Torma Sándor, webáruház vezető, Agrodopping.hu

A jelenlegi időjárási körülmények között a kalászos növényeknél mely betegségek jellemzőek, mire figyeljünk, mi lehet a megoldás?
A jelenlegi időjárásban a kalászos gabonaféléink általában élettani és akadályozott tápanyagfelvételi reakciókat mutatnak, melyeket gyakran össze lehet keverni egyéb levélfoltosodást okozó gombabetegségekkel. Ettől függetlenül a leveleken látható komplex tünetek között megbújhatnak a hálózatos levélfoltosodások egyes fajtái, mint például az őszi és tavaszi árpákat megbetegítő Pyrenophora repens vagy a zászlós leveles állapottól fertőző Ramularia collo-cygni vagy az őszi búzákat fertőző Pyrenophora tritici-repentis és a Septoria tritici.

Mindenképpen javasolt a teljes mikro-mezo és/vagy makro elemsoros lombtrágyákkal és folyékony nitrogénoldatokkal a kalászosok állapotát szinten tartani, amelyben segítségül hívhatjuk a www.agrodopping.hu webáruházat, valamint megelőző jelleggel több hatóanyagú gombaölő szerekkel, magasabb szervesanyag-tartalmú talajokon akár strobilurin vagy SDHI hatóanyagú készítményekkel preventíven védekezni.

Egy ilyen év után komolyan el kell gondolkodni az okszerű, csapadékmegörző, esetenként növénytakarásos talajművelés alkalmazásán.

permetezés

A növénybetegségeknél a legfonotsabb a megelőzés – fotó: Shutterstock

A kalászosoknál a betegségek megelőzésére vagy a kezelésére kell nagyobb hangsúlyt fektetnünk? Mennyire számít a hatóanyag-kijuttatás időzítése?
A növénybetegségek esetében ugyanúgy, mint humánegészségügyben a legfontosabb a megelőzés, semmint a tünetek kezelése. Egy egészségesen tartott állomány könnyebben átvészeli a káros környezeti hatásokat. Állományunk egészsége okszerű tápanyagutánpótlással lehetséges. Webáruházunkban kultúrákra szabva találhatja meg a legoptimálisabb megoldást és nagyon gyorsan, kényelmesen rendelheti meg a levéltrágyát, amelyet otthonába szállítunk országosan!

A kijuttatás időzítését mindig az időjárás, a terület, az elővetemény stb. szignalizációjával tudjuk optimálisan meghatározni. A szignalizációkkal lehetséges modelleket állítunk fel, melyek alapján következtethetünk az esetleges fertőzésekre. Sajnos nem csak a modern technika, de mi emberek is csak azokból az előrejelzésekből tudunk következtetéseket levonni, amiket az időjáráselőrejelző állomások közölnek. Ezek viszont nem 100 százalékosan biztosak, és ez az idei évben hatványozottan igaz volt.
Az erős növény jó befektetés! – Keresse webáruházunkat!

Dr. Ádámszki Tamás, fejlesztőmérnök, BASF Hungária Kft.

A jelenlegi időjárási körülmények között a kalászos növényeknél mely betegségek jellemzőek, mire figyeljünk, mi lehet a megoldás?
Az idei évi kalászos-szezon finoman szólva sem mondható ideálisnak. A csapadékhiány jelentősen rányomta a bélyegét az eddigi hónapokra. Mára szinte az egész országot érinti az aszály. Az utóbbi hét csapadékosabb időszaka is csak mérsékelni tudta ezt. Kalászosaink életét tovább nehezíti a hőmérséklet jelentős ingadozása. Április hónap során 1,57 és 29,14 Cº között változott a hőmérséklet-egy tatai meteorológiai állomás adatai alapján. A kalászos állományok képe szoros összefüggést mutat a csapadék eloszlásával. Alapvetően elmondhatjuk, hogy az őszi árpák kalászolnak, a búzák pedig a zászlós levelüket tolják ki.

A kalászos betegségeknek sem kedvezett az aszály. Betegséget elsősorban a szebb állományokban figyelhetünk meg. Kivétel ezalól a lisztharmat, amely sok esetben egészen jól érzi magát és az arra fogékony fajtákban jelentős fertőzést okozott. Ezen kívül néhány induló rozsdatünettel találkozhatunk a búzáinkban. Az árpa esetében szintén a lisztharmat az, ami jelentősebb tüneteket mutat.

A kalászosoknál a betegségek megelőzésére vagy a kezelésére kell nagyobb hangsúlyt fektetnünk? Mennyire számít a hatóanyag-kijuttatás időzítése?
A védekezést tekintve mérlegelnünk kell, figyelembe véve az állományunk állapotát, a fertőzöttség mértékét és az ökonómiai lehetőségeinket. Ennek megfelelően válasszunk a rendelkezésünkre álló gombaölő-szerek közül. A búza esetében a zászlós levél védelme döntően meghatározza növényvédelmi kezeléseink sikerességét. Erre érdemes nagy hangsúlyt fektetni.

A BASF termékei közül minden táblánkra megtaláljuk a megfelelő készítményt. A szebb, erősebben fejlett tábláinkra a Priaxor 0,8-1 l/ha-os dózisát javasoljuk, amely kiváló hatást biztosít a rozsdafélék és a lisztharmat ellen is. Árpában szintén ezt javasoljuk, hiszen a hálozatos levélfoltosság ellen kiemelkedő hatékonysággal bír. Azokra a területeinkre, ahol a gabonáink gyengébb képet mutatnának – azonban mégis szükségünk van egy megbízható gombaölő szerre – oda a Tango Star-t javasoljuk 0,8 l/ha-os dózisban. Erről a készítményről már sok újat nem lehet mondani, hiszen elmúlt évek alatt mindannyian megismerhettük előnyeit, megbízhatóságát és hosszú tartamhatását.

A kalászfuzárium elleni védekezésről még korai bármit mondani, hiszen itt is alapvetően az időjárás játssza majd a főszerepet. Amennyiben a virágzás idején csapadékos lesz az időjárás, akkor számíthatunk a fusarium gombák megjelenésére. Ezek ellen az Osiris 2 l/ha-os dózisát javasoljuk.

Németh Tamás, szakmai vezető, Belchim Crop Protection Kft.

A kalászosoknál a betegségek megelőzésére vagy a kezelésére kell nagyobb hangsúlyt fektetnünk? Mennyire számít a hatóanyag-kijuttatás időzítése?
A korábbi évek tapasztalatai és eredményei is azt mutatják, hogy a megelőző kezelések alkalmazása hozza meg az elérhető legmagasabb terméseredményt kalászos gabonák termesztésének esetében is.

Cél hogy a zászlós leveleket, valamint az alatta elhelyezkedő 2 levélemeletet egészségesen, gombabetegségektől mentesen tartsuk, hiszen ők felelősek az asszimilációs folyamatok 85-90%-ért.

Az elmúlt hetek száraz időjárás ugyan nem kedvez a kórokozók fejlődésének, – elsősorban lisztharmatfertőzésekről lehet hallani – de a vetésfehérítők jelentős számban megtalálhatóak a gabonatábláinkon, melyek ellen mindenképpen szükséges lesz védekezni. Amennyiben védekezünk, nem szabad megfeledkezni a betegségek elleni védelemről sem, hiszen felerősödhet a lisztharmatfertőzés, valamint a csapadékosra forduló időjárás miatt a vörösrozsda és a fuzárium is megjelenhet.

lisztharmat

Kései lisztharmat- és vörösrozda-fertőzés. (Somogy megye, 2016.06.08)

A Belchim Crop Protection Kft. javaslata a zászlós levél védelmére a ZAFTRA AZT 250 SC (azoxistrobin) 0,8-1,0 l/ha + TESON (tebukonazol) 1,0 l/ha.

Dr. Varga Zsolt, szakmérnök, FMC-Agro Hungary Kft.

A jelenlegi időjárási körülmények között a kalászos növényeknél mely betegségek jellemzőek, mire figyeljünk, mi lehet a megoldás?
Az országosan jellemző száraz tavaszi periódus nagymértékben meghatározza a kalászos gabonák növénykórtani helyzetének megítélését és a gombaölő szeres technológiák kialakítását. Ennek ellenére meghatározó, hogy az előző évről visszamaradt fertőzéshez szükséges inokulummennyiségek gyakorlatilag nem károsodtak és

optimális fertőzési feltételek esetén jelentős lehet a gombafertőzés és -kártétel mértéke.

Idén tavasszal az őszi árpa állományokban a pirenofórás levélfoltosság (Pyrenophora spp.) (1.kép) és a lisztharmat (Blumeria graminis f.sp. hordei) fertőzése jellemző. Őszi búzában fajtától függően lisztharmat (2.kép), szeptóriás levélfoltosság (Zymoseptoria tritici) kisebb mértékű előfordulását lehet tapasztalni. A következő időszakban figyelmet kell fordítani a sárgarozsda (Puccinia striiformis var. striiformis), majd vörösrozsda (Puccinia recondita) és a búzafuzáriózis (Fusarium spp.) potenciális fertőzési lehetőségeire. Minden esetben fontos a gabonaállományok folyamatos szemléje (időjárás függvényében megjelenő fertőzések) és a védekezési beavatkozások időbeni végrehajtása.

Pirenofórás levélfoltosság

1.kép Pirenofórás levélfoltosság őszi árpa alsó levelein (Fotó: Varga Zsolt, 2019.03.26.)

lisztharmat

2.kép A lisztharmat fertőzése a betegségre fogékony búzafajta állományban (Fotó: Varga Zsolt, 2019.04.29.)

A kalászosoknál a betegségek megelőzésére vagy a kezelésére kell nagyobb hangsúlyt fektetnünk? Mennyire számít a hatóanyagkijuttatás időzítése?
A kórokozók  vagy egy adott betegség megjelenése esetén ne várjuk meg a tünetek kialakulását, törekedjünk a megelőző védekezésre és a teljes vegetációs ciklust lefedő védelmi blokk kialakítására (állandó hatóanyag jelenléte a növényben). Fontos a növényállományok állandó szemléje, az időjárási paraméterek függvényében egy potenciális fertőzés előrejelzése. Napjainkban elérhető már olyan applikáció/program, amely az időjárási előrejelzési adatok alapján megfelelő szignalizációt biztosít egy adott betegség várható fellépéséről.

A védkezések során törekedjünk az eltérő hatásmechanizmusú hatóanyagok váltogatására vagy kombinációjára (pl. az Azaka® Top Pack egy komplex azoxistrobin+tebukonazol kombináció a kalászosokban károsító kórokozó gombák ellen). A kezeléseket ideális körülmények között végezzük el (hőmérséklet, UV sugárzás figyelembe vétele) és a hatékonyság, valamint a maximálisan elérhető fedettség biztosítása érdekében megfelelő lémennyiséggel és cseppmérettel permetezzünk. Nem utolsó sorban a növénytermesztésünk során figyeljünk az optimális genetika (betegségellenállóság) kiválasztására és a helyes agrotechnika (talajforgatás, optimális növényi sorrend) alkalmazására.

Rácz Gábor, szaktanácsadó, ICL Specialty Fertilizers

A jelenlegi időjárási körülmények között a kalászos növényeknél mely betegségek jellemzőek, mire figyeljünk, mi lehet a megoldás?
Jelenleg a lisztharmat (Blumeria graminis vagy Erysiphe graminis) betegség és a rozsda betegségek jellemzőek. Az ellenük használt megelőző és kurativ kezeléseknél a hatóanyagok felvételét a permetezéshez használt víz tulajdonságai is befolyásolják.

A Pekacid 0-60-20 összetételű, lombon is hatékonyan működő vízoldékony komplex tápoldat a víz hidrogén-karbonát szintjét, és ezzel a pH értékét is csökkenti, így a növényvédő készítmények hatékonyságát is növeli, méghozzá igen gazdaságos hektárköltség mellett. Miért? Tény, hogy a „növény orvosságok” széles pH tartományban dolgoznak. Azonban a növény epidermiszének a pH 5-6.8 tartományban a legnagyobb az áteresztő képessége, így ebben a tartományban a kiadott tápelemek és növényvédelmi hatóanyagok optimális körülmények közt hasznosulnak.

permetezés

A kalászosoknál csak meghatározott időszakban eredményes a tápanyagok felvétele lombon keresztül

A kalászosoknál a betegségek megelőzésére vagy a kezelésére kell nagyobb hangsúlyt fektetnünk? Mennyire számít a hatóanyag-kijuttatás időzítése?
Mind tápanyag-utánpótlási oldalról, mind növényvédelmi szempontokból a megelőzés az elsődleges irányvonal. Amikor beüt a krach, és megjelennek a hiánytünetek, vagy a kór- és kárképek, a védekezés vagy helyrehozás már jelentős többletköltséggel jár.

A növények egészségi állapota döntő a növényvédelem szempontjából. A felvehető tápanyagokkal jól ellátott gabona jobban ellenáll a betegségeknek. Az idei év ráadásul nem hagyományos, már a tavaszi indulásnál hiányzott a talajok vizkészletének  jelentős része, és a csapadék sem segítette a kijuttatott szilárd tápanyagagok feltáródását. A folyékony nitrogéntrágyák pedig könnyen megperzselhetik a lombozatot.

A lombtrágyák, és közülük a speciális összetételű prémium termékek, mint például az Agroleaf Power család tagjai, nagymértékben támogathatják a növények küzdelmét a szélsőséges klimatikus viszonyokkal szemben. Fontos az időzítés, mert a kalászosoknál csak meghatározott időszakban eredményes a tápanyagok felvétele lombon keresztül. A következő fenofázis az egyik legfontosabb ezek közül, ez a virágzás, virágzásban kijuttatott 5kg/ha Agroleaf Power 31-11-11+TE különleges összetevői révén hatékonyan javíthatja a termésátlagokat.

Horváth Krisztina, növényvédő szer üzletágvezető, RWA Magyarország Kft.

A jelenlegi időjárási körülmények között a kalászos növényeknél mely betegségek jellemzőek, mire figyeljünk, mi lehet a megoldás?
Az őszi kalászos gabonaféléket külön választanám őszi árpa és őszi búza fajokra. Az árpa a legtöbb, általam látott táblában viszonylag jó fejlettségi állapotban volt, megfelelően bokrosodott, illetve a növények magassága is elérte az ilyenkor megszokott méretet. Emiatt ezekben az állományokban a kevés csapadék ellenére is kialakult olyan mikroklíma, amely kedvez a levélbetegségeket okozó gombák terjedéséhez, mint például a fahéjbarna levélfoltosság, vagy a ramuláriás levélfoltosság.

A búzában az eddigi csapadékszegény viszonyok között kisebb volt a fertőzési nyomás (bár regionális különbségek lehetnek), főleg lisztharmattal találkoztam a területbejárások során, amely betegség (főleg kekszbúzában) szintén ölthet jelentős mértéket. Ez a jelenlegi, csapadékos időjárással vélhetően változni fog.

A táblázat rákattintva nagyítható:

RWA

A kalászosoknál a betegségek megelőzésére vagy a kezelésére kell nagyobb hangsúlyt fektetnünk? Mennyire számít a hatóanyag-kijuttatás időzítése?
A gombabetegségek megelőzésére kell törekednünk, igaz vannak olyan hatóanyagok, melyek gyógyító hatással is bírnak. Ha már látunk tüneteket, mindenképpen érdemes több hatóanyagú készítményt választani, amely tartalmaz felszívódó és kontakt hatóanyagot egyaránt.

Természetesen az időzítés ebből kifolyólag nagyon fontos, prevencióra kell törekedni, mert látható tünetek esetén a gazdasági kár már valószínűsíthető.

Nemcsak a növényvédő szeres kezelés elvégzése a fontos, hanem a kiegyensúlyozott tápanyagellátás is, mely a makroelemeken kívül a mezo- és és mikroelemek pótlására is hangsúlyt fektet. Ilyen készítmény pl. az eRWA kén nevű lombtrágya, mely 4 l/ha-os dózissal a kalászosok számára nélkülözhetelen tápanyagokat tartalmazza. A jó kondícióban lévő kultúrnövény jobban ellenáll a betegségeknek, mint egy tápanyaghiánnyal is küszködő állomány.

Gaál Orsolya, Field Marketing menedzser, Nufarm Hungária Kft.

A jelenlegi időjárási körülmények között a kalászos növényeknél mely betegségek jellemzőek, mire figyeljünk, mi lehet a megoldás?
2018 enyhe őszén a kórokozó gombák felszaporodtak, és nagy mennyiségű áttelelőképlet keletkezett a szántóföldeken és az azokat övező árokpartokon, réteken. A tél feladata lett volna, hogy az áttelelőképleteket gyérítse, ám a nagyon enyhe tél miatt már február végén szokatlan gombafertőzéssel találkozhattunk. A téli és kora tavaszi csapadékhiány következtében pedig az őszi kalászosok fejlődése elmaradt a szokásostól. Bár az egész ország területére jellemző volt a szárazság, a nyugati részeken ebben az időszakban valamivel több csapadék esett, így az állományok erősebbek, mint keleten. Itt a gombabetegségek is fokozottabban jelentkeznek. Ezek közül, főleg a fogékonyabb fajtákon, a lisztharmat jelent meg nagyobb nyomással.

lisztharmat

A levélfoltosságok közül az őszi árpán és az őszi búzán elsősorban a pirenofórás levélfoltosság volt jellemző, de előfordul a szeptória is. Márciusban rendhagyó módon elvétve már találkozhattunk vösrösrozsdával (Puccinia recondita), de annak felszaporodásához és járványszerű megjelenéséhez az időjárás nem volt kedvező. A szaporítóképletek viszont életképesek, és a későbbiekben akár járványra is számíthatunk.

A kalászosoknál a betegségek megelőzésére vagy a kezelésére kell nagyobb hangsúlyt fektetnünk? Mennyire számít a hatóanyag-kijuttatás időzítése?
A betegségek ellen preventíven lehet a legeredményesebben védekezni. A lomb és főleg a zászlós levél védelmével biztosítjuk a nagy asszimilációs felületet, amely meghatározza majd a termés mennyiségét és beltartalmi jellemzőit. Ha a tünetek megjelentek, célszerű a kontakt és a felszívódó hatóanyagokat kombinálni.

A lisztharmat, a rozsda és a pirenofórás levélfoltosság ellen is hatékony a tebukonazol és a prokloráz gyári kombinációja, amely megtalálható a Zamir és a Mystic Pro készítményekben. A tebukonazol felszívódik a növénybe, majd csúcsi irányba vándorol. A prokloráz mély hatású, azaz beszívódik a szövetekbe, de nem szállítódik tovább. A két hatóanyag kiegészíti egymást, így biztosítva a kalászosok gombabetegségeivel szembeni csaknem teljes hatékonyságot. Az azoxistrobin hatásspektruma is szinte minden fontos kórokozó gombára kiterjed, ráadásul zöldítő hatása szintén jelentős, ami a sörárpa és a minőségi őszi búza termesztésében bír különösen nagy jelentőséggel.

A Tazer Kombi csomagban az azoxistrobin hatóanyagú Tazer 250 SC mellett a tebukonazol hatóanyagú Mystic 250 EW-t juttatjuk ki, tankkeverékben. A kombinációban a szerek hosszú ideig tartó, széles körű gombaölő hatásához adódik a zöldítő, növénykondícionáló hatás, amire most különösen nagy szükségük van a növényeknek.

nufarm

 

 

 

Boros Szilárd, fejlesztőmérnök, fungicidek, Syngenta Kft.

A jelenlegi időjárási körülmények között, a kalászos növényeknél mely betegségek jellemzőek, mire figyeljünk, mi lehet a megoldás?
A kalászosok fejlettsége az országban eléggé heterogén képet mutat. Jelenleg őszi búzában, főleg a fejlettebb állományokban a nekrotróf szeptóriás levélfoltosság (Zymoseptoria tritici) és a biotróf vörösrozsda (Puccinia triticina) tüneteivel lehet találkozni nagyobb mértékben. A szeptóriás levélfoltosság 50%-os termésveszteséget is okozhat a levelek elhalása és fotoszintetizáló felület csökkenése által. A vörösrozsda esetében a sikeres áttelelése miatt a szokásosnál több urdeo-nemzedék megjelenésével kell számolnunk, ami szintén fejlettebb állományokban előrevetítheti a nagyobb mértékű terjedést.

szeptória

Szeptória – fotó: Syngenta Kft.

vörösrozsda

Vörösrozsda – fotó: Syngenta Kft.

Őszi árpa esetében a termelők nagy része szárbainduláskor elvégzett egy „tisztító” fungicides védekezést, azonban más és más az egyes fajták fogékonysága a különböző betegségekre. Egyes állományokban a törperozsda (Puccinia hordei) tüneteivel lehet találkozni, a mostani meleg időjárás kedvező a terjedéséhez. Általában ez a bitróf kórokozó a tenyészidőszak végén szaporodik fel, most azonban célszerű felkészülni az ellene való védekezésre. Életmódjából adódóan (az alsó levelek elhalásával a kórokozó is elpusztul) igyekszik gyorsan „felkapaszkodni” a felsőbb levélszintekre, ezért  megfontolandó a gombaölő szerek használata.

törperozsda

Árpa törperozsda – fotó: Syngenta Kft.

A Syngenta Kft. Elatus Era gombaölő szere megbízható védelmet nyújt az említett kórokozók ellen, valamint hatással van a várható termés mennyiségére és minőségére is. Preventív módon, vagy az első tünetek megjelenésekor juttassuk ki 0.75-1.0 l/ha-os dózisban. A magasabb dózis használata esetén jobban érvényesülnek a termék terméshozamra és termésminőségre gyakorolt pozitív hatásai.

A kalászosoknál a betegségek megelőzésére vagy a kezelésére kell nagyobb hangsúlyt fektetnünk? Mennyire számít a hatóanyag-kijuttatás időzítése?
Általánosságban elmondható, hogy az egyes növénybetegségekkel szemben a megelőző (preventív) védekezés olcsóbb és célszerűbb  növényvédelmi technológia, amit a fertőzések előrejelzésével, megfelelő szerválasztással és szakszerű permetezés-technikával érhetünk el.

Preventív módszerek közé sorolunk minden olyan eljárást, ami igyekszik megakadályozni egy adott kártevő vagy kórokozó megtelepedését és elszaporodását. Ilyen lehet, pl.: táblaválasztás, rezisztens fajta vagy hibridválasztás, alkalmazott talajművelési mód, stb.

Ha már bekövetkezett  fertőzés, illetve egy adott betegség nagyobb mértékben lépett fel, számolnunk kell a termésveszteség nagyobb kockázatával, illetve azzal is, hogy a „tűzoltást” ekkor már sokszor drágább fungicidekkel tudjuk elvégezni. Növénykórtani szempontból egy jól időzített, preventív módon végrehajtott fungicides állománypermetezés több hétre is védelmet biztosíthat a növényeinknek.

Az egyes hatóanyagok (pl.: kontakt) tartósan megtapadnak a levelek felületén, a szisztémikus hatóanyagok pedig eljutnak a növények minden részébe, így biztosítva a tökéletes védelmet. Erre való tekintettel mindenképpen javasolt a növényállományok rendszeres és szakszerű szemléje, hogy a szükséges növényvédelmi kezeléseket időben tudjuk elvégezni, így fokozhatjuk a termésbiztonságot és lecsökkenthetjük a várható terméshozamra negatívan ható tényezőket.

Körkérdéssel minden héten kétszer jelentkezünk újabb aktuális témákkal. Figyeld az Agroinform híreit!

Növényvédelemmel kapcsolatos termékekért érdemes körülnézni az Agroinform Piactéren, a Fórum rovatban pedig tapasztalatot cserélhetsz a többi gazdával.