Ha a XX. század a kemikáliáé volt, a XXI. század a mikrobiológia évszázada lesz.” - mondta Márton Balázs ügyvezető igazgató, aki szerint az utolsó utáni pillanatban vagyunk a termőföld megmentésének sürgőssége terén. „Nem veszünk arról tudomást, hogy olyan szintű rossz irányt vett az emberiség, elég csak az elmúlt tíz évet nézni: hurrikán és tornádó Magyarországon. Csak 300mm csapadék hull a szükséges 800 helyett, azaz 180cm hiányzik a földből. Az pont annyi, mint amilyen magas én vagyok. Sivatagodás jelent meg, olyan állatfajok, amelyek eddig nem voltak itt. Komoly veszély van, és mindez nem 100 év múlva fog bekövetkezni, hanem már 20 év múlva a víz miatt lesznek hatalmas népvándorlások. A világ lakosságának csak 15%-a él olyan körülmények között, mint mi, a 85%-a nem. És ez a 85% el fog indulni a jobb megélhetési körülményekért.”

Márton Balázs - ügyvezető igazgató, AGRO.bio Hungary Kft.

„A kötőelemekből több tízezer év alatt termőföld lesz, a földből pedig akár öt év alatt homok válik. Humusz nélkül a talaj csak finomra őrölt kőzet. Optimális körülmények között 500 évre van szükség 2,5 cm földréteg kialakulásához.” - ismertette szemléltető előadásában
Sárospataki György üzletfejlesztési menedzser, a 3T elnevezésű program bemutatása kapcsán.

Sárospataki György - üzletfejlesztési menedzser AGRO.bio Hungary Kft.

A szakmai tudásra épített termék társakkal történő felhasználását alappillérének tekintő program a tenni akarás és a termésbiztonság kulcsszavaival válik igazán teljessé, hiszen a klímán és az elvetett magon kívül a talaj minősége határozza meg azt, hogy milyen élelmiszert fogyasztunk. Ezért a talajjavító mikrobiológiai megoldásokat magyar gyógyszerkutatók, agrárbiológusok bevonásával kutatásokat végző és folyamatosan fejlesztő Agro.bio Hungary Kft. a „Teremjen Több Talaj!” elnevezésű programjával hat év leforgása alatt, a 2014-2020  közötti időszakban kíván látványos eredményeket felmutatni.

További részletek: Agrobio.hu

Vértes Tímea - a Vidékfejlesztési Minisztérium Mezőgazdasági Főosztályának vezető tanácsosa

A nagy horderejű kezdeményezés egybeesik a Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti Biodiverzitás Stratégiájával, amiről a Vidékfejlesztési Minisztérium Mezőgazdasági Főosztályának vezető tanácsosa, Vértes Tímea számolt be, hangsúlyozva a világszintű együttműködés fontosságát és a hazai agroökológiai adottság előnyeit. A talajok és a bennük lévő baktériumok  megőrzésének fontossága ugyanis az emberiség jövőjét és életben maradását jelenthetik. Az Agro.bio Bactofil elnevezésű termékcsaládja pedig épp ebben nyújthat segítséget a magyar mezőgazdaság sürgős újraélesztéséhez.

Daoda Zoltán – szakmai igazgató, AGRO.bio Hungary Kft.

Daoda Zoltán szakmai igazgató előadásában azoknak a hazai és nemzetközi kutatásoknak az eredményeit ismertette, melyek szerint mindössze 60 éve van a termő Földnek, amelyről évente 75 milliárd tonna termőföld tűnik el, 80%-a pedig többé-kevésbé károsodott. A helyzet itthon sem jobb. A Magyarország egyik legnagyobb nemzeti kincsének számító termőföld jelenleg 4,3 millió hektár, de ez a szám  folyamatosan csökken.
A talajminőség javításához a fenntartható mezőgazdaság szakértője, az AGRO.bio Hungary Kft. mikrobiológiai megoldásokkal (mint pl. a BactoFil baktériumtrágya) és a most bejelentett országos 3T – Teremjen Több Talaj programjával kíván eredményes lépéseket tenni.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Magyarország 92%-án ugyan még nem használnak talajbaktériumot, de ez a 8% így is a legjobb aránynak számít Európában. És bár a magyar termelők e tekintetben megelőzik európai társaikat, tennivaló így is bőven akad.



Teremjen Több Talaj!
Kutatások szerint Európában jelenleg 17-szer gyorsabban pusztul a talaj, mint ahogy épül vagy helyreáll. Azaz 17 kg termőtalaj megy tönkre, amíg 1 kg újraéled. Ez az arány több, mint rémisztő, mert így a rendelkezésre álló termőtalaj időtartama mindössze 60 év.

Az AGRO.bio hat éven átívelő kampánya arra hívja fel a figyelmet, hogy nem az élelmiszeripari gyárakban dől el, hanem már a talaj minősége meghatározza azt, hogy milyen élelmiszert fogyasztunk. Ezért a cég 2001-es alapítása óta magyar gyógyszerkutatók, agrárbiológusok bevonásával folyamatosan végez kutatásokat és fejleszt talajjavító mikrobiológiai megoldásokat. A többszörösen díjazott BactoFil baktériumtrágya a talaj megóvásán, javításán túl az egészséges élelmiszerek előállítását is segíti.

Ezért az AGRO.bio Hungary Kft. munkatársai eddigi szokásaiknak megfelelően az elkövetkező hónapokban előadások, konferenciák, szántóföldi bemutatók során látják el közvetlenül is tanácsaikkal a magyar gazdákat a talajművelés- és a saját fejlesztésű baktériumtrágya helyes használatáról. A sajtótájékoztató résztvevői pedig laborlátogatással tekinthettek be a Fermentia Kft. fermentációs üzemében folyó kutatás-fejlesztés és előállítás folyamatába, ahol az AGRO.bio Hungary Kft. is végzi tudományos fejlesztéseit.

Az AGRO.bio Hungary Kft. 2014. január elsejétől induló 3T, azaz Teremjen Több Talaj elnevezésű országos programja a következő 6 évben – 2020-ig – legalább 500.000 hektár szántóföldön, legalább 10 millió m3 termőtalaj létrehozását fogja megvalósítani. Az újonnan létrejövő félmillió hektár (nagyjából 2 mm vastag) humuszos talaj 2,5 millió m3 csapadékot képes befogadni, majd a növényeknek átadni, ami az egyre gyakoribbá és súlyosabbá váló aszályos időszakokban jelentősen növeli a termesztés biztonságát.