A termesztési munka sikerességét elsődlegesen befolyásoló időjárást nem irányíthatjuk. Épp ezért ma a feladat abban áll, hogy olyan termesztéstechnológiát állítsunk össze, amellyel kivédhetjük a szélsőségek hatását, növelhetjük a jövedelmezőséget. Az őszi vetések esetében ehhez kulcskérdés, milyen lombtrágyáknak szavazunk bizalmat a téli pihenő után. Ugyanis a levélen keresztüli táplálással sokkal gyorsabban reagálhatunk a környezeti hatásokra, hiánytünetekre, adhatunk extra lendületet az aszály okozta stressz kivédéséhez. Legyen szó épp kalászosokról vagy repcéről, az IKR Agrár aktuális ajánlatában olyan termékekre alapozhatják a munkát a termelők, amelyeket folyamatos hatáskísérleteknek vetnek alá.

Következzenek a levéltrágyák és kondicionáló anyagok, amelyek 2020-ban is igazolt terméstöbbletet biztosítottak a parcellákon. Valamint néhány tipp a szabályos alkalmazásukra!

Lovochemie lombtrágyák: lépéselőnyben a magyar gazdák a tápanyag-utánpótlás terén

Az IKR Agrár Kft. immár 8-ik éve tartozik az AGROFERT HOLDING a.s. cégcsoporthoz. Ez Közép-Európa legnagyobb agrártermelő, kereskedelmi, vegyipari és élelmiszeripari vállalatcsoportjaként kellő tudásbázist és pénzügyi stabilitást nyújt az építkezéshez. De ami legalább ilyen fontos: olyan együttműködéseket tesz lehetővé a meghatározó európai mezőgazdasági cégekkel, amikkel a magyar gazdák lépéselőnyre tehetnek szert! Ilyen a kapcsolat például a cseh a LOVOCHEMIE a.s. műtrágyagyárral is, amelynek igazolt hatékonyságú lombtrágyáit már hosszú évek óta forgalmazzuk” – mondja Dr. Márton Lénárd, az IKR Agrár Kft. kereskedelmi igazgatója.

A szakember szerint a szoros együttműködésnek köszönhető, hogy a kutatásokkal szinte azonos időben tesztelhetjük itthon a legújabb termésnövelő anyagokat. Illetve az is, hogy a megalkotásuknál a magyar gazdálkodók igényeit is figyelembe veszik.

repce

Az IKR Agrár Kft. által forgalmazott termésnövelők hatékonysága egytől egyig hazai tesztekkel igazolt – fotó: pixabay

„Folyamatos a kommunikáció a cégek között, továbbítjuk a hazai tapasztalatokat, amiket a cseh partnerek beépítenek a növénykondicionáló szerek, levéltrágyák új generációjába. A magyar piacon 2021-ben ezek közül 13-at teszünk elérhetővé. Ezekben a termés mennyiségének és minőségének maximalizálásához kultúraspecifikusan biztosítják a kulcsfontosságú tápanyagokat. Ennek köszönhetjük például az olajos növények intenzív fejlődését elősegítő Lovosurt, amit gabonanövényeknél kalászvédelemmel együtt javasolunk kijuttatni. Az újdonságok közül pedig a Lovospeed folyékony fejtrágyát, amely a nitrogén mellett magnéziumot, ként és több mikroelemet is tartalmaz, vagy épp a Lovosulbort, ami azonnal képes megadni a növekedéshez nélkülözhetetlen nitrogént, a virág- és termésképzéshez esszenciális bórt és az olajtartalomért kezeskedő ként. De a hatásnövelés érdekében kombinált hatóanyagú levéltrágyacsomagjaink is elérhetőek – ilyenek például az IKR Harmónia Olajos – és IKR Harmónia Olajos Plusz Csomag termékeink.”

IKR Agrár Kft. levéltrágya ajánlatok – „Csak olyan lombtrágyákat ajánlunk, amiknek a hatékonyságát tesztekkel is alá tudjuk támasztani!”

Az időjárási szélsőségek miatt különösen fontos a hatékony tápanyag-utánpótlás, hiszen ezen áll vagy bukik a megtérülés a termelőknél. Épp ezért az IKR Agrár Kft. ajánlóiba csak olyan lombtrágyák kerülhetnek, amelyek hatékonyságát folyamatos kisparcellás és üzemi kísérletek eredményei támasztják alá.

A 2020-as kísérleti eredményekből

A 2020-as évre vonatkozó kísérletek az ország öt településének vonzáskörzetében (Aba-Bakonygyepes, Gyékényes, Hódmezővásárhely, Told, Szombathely) repce és őszi búza kultúráknál mérték le a főbb mutatókat a Lovosulbor, valamint a Lovospeed termékek használatakor. A mostoha évjárat dacára a kezeletlen kontrollhoz képest a Lovochemie lombtrágyák repcében kedvezően befolyásolták a termés mennyiségét, olajtartalmát, míg kalászosban szintén terméstöbbletet értek el, javították a sikértartalmat.

repce

IKR Agrár kísérlet, Told, 2020

repce

IKR Agrár kísérlet, Told, 2020

búza

Kezelések, Tord, 2020

búza kalászszám, ezermagtömeg

IKR Agrár kísérlet, Hódmezővásárhely, 2020

búza fehérje és sikér

IKR Agrár kísérlet, Hódmezővásárhely, 2020

műtrágya

Kezelések, Hódmezővásárhely, 2020

A készítmények a kísérletek során könnyen alkalmazhatónak, növényvédőszerek társaságában biztonságosan és könnyen kijuttathatónak bizonyultak. Szakszerű használat esetén nem perzselik a növényeket, nem okoznak fitotoxikus tüneteket.” Amit ettől függetlenül Dr. Márton Lénárd fontosnak tartott hangsúlyozni: a lombtrágyázás NEM helyettesítője, hanem kiegészítője a növények talajon keresztüli táplálásának! „A kimagasló terméshez nem spórolhatjuk meg a szakszerű talajelőkészítést és az átgondolt alaptrágyázást, starterezést! Ezek jótékony hatását fokozhatjuk tovább a levéltrágyákkal!”

IKR Agrár javaslat őszi kalászosok lombtrágyázásához

Az őszi kalászosok tápanyag igénye a téli pihenőidőszak előtt elhanyagolható, azonban kora tavasztól intenzíven igénylik a megfelelő növekedéshez a tápanyagpótlást. Az IKR Agrár palettájáról a következő termékek jelenthetnek ehhez teljeskörű megoldást.

  • LOVOSPEED + AMALGEROL® ESSENCE csomag

A kombinált termékcsomaggal erőteljes tápanyag-kondicionáló hatást érhetünk el a kalászosok fejlődésében kritikus időszakokban. A Lovospeed nitrogén túlsúlyos lombtrágya, ami a benne található magnéziummal kedvezően befolyásolja a termés mennyiségét és minőségét. A terméket gyors nitrogénreakció jellemzi, hiszen a tápelemet mind a három formájában tartalmazza. Az alga- és növényi kivonatokat, növényi olajokat és illóolajokat tartalmazó Amalgerol® Essence pedig mindezeken túl hatóanyagaival gyorsítja a tápanyagfelvételt, tápanyaghasznosulást, valamint ellenállóbbá teszi a növényeket a környezeti behatásokkal szemben. Őszi búzában a szárba indulás kezdetén érdemes használni, ajánlott dózis: Lovospeed 15-20 l/ha, Amalgerol® Essence 2 l/ha.

műtrágya őszi kalászosok lombtágyázásához

 

  • MIKROKOMPLEX bokrosodás végéig, 2 liter/ha kijuttatási dózissal

Ezzel az EK műtrágyával réz, mangán és cinkhiánytüneteket tudunk hatékonyan megelőzni. Pótlásukkal megelőzhető a megdőlés, hiszen a réz szükséges a szilárdító elemek képzéséhez is. A virágzáshoz, kalászképződéshez is lényegesek élettani szempontból.

  • FERTIGREEN kombi zászlósleveles állapotig, 4 liter/ha kijuttatási dózissal

Az NPK 7-7-5 lombtrágyában található foszforral a gyökér, hajtások, szaporítószervek megfelelő fejlődését biztosíthatjuk, míg a vízfelhasználást javító kálium a stressztűrő képességet is fokozza az ugyancsak esszenciális tápelemnek számító kén társaságában. Utóbbi segíti a zsírsavak termelését, elengedhetetlen a minőség javításához a gabonanövényeknél.Míg a kalászvédelemhez a magas nitrogén és kéntartalommal rendelkező LOVOSUR lombtrágyát vethetjük be szintén 2 liter/ha kijuttatási dózissal.

IKR Agrár javaslat repce lombtrágyázásához

A repce eredményes termesztéséhez nélkülözhetetlen a harmonikus tápanyagellátás, egyetlen makro tápelemet sem spórolhatunk meg. A tápanyagigényes növénynél ugyanis a késlekedés vagy legkisebb hiány is mázsákban mérhető termésveszteségbe torkollhat hektáronként.

Ennek elkerüléséhez vethetjük be a következő lombtrágyatermékeket, kombinált termékcsomagokat.

  • LOVOSULBOR 2 liter/ha kijuttatási dózissal

A Lovosulbor egy magas nitrogén és kén tartalmú lombtrágya, amit gazdag mikroelemcsomag egészít ki. A benne található kén az olajszintézist befolyásolja kedvezően, így a termésminőség biztosításához nélkülözhetetlen az őszi káposztarepcében. A termékben szintén megtalálható bór összetett hatással dolgozik: javítja a tápelemfelvételt, fokozza a virág- és termésképzést. Lassan mozgó tápelem, így hiánya csak későn tűnik fel, célszerűbb ezt szakszerű pótlással megelőzni.

IKR Agrár

  • BOROSAN Forte 2 liter/ha kijuttatási dózissal

A magyar termelők körében népszerű levéltrágya ideális választás bórigényes kultúrák tápanyag utánpótlásához. A fentebb leírt élettani hatásokon túl, a tápelem fontos szerepet tölt be a repce kezdeti növekedési szakaszában, lényeges a stressztűrő képesség fenntartásához. Hiányában a gyökerek tenyészőcsúcsa pusztulásnak indulhat, épp ezért célszerű folyamatosan pótolni.

  • IKR Harmónia Olajos Csomag és IKR Harmónia Olajos Plusz Csomag

Az IKR Harmónia csomagok egy-egy kultúra tápanyagigényére kialakított kombinációkat tesznek elérhetővé a termékekből. Így még hatásosabban, gazdaságosabban dolgozhatunk a segítségükkel.

Az IKR Harmónia Olajos Csomag 20 liter Borosan Forte (2,0 l/ha) mellet 20 liter Lovosurt (2,0 l/ha) tartalmaz. Ez a csomag a Lovosulbor elődjének is tekinthető, ugyanúgy kiemelkedő nitrogéntartalommal bír, míg tartalmazza a lényeges kén és bór forrást is. Felhasználása őszi káposztarepcében 3-4 leveles állapottól a virágbimbó képződéséig, napraforgóban 4-6 leveles állapottól a csillagbimbós állapotig javasolt.

Az IKR Harmónia Olajos Plusz csomagban 20 liter Borosan Forte mellett 20 liter Fertigreen kombi található. Ebben a Borosan Forte jelentette bórpótlást egy NPK 7-7-5 lombtrágya egészíti ki. 2,0-2,0 l/ha dózis mellett a két termék őszi káposztarepcében 3-4 leveles állapottól virágbimbó képződésig felhasználható.

A lombtrágyázás szabályai

• A lombtrágyázáshoz mindig jó minőségű, lágy vizet használjunk!
• A levéltrágyázás akkor hatékony, ha nagy, fejlődésben lévő, egészséges lombozata van a növényeinknek!
• A beteg, kártevőkkel fertőzött növénynek rosszabb a tápelemfelvevő képessége!
• Fontos, hogy ügyeljünk a tankkeveréknél a készítmények bekeverési sorrendjére!
• Először a porok, utána a folyékony szerek, végül a lombtrágyák!
• Új növényvédő szerek, levéltrágyák alkalmazása esetén végezzünk keverési próbát!
• Minimalizálja az extrém időjárás hatását termése védelmében profi tápanyag-utánpótlással!

Válassza az IKR Agrár kísérleti eredményekkel igazolt hatású lombtrágyáit! Vegye fel a kapcsolatot az értékesítőkkel!