A Caussade munkatársai szakmai utakon vettek részt az anyavállalatnál, a régióközpont kísérleti területén Mircea Voda-ban, a Nébih Vetőmagvizsgáló laboratóriumának nyíltnapján és szántóföldi bemutatókon. A lecsengő kapás vetőmagszezonban már az őszi repce, kalászos értékesítésre új információkkal ellátva készült fel a teljes gárda.

A francia Caussade város nevét viselő cégcsoport égisze alatt, immár 70 éve folyik nemesítői munka. A Caussade Semences az éves árbevételének 14%-át fordítja kutatás- fejlesztésre. Ennek eredményeként 60 növényfaj fejlesztése során bőséges, a piaci elvárásoknak megfelelő kínálatot, megújuló és a helyi adottságokhoz igazodó fajta szortimentet biztosít 65, a Caussade genetikát termesztő ország, így Magyarország termelőinek is.

A gazdálkodókat segítő információkra az értékesítő munkatársak az anyavállalatnál, a Caussade 11 kutatóbázisán és a szakmai szántóföldi bemutatókon tesznek szert. Ezek a szakmai utak a saját ismeretek hiteles átadását szolgálják a közelgő kalászos és repce értékesítési időszakban.

Az anyavállalat központjában szántóföldi és labor körülmények között zajlik a nemesítői munka. A vetőmag-előállítás aktuális tennivalói, gyártás-előkészítés, csomagolás az őszi szezonra való felkészülést mutatja. A teljes folyamat szigorú minőségi követelmények mentén zajlik mind a bevezetett, mind pedig az új anyagok esetében.

Az újdonságokkal fűszerezett kukorica és napraforgó tavaszi kínálatot követően az őszi szezonban a SIRTAKI CS, BASALTI CS repcék mellett idén Magyarországon is nagy volumenben kerül piacra az elmúlt év befutója a MEMORI CS és a legújabb CS Clearfield® technológiával termeszthető ETENDAR CL repce hibrid. Utóbbi a kritikus gyomnyomású területeken is rugalmas technológiai megoldást biztosít. Mind a MEMORI CS, mind az ETENDAR CL régió szerte értékmérő tulajdonságaikkal, magas hozamszintjükkel, profittermelő potenciáljukkal, betegség toleranciájukkal saját szegmensük zászlajára kerültek.

repce

repce

A MEMORI CS és az ETENDAR CL is kimagasló hozamszinttel és betegség toleranciával rendelkezik

A CSEE régióban, melyhez Magyarország is tartozik az elmúlt 4 évben a piacképes kínálatnak köszönhetően megnégyszereződött az értékesített kalászos vetőmagok volumene. Ebben a térségben Mircea Voda az a kísérleti bázis, ahol minden új fejlesztésű kalászos fajtát és a repce hibrideket, napraforgó és kukorica újdonságokat mikro parcellákon vizsgálnak.

Magyarországon is éves szinten, több vizsgálati helyszínen 30-32 kalászos fajta piaci értékmérői kerülnek mérlegelésre. A kínálatot alkotó fajtakiválasztás a genetikailag minőségi kalászosok irányába tart, azonban a termőképesség, rozsda és Fusarium tolerancia továbbra is elsődleges szempontok. A kalászos kínálat gerincét adó SORRIAL, SOBBEL, SOLVEIG, SOFRU őszi búzák, JUP őszi árpa, TRISMART tritikálé mellett újabbak és a durum búzák sorába tartozó HARISTIDE durum szélesíti az idei skálát.

Caussade

Mircea Voda az a kísérleti bázis, ahol minden új fejlesztésű kalászos fajtát és a repce hibrideket, napraforgó és kukorica újdonságokat mikro parcellákon vizsgálnak

A szántóföldi bejárások fajtasorai mutatják, hogy a helyenként a búza virágzása idején csapadékos, de meleg időjárást követően felértékelődtek a betegség toleráns, ugyanakkor bőtermő, minőségi Caussade búza fajták.

búza

A csapadékos, meleg időjárást követően felértékelődtek a betegség toleráns Caussade fajták

Caussade

A HARISTIDE durum szélesíti az idei fajtaválasztékot

Nébih

A Nébih Vetőmagvizsgáló laboratóriuma

A minőségi és minősített kalászos vetőmag használatának fontosságára minden esztendőben felhívjuk a figyelmet. A kalászos vetőmag előállító partnerek köre a vetőmag előállítása során a szakszerű felügyelet majd az azt követő hiteles minősítés a biztosítékai a Caussade minőségnek.

Fehér Gyöngyi
Caussade fejlesztési felelős