műtrágya kijuttatása szántóföldön

Ebben a szezonban valószínűleg kevesebb műtrágyát fogunk fejtrágyaként kijuttatni – fotó: VulcanAgro Kft.

Mivel váltható ki a szilárd vagy folyékony nitrogén?

Termelők százai teszik fel a kérdést, hogy mivel tudják kiváltani a drága 27%-os szilárd vagy a 30%-os nitrogénoldatot. Sajnos a nitrogént csak nitrogénnel lehet helyettesíteni. Egy korábbi 60-100 kg/ha mennyiségben kiadott nitrogénfejtrágyát csak lombtrágyával kiváltani rendkívül kockázatos. A VulcanAgro Kft. ezért azt javasolja, hogy senki ne hagyja el a nitrogénfejtrágyát, esetleg csak a mennyiségét csökkentse. Ha így tesz, akkor viszont használjon legalább 2 alkalommal jelentős dózisban nitrogénalapú lombtrágyát.

Lesz-e elegendő lombtrágya?

Hazánkban az őszi vetésű növények 1,5 millió hektárt tesznek ki, és a hazai piacról vásárolnak a környező országok termelői is. Ezeknél a növényeknél két közepes dózisú nitrogénlombtrágya (30–35 liter/ha) használata is legalább 30 millió, de inkább 50 millió liter nitrogénlombtrágya gyártását teszi szükségessé. Ismerve a hazai inputanyag-gyártási kapacitásokat, illetve a jelenleg fennálló súlyos alapanyaghiányt, ennek a mennyiségű lombtrágyának csak a töredéke – véleményünk szerint 20-30%-a – lesz elérhető. Ez azt jelenti, hogy 5 termelőből csak 1-2 tud majd nitrogénlombtrágyát használni, miközben a szilárd műtrágyáját – amit ki kellene váltani – nem szerezte be!

Lesz, akinek jut, és lesz, akinek nem?

Ennek a több tízmillió literes igénynek csak a töredékét lehet majd legyártani, és időben a kijuttatás előtt, szinte a permetezőgéphez kijuttatni. A VulcanAgro Kft., mint a hazai piac egyik legnagyobb nitrogén- és magnéziumalapú lombtrágya-forgalmazója, ezért felhívja a termelők és a kereskedők figyelmét, hogy időben szerezzék be a szükséges termékeket. Aki az utolsó pillanatban fog dönteni a lombtrágya mellett, nagy valószínűséggel akár hónapokat is várnia kell majd a termékre.

Nem utolsó- sorban említendő, hogy a nitrogénlombtrágyák a kukoricában, a napraforgóban, de még a zöldség- kultúrában is nagyon sikeresen használhatók.

Lombtrágya kijuttatása permetezővel

A permetezőbe viszont gyakrabban fog nitrogénlombtrágya kerülni – fotó: VulcanAgro Kft.

Van még 3 hónap felkészülni!

Szerencsére még november végén vagyunk, és a lombtrágyázás felfutása március közepe után következik be. Ez elég idő arra, hogy egy-egy gyártó vagy forgalmazó akár plusz 1-2 millió liter terméket le tudjon gyártani és azt eljuttassa a felhasználási helyre. Ha önök, mint termelők, időben döntenek, akkor nagy valószínűséggel februárra megkapják a szükséges inputanyagot.

Soha nem látott igény várható

A VulcanAgro Kft. október és november hónapban a működése alatt még soha nem látott mennyiségű nitrogénlombtrágyát szerzett be és értékesített. Látjuk a folyamatosan emelkedő igényt, amely miatt a gyártást lassan folyamatos műszakban kell végezni. A kereskedő senkinek sem szeretne csalódást okozni, sem most, sem tavasszal. Ezért kérik, gondolkodjon időben, és még ha csak kisebb mennyiségben is, de előre rendelje meg a termékeket, hogy azt le tudják gyártani és ki tudják szállítani. Egy biztos: olcsóbb nem lesz!

Vulcan RapidN lombtrágya

www.vulcanagro.hu
Szakmai segítség: 06-70/905-5000