A repcetermesztők gyomirtási rechnológiái országosan is egyre javulnak. A magas jövedelmezőség igényével terjed a hatékonyabb preemergens, vagy korai posztemergens gyomirtási mód, miközben visszaszorulnak a szűkebb hatásspektrumú tavaszi felülkezelések és a gyomirtatlan pipacsos vagy kamillás területek.

Melyik gyomirtási mód biztonságosabb?


Az őszi csírázású, a kalászos gabonáinkban is jellemző gyomfajok a repcével azonos időben kezdenek csírázni. A repce magdózisának csökkentésével nő a gyomversengés szerepe. A négyzetméterenként vetett 30-50 db repcénél általában többszörös, akár többszáz gyom is kicsírázik. A kelő repce árnyékában a nehezen irtható orvosi zsombor, pipacs vagy pásztortáska a korai posztemergens kijuttatást jobban tűrik, így ellenük a vetés után - kelés előtti, csírázásgátló gyomirtási mód biztonságosabb.

A Kwizda ATC (2010, Gerhaus, Ausztria) kísérleti telepén a gyommagok elvetésével provokáltunk erős fertőzési körülményeket különböző dózisú klomazon, metazaklór és napropamid hatóanyagú kombinációk hatékonyság méréséhez.

Tapasztalataink a provokált gyomnyomás során:

 a klomazon hatóanyagú Command 48 EC galajspecialista nagy hatékonyságú a pásztortáska és a tyúkhúr ellen és jelentős mellékhatással bír még számos fontos gyom ellen, ezért kombinációs partnerként javasoljuk.
 A Command + Devrinol kombináció - Repce ECO termékpár - az orvosi zsomborral nem fertőzött területek alapgyomirtására alkalmas. Kiemelkedő hatékonysággal bír a nagy széltippan ellen.
 A Command + Butisan S kombinációk az orvosi zsomborral és pipaccsal fertőzött táblákon is teljes gyomirtási spektrumot nyújtanak. A Repce Flex termékpárban kínált 0,15 l/ha Command mellé a 2 l/ha Butisan S dózisa erős pipacs fertőzés esetén is kiváló.

Milyen különbségek vannak a gyomirtó szerek szelektivitásában?

A homok talajon gazdálkodók gyakran tapasztalják, hogy a gyomritás visszafoghatja a repce kezdeti növekedését, ha a kelési időszakban az ideális 10-20 mm-nél jóval több bemosó csapadék érkezik.

A legszelektívebb csírázásgátló hatóanyag a napropamid (Devrinol 45 F), ami akár be is dolgozható a repce csírázási zónájába. A metazaklór (Butisan S) alacsony 1,5-2,0 l/ha dózisban preemergensen és korai poszt emergensen sem veszélyes, ennél nagyobb dózis osztott kijuttatással biztonságosabb. A 0,15-0,2 l/ha Command 48 EC szintén nincs csírázásgátló hatással a repcére, de a nedves talajon a hatóanyag párolgása következtében klorofill-bontásból származó, múló levélszél kifehéredést okozhat, ezért homok talajon tartsuk be az alacsonyabb dózist.



Grounded adjuvánssal fokozható a biztonság!


A permetlé egyenletesebb kijuttathatósága és a talajrészecskékhez kötődése a szelektivitás mellett javítja a hatékonyságot és mérsékli az elsodródási. A Grounded adjuvánst a preemergens gyomirtásokhoz fejlesztették ki, dózisa 0,4 l/ha, hatóanyaga 83% paraffinolaj.

A Repce ECO és a Repce Flex gyomirtó termékpárjaink a Grounded adjuvánst GRÁTISZ tartalmazzák!

Hogyan vehetünk FÉL ÁRON Repce ECO vagy a Repce Flex alapgyomirtást?


A 40 ha-os termékpárjaink idén kb fél áron is megvásárolhatók a Limagrain legújabb vezető hibrid vetőmagjával közösen, az ARSENAL - Repce ECO vagy az ARSENAL - Repce Flex kedvezményes csomagban!

A 40 ha-os termékpárjaink idén kb. fél áron is megvásárolhatók a Limagrain legújabb vezető hibrid vetőmagjával közösen, az ARSENAL - Repce ECO vagy az ARSENAL - Repce Flex kedvezményes csomagban!

Az Arsenal hibrid vetőmag erényei:

 Kiváló 2011-12-es regisztrációs eredmények (Limagrain vetőmag ismertető)
 Kiemelkedő termés és olajhozam a 2013-as összehasonlító vizsgálatokban
 Gyors kezdeti fejlődés, fóma betegség tolerancia, korai érés
 Nagy árkedvezmény az alapgyomirtásra és közös kockázatviselés az áttelelésre

Egy esetleges kifagyás vagy az őszi szárazság okozta tőszámhiány kockázatát idén is a partnereinkkel közösen vállaljuk!

Rossz kelésből vagy téli kifagyásból adódó kiművelés esetén a kwizdás gyomirtási és a limagrainos vetőmag költséget tavasszal átvállaljuk a repcetermesztőtől. Az erről kötött írásos megállapodás során minden segítséget megadunk egy biztonságos technológia összeállításához, a közös kockázatunkat az előírt Route gyökérereztető lombtrágyával mérsékeljük.

A Route biostimulátor a biztonságos áttelelés útja

  • Speciális cink-ammónium-acetát hatóanyagú talaj- és levéltrágya
  • jelentősen növeli a növény auxin növekedési hormon-tartalmát és a klorofill-szintézist
  • Őszi kijuttatással igazoltan növeli a gyökértömeget (lombtrágyázási vizsgálat diagram, 2010, Somogy megyei NÉBIH), ezáltal az áttelelés biztonságát

A Route gyökeresítő kezelést 1 l/ha dózisban a repce 2-8 leveles állapotában bármikor elvégezhetjük. Keverhető a legtöbb rovarölőszerrel (pl Dursban Delta, Fury, stb), regulátor hatású fungiciddel (pl tebukonazol hatóanyagú T-Rex) és akár szelektív egyszikűirtóval (pl Select Super) is.

AKCIÓ! Az Euralis egyik vezető hibrid vetőmagjával - Natalie - közösen megvásárolva a Route speciális gyökérstimulátorhoz 10 Ft-os áron juthat hozzá!

Leendő repcetermesztő partnerünk! Reméljük sikerült a repce alapgyomirtás fontos szerepére és a kedvezményes vetőmagos csomagjainkra is felhívnunk a figyelmét! A további részletekről a Kwizda Agro Kft és a Limagrain Hungaria Kft és az Euralis területi képviselőitől, valamint honlapjainkon is tájékozódhat! Sok sikert, magas termésátlagokat a következő repce szezonra is!

Fehér Tamás (Kwizda Agro)