Keresett lett az étkezési búza, komoly árat kínálnak érte, ezért az idén megtalálja a helyét bármelyik uniós országban. Az aratás kezdete előtt az is jó hír, hogy a takarmány minőségű és alacsony fehérjetartalmú ukrán búza nem tud labdába rúgni az étkezési búza mellett. Azoknak a magyar termelőknek, akik jó minőségű étkezési búzát termesztenek, az elkövetkezendő időszakban is ezt a termesztési technológiai irányt kell követniük.

búza

Keresett lett az étkezési búza – fotó: pixabay.com

Már a múlté, hogy a takarmány-, és az étkezési búza ára hasonló

Elkezdődtek rendeződni az árak is, ami megmutatkozik a termesztési kedvben is. Az aratás előtti kilátásokat Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke összegezte, aki szerint a mennyiséget tekintve a közepesnél kicsivel jobb termés várható, viszont ha a minőséget nézzük, akkor már egészen más a helyzet, hiszen a nagyon szélsőséges időjárás jelentősen befolyásolta a folyamatot – írja a novenyvedoszer.hu.

"Az első negyedévben – a tavalyi időszakhoz hasonlóan – vetőmagból tízszeres mennyiséget vásároltak a gazdák. Az inputárak csökkenésével párhuzamosan pedig növekszik a kereslet a műtrágya iránt. Eközben az ukrán búza velünk marad, amit lassan megszokunk, de a takarmánybúza esetében ugyanaz az ára, mint a hazai takarmánybúzának, ezért az ukrán búza most már nem befolyásolja lényegesen a magyar piacot. Részben azért sem, mert behozatali tilalom van érvényben, bár kerülő úton – a vámmentességet kihasználva – azért kerülhet be a térségünkbe. Rendkívül fontos, hogy mind a termesztés, mind az aratás tekintetében megőrizzük a gabona minőségét, hogy minél több étkezési búzát tudjunk eladni" – fogalmazott Zászlós Tibor.


Nem kell gabonatöbbletre számolni

Az oroszok a 90 millió tonnás előrejelzésüket 80 millió tonnára csökkentették, ami nagyon nagy kiesésnek számít.

Emiatt búzából minden idők legkisebb tartalék készlete lesz elérhető – míg a 2020-as évek elején 300 millió tonna volt, jelenleg 256 millió tonnánál tartunk. Ez annak ellenére is felfelé húzza az árakat az uniós piacon, hogy a műholdas előrejelzések 57,3 millió tonna körüli búzatermést jósolnak az unió területén.

Elmondta: a nemzetközi tendereken az orosz búza egyértelműen tarol. Május 11-én Egyiptomban volt egy nyílt tender, ahol sem az ukrán, sem a bolgár, sem a román búza nem rúgott labdába, viszont az oroszok mindent vittek, mivel ott még mindig van régi készlet, aminek az esetleges megjelenésével az elkövetkezendő időszakban a nemzetközi piacokon érdemes számolni.

A csapadékmennyiség még mindig nem elég

Az a csapadékmennyiség, amely a növény adott fejlődési szakaszában érkezett jót tett a növényeknek, de mégsem nevezhető bőségesnek, mert még nem ért össze az altalaj és a felső réteg víztelítettsége.

Több térségben előfordul, hogy 30-40 centiméteres a száraz réteg, azaz nem lehet bőséges csapadékról beszélni.

Zászlós Tibor egy példával érzékeltette mindezt: Mezőfalva térségében a lehullott csapadék mennyisége 237 milliméter, ami tavaly ugyanekkor 358 volt. Tehát az előző évekhez képest több, mint 100 milliméter csapadék hiányzik. Az Alföld nagy részén még rosszabb a helyzet, ott még 200 mm csapadék sem esett.

"Ezért nagyon fontosak azok az öntözési és vízmegtartási programok, amit a kormány meghirdet pályázat formájában, hiszen a víz megőrzése és megtartása nélkül a klímaváltozással nem vehetjük fel a versenyt" – összegezte a kamarai alelnök.