A főtt kukorica sokak kedvence. Fotó: 123rf.com

A főtt kukorica sokak kedvence. Fotó: 123rf.com

Ahogy a kovászos uborka, úgy a főtt csemegekukorica is felkerülhetne a nyár címerére, ha lenne neki olyan. De vajon azon túl, hogy csak az igazán különleges képességekkel rendelkezőknek nem ragad a foga közé, mi mindent tudhatunk még a kukoricáról?

 • Ha még nem tetted, akkor július végéig van rá lehetőséged, hogy elvess néhány kukoricaszemet az egyik, már kiürült ágyásodba. Így szeptemberben sem kell nélkülöznöd a nyár egyik legjellegzetesebb ízét. A legjobb módszer, ha a vetőmagot néhány órán keresztül vízben áztatod, majd szikkasztod, ezután pedig körülbelül 6-8 cm mélyen, egymástól 45 cm távolságra veted el a szemeket. Egy szem helyett vess rögtön hármat  vagy négyet a fészekbe, nehogy kukoricázzon veled, és ne keljen ki. Akár a kerítés mellé, vagy térhatárolónak is ültetheted.
 • Túl sok teendőd nem lesz vele, csak öntöznöd és kapálnod kell, hogy a gyomoktól megszabadítsd. A csövek akkor a legtökéletesebbek, amikor a cső végén lévő bajusz elhervad, és az ujjaddal megkarcolt kukoricaszem tejnedvet bocsát ki.
 • A kukoricát sok néven ismerheted. Sokan tengerinek hívják, van ahol törökbúzának nevezik, Erdélyben pedig málé a neve.
 • Egylaki, váltivarú, egynyári növény. Magassága akár a három métert is elérheti.
 • Amerikában őshonos, Európába Kolumbusz juttatta el. Sőt, még a pattogatott kukoricát is neki köszönhetjük! A felfedezései során megfigyelte ugyanis, hogy a helyiek előszeretettel viselnek az ünnepek során pattogatott kukoricából készült fejdíszt. A pattogtatás lehetett tehát az első kukorica felhasználási mód. A XIX. század végén gázüzemű, pattogtatóval felszerelt kocsik jelentek meg a parkokban, és onnan árulták a pattogatott kukoricát, amelynek népszerűsége azóta is töretlen.
 • Önmagában képtelen szaporodni. A termesztett kukorica minden fajtáját emberi tevékenységnek, a nemesítésnek köszönhetjük.
 • A címerezés nagyon tudományosan hangzik, de nem is olyan nehéz megérteni, mi zajlik olyankor. Ez a kukorica hibrid vetőmag előállítás legfontosabb művelete.  A kukoricát keresztezéssel szaporítják. A kukorica egylaki növény, így van rajta hímvirágzat és nővirágzat is. A hímvirágzatot nevezzük címernek. A címerezés kifejezés a hímivarú címervirágzatból ered. A munkálatok során ezeket kell eltávolítani.
 • Nem csak finom, egészséges is. Magas a kalcium, kálium, vas, foszfor, magnézium és rost tartalma. A vitaminok közül szinte minden megtalálható benne. Gazdag A, C,  B1, B5, B6 és E vitaminban. Biotin tartalmának köszönhetően sokat tesz bőrünk és hajunk egészségéért.

A kukorica számtalan módon felhasználható. Fotó: 123rf.com

A kukorica számtalan módon felhasználható. Fotó: 123rf.com

 • A belőle készült pattogatott kukorica kitűnő gyomorsav csökkentésre. Savlekötő képessége miatt segít enyhíteni a reflux tüneteit.
 • Jó hatással van a közérzetünkre, csökkenti a fogszuvasodás előfordulási lehetőségét, sőt, még a stresszt is.
 • A kukoricaolaj sokak szerint jóval egészségesebb, mint az olivaolaj. Ráadásul a hőt is bírja, 200 Celsius fok felett van a füstpontja.
 • Számos ismert ételt készítenek belőle világszerte, így többek között a polentát, a puliszkát, a tortillát és a tacot. Sokan vele kezdik a napot, amikor kukoricapelyhet esznek, és vele zárják a moziban, amikor pattogatott kukoricaként csemegéznek belőle.
 • A megtermelt mennyiség 70%-át állati takarmányozásra használják.
 • Cukortartalma magas, ennek is köszönhetjük finom, édes ízét. Azonban lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, ezért fogyaszthatják kis mennyiségben cukorbetegek is.
 • A kukoricaszár felaprítva bekerülhet a komposztba, a csuhéból, vagyis a kukoricacsövet közvetlenül fedő fehér, vékony levelekből pedig remek játékokat készíthetsz.