek: Zöldítsünk, de hogyan? Mikor okoz gondot a másodvetés a rovarkártevők elszaporodása szempontjából?

10 pénztárcabarát növény – így neveljük, így szaporítsuk
Amikor felkértek e cikk megírására, hosszasan gondolkodtam, hogyan közelítsem meg a témát. Végül a beszerzési ár mellett a könnyű szaporíthatóság oldaláról tettem. Ugyanis sok növény van, melyekből elegendő csupán néhány példányt beszereznünk, utána néhány év alatt annyit nevelhetünk belőlük, amennyit szeretnénk. Igyekeztem a legváltozatosabb növénycsoportokból válogatni.

Decemberi gépészeti hírösszefoglalóinkat megtalálja ITT, ITT, ITT és ITT.