Az elmúlt másfél hónapban feleannyi csapadék esett, mint a sokéves átlag. Ekkora aszályra az elmúlt 20 évben nem volt példa – jegyezték meg az M1 Híradóban szerdán.

A vízhiány főleg az őszi gabonákat érinti: a búza és a repce van a legnagyobb veszélyben. Valahol ki sem csírázott a növény, máshol fele akkora, mint ilyenkor lenni szokott. A tényleges károk a szokásos áprilisi állapotfelmérésből derülnek majd ki.

repce

Van, ahol ki sem keltm vagy fejletlen a repce és az őszi búza – fotó: Agroinform.hu

Ledó Ferenc, FruitVeb elnöke néhány napja arról számolt be, hogy több ezer hektár vetését és kelését lehetetleníti el a rendkívüli aszály a Dél-Alföldön. A múlt héten már elkezdődött a zöldborsó, mák, olajretek, spenót vetése, de hamarosan vetni kell a vöröshagymát, gyökérzöldségféléket is.

A rendkívüli aszály miatt kelesztő öntözés nélkül nincs esély arra, hogy a földbe került vetőmagok kikeljenek.

Mivel az öntözési idény hivatalosan csak április 15-én indul, így a legtöbb vízgazdasági társulás nem, vagy csak támogatás nélkül hajlandó öntözővizet biztosítani. A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a gazdák nevében kéréssel fordult Nagy István agrárminiszterhez, hogy a hivatalos öntözési idény kezdetét hozzák előre – mondta el Ledó Ferenc.