A holland Cosun Beet vállalat kidolgozott, és egy decemberi párizsi kiállítson bemutatott egy új húshelyettesítő terméket, amelyet az általa kifejlesztett egyedi technológiával cukorrépa szeletből lehet előállítani – olvashatjuk a consunbeetcompany.com hírportálon.

cukorrépa

A holland Cosun Beet által kidolgozott technológia a cukorrépa feldolgozása során keletkező mellékterméket hasznosítja – fotó: pixabay.com

Régen értékes takarmánynak tartották

Az Európa-szerte nagy mennyiségben keletkező répaszeletet valamikor a magyar kisparaszti gazdaságokban értékes szarvasmarha-takarmánynak tartották ma már azonban – a nagy tömegben való nehéz kezelhetősége miatt – szinte alig használják ilyen célra, ugyanakkor ez a melléktermék cukrot és egyéb tápanyagokat tartalmaz, amelyeket vétek lenne a szemétre dobni.

Ezzel egy időben a gyorsan növekvő húshelyettesítők gyártása folyamatosan új nyersanyagokat keres, lehetőleg nem más élelmiszerek gyártásától elvonva.


Vegetáriánus és vegán fogyasztók számára egyaránt fogyasztható terméket állítanak elő

A holland felfedezés tehát azt jelenti, hogy egy helyben keletkező, elértéktelenedett terméket lehet az élelmiszer-ellátás szolgálatába állítani, vegetáriánus és vegán fogyasztók számára egyaránt fogyasztható termékként. A kidolgozott eljárás mellett a cukorrépa termesztés hatékonyságának javításához és a környezetterhelés csökkentéséhez is hozzájárul.