Jogilag is egy kézbe került a KITE Zrt. részvényeinek meghatározó többsége – adta hírül péntek reggel közleményben a hazai agráripari óriás, ám azt nem közölték, pontosan milyen részvényhányadról van szó. Mint megírtuk: a korábban befektetőként ismeretlen Guba Sándor – aki a ügyletet megelőzően a KITE regionális igazgatója volt – 52 százalékos részvényhányadot szerzett a múlt héten a cégben, élve elővásárlási jogával, és további 29 százalékos részvényhányad megszerzését is célul tűzve ki.

Guba Sándor az utolsó pillanatban halászta el a tavaly 200 milliárd forintos forgalmat bonyolító KITE többségét a péti Nitrogénművek Zrt. tulajdonosaként is ismert milliárdos, Bige László elől, úgy, hogy váratlanul több mint 23 milliárdos ajánlatot tett. (Utóbbi összeg a legnagyobb hazai mezőgazdasági integrátornak tartott KITE 81 százalékos részvénycsomagjának az "ára".)

Az ajánlat mögött a leggazdagabbak csatáját sejtették sokan: Bige Lászlóval szemben Csányi Sándort, az OTP vezérét emlegették az ellenoldalon, valahol Guba Sándor mögött. Ezt ugyan eddig nem igazolta semmi, ám a Nitrogénművek a nádudvari cégért folytatott harcban a pletykák miatt többek közt azzal érvelt: az új tulajdonosnak valójában nem ismert a kiléte, illetve bizonytalan a pozíciója – ám úgy látszik, ez nem ingatta meg a mezőgazdasági cég értékesítését fontolgató kistulajdonosokat.

Balogh Csaba, a KITE Zrt. elnöke szerint a magyar mezőgazdaság sikerének kulcsa az innováció. „Világszínvonalú megoldásokra, csúcstechnológiákra van szükség. A magyar agrárium célja nem lehet más, mint olyan termékek előállítása, amelyek mindenben megfelelnek a nemzetközi minőségi igényeknek, sőt akár túl is szárnyalják azokat” – vélekedett Balogh Csaba. A KITE Zrt. elnöke szerint a közösségi érdekekre mindig is ügyelő agrárintegrátor társaság alapítása óta ezt a filozófiát tartja szem előtt, és várakozásai szerint ebben ezután sem lesz változás.

Az is igaz ugyanakkor, hogy a társaság közleményében azt közölte: "a jövőben stratégiai megállapodások megkötésével kívánja erősíteni pozícióit." Az elsőt pedig mindjárt az OTP Bank Nyrt.-vel kötötték meg. A közlemény szerint Búvár Géza vezérigazgató azt mondta: „A megállapodás Magyarország vezető pénzügyi szolgáltatójával jelentős előrelépés a KITE Zrt. számára. Erősödő pénzügyi hátteret, bővülő bel- és külpiaci üzleti lehetőségeket jelent mind a KITE Zrt., mind partnerei számára, és hozzájárul az agráriumban betöltött szerepünk további növekedéséhez”.

A mostani közlemény szerint Imre András, aki mindvégig az új tulajdonos meghatalmazott képviselőjeként járt el, azt hangsúlyozta: a jelenlegi menedzsmenttel együttműködve, a közel 40 évre visszanyúló hagyományoknak, valamint a kialakult üzletmenetnek megfelelően, a fejlesztéseket szem előtt tartva, a szakmai színvonal emelését folytatva kívánják tovább működtetni a patinás társaságot.

A közlemény egyébként nem nevesíti az új tulajdonost – az írásban Búvár Géza, a KITE Zrt. vezérigazgatója is csak annyit mond (volt kollégájáról): „Meggyőződésem, hogy az új tulajdonos hosszú távú szakmai befektetésként tekint a KITE Zrt.-re. Elkötelezett értékeinek, hagyományainak megőrzése, jelenlegi tevékenységének fenntartása, sőt bővítése mellett."

A stratégiai együttműködéssel lehetővé válik, hogy olyan kiemelt mezőgazdasági fejlesztési projektek valósuljanak meg, amelyek hozzájárulnak a KITE Zrt. és partnerei üzleti sikeréhez, valamint a magyar agrárium versenyképességének további növekedéséhez. Az OTP Bank Nyrt. külföldi leánybankjain keresztül kiemelt szerepet vállal a határon túli, az agráriumhoz és a vidékhez kötődő magyarság helyben maradásához és fejlődéséhez szükséges finanszírozás biztosításában. A stratégiai megállapodás emellett stabil pénzügyi hátteret biztosít a KITE Zrt. partnerei számára versenyképességük javításához, beruházásaikhoz, valamint az újabb innovatív technológiák magyar piacra történő bevezetéséhez.

Háttér a KITE Zrt.-ről

A KITE Zrt. jogelődje 1972-ben alakult kilenc mezőgazdasági szövetkezet összefogásával. Célkitűzésük az volt, hogy a tudomány és a technika legújabb eredményeit hasznosítsák, korszerű gépsorok, vetőmagvak, műtrágyák és vegyszerek alkalmazásával. A rendszerváltást követően a KITE már önálló, profitorientált cégként működött tovább, és folytatta korábbi célkitűzéseinek megvalósítását.

Az elmúlt bő húsz évben a KITE Zrt. Magyarország vezető agrárintegrátor társaságává lépett elő, forgalma 2012-ben meghaladta a 200 milliárd forintot. A vállalat egész Magyarország területén jelen van, tevékenységét 5 régióban, 19 alközponttal, nádudvari központtal, továbbá regionális géptelepekkel és kertészeti teleppel végzi. Munkavállalóinak a száma csaknem 900. Az idei év első kilenc hónapjában a társaság forgalmát és eredményét is képes volt tovább növelni.