Erőgépek

A bemutatón szereplő traktorok 34 teljesítménykategóriát képviseltek 37-től 330 LE névleges teljesítményig, általában 10 LE-s lépcsőkben. A növekvő teljesítmény egyben szolgáltatásbővülést is jelent: légkondicionált vezető fülke; növekvő sebességfokozatok száma; speciális motorvezérlés; új Power Tech Plusz motor fejlesztése (mely 5 %-kal kisebb fajlagos fogyasztás mellett teljesíti a TIER 3 szigorú előírásait); 4 szelepes motor; változó geometriájú turbófeltöltő (amely alacsony fordulatszámon is hatásos); hatékonyabb hűtőrendszer (amely csökkenti az égés hőmérsékletét); rugalmas felfüggesztésű, tapadásjavító mellsőhíd stb.

A John Deere(JD) erőgépek között minden gazdaság nagysághoz és gazdálkodási célhoz szükséges variáció megtalálható volt. A bemutatott legkisebb traktor a JD 3520 (1. ábra), amely 37 LE-s, 1.680 kg saját- és 3.200 kg össztömegű. A kicsi, könnyű gép univerzalitását fokozza, hogy mellső 3-pont függesztő szerkezettel, mellső TLT-vel, és kiegészítő hidraulika csatlakozókkal szerelhető fel. Emelőereje 11.500 N. A hidrosztatikus, fokozatmentes sebességváltó rendkívüli mozgékonyságot biztosít. Elsősorban kertészetek kompakt gépei lehetnek, kisebb súlyuk, illetve a feladathoz igazítható pótsúlyozási lehetőségük miatt. Előnye a manőverező képesség, a kis helyigény, az eszközök gyors fel- lekapcsolási lehetősége. Felszerelhető például homlokrakodóval (toló lappal is ellátható), így 9200 N erő fejthető ki. A rakodókanál 2,4 méteres legnagyobb emelőmagasságú.. De felszerelhető a traktor ásógéppel, amellyel fóliákban, üvegházakban nagyon jól lehet dolgozni, jó minőségű talajmunkát végezve, amennyiben a bukókeretet lehajtjuk.

 

 

1. ábra. JD 3520 traktor homlokrakodóval és ásógéppel

A sor másik szélén helyezkedik el 8000-es kategória (névleges teljesítmény 225-330 LE), melynek tagjai igazi vontató traktorok kedvező fajlagos fogyasztás mellett, 10600-11300 kg saját tömeggel, 18000 kg össztömeggel rendelkeznek. Terhelés alatt kapcsolható automata váltójuk van. A kapcsolást számítógép szabályozza, amely biztosítja a motor optimális fordulatszám tartományát. A traktor növelt tengelytávval, kiváló tömegeloszlással bír. A robosztus gép fordulási sugara mindössze 5,2 m. A kategória emelőképessége 10-11,7 tonna közötti. A traktor kivitele lehetővé teszi az automatikus kormányzást, csupán a szükséges kiegészítő berendezésekkel (antenna, monitor) kell felszerelni. A kategória legnagyobb gépe a JD 8530 traktor (2. ábra), amely 330 LE névleges-, 360 LE extra- és 386 LE alkalmazásfüggő intelligens extra teljesítménnyel rendelkezik.

2. ábra: JD 8530 traktor

Talajművelő gépek

Az ekéket KUHN és RABE cég váltvaforgató ekéi képviselték. A KUHN MM 121 4T 4 testű, függesztett váltvaforgató ekéje 120 mm keresztmetszetű gerendellyel, 80 cm-es gerendely magassággal és 100 cm-es ekefejosztással kiváló leforgatási képességgel rendelkezik. A RABE Kormoran féligfüggesztett 6 fejes ekéje, 160 mm-es rendkívül erős kerettel bír, amely a legkötöttebb talajokon is biztonságosan használható. 80 cm-es gerendely magassága jó átömlést biztosít szármaradványos talajon is. Mindkét eke réselt kormánylemezzel szerelt.

A tárcsás talajművelő eszközök csak gépkombinációkban jelentek meg (csoportos, vagy egyedi felfüggesztésű tárcsákkal). A kombinációban elöl simító, rögrendező és tárcsasor, középen szántóföldi kultivátor elemek, hátul rögtörő henger, vagy hengerborona és rögrendező rugós pálcasor kapott helyet.

A JD 7 művelő elemes középmély lazító a tömörödött talajok művelésének eszköze.

A vetőgépek sorában KUHN és JD szívólégáramú kukorica vetőgépek több variációja szerepelt. A gépek robosztus felépítése, erős tárcsás csoroszlyája a mulcsbavetés lehetőségét is kínálja. A pontos vetési mélységet a csoroszlya mellé kétoldalt rendezett határolókerekek biztosítják. Minőségromlás nélkül dolgoznak 10-12 km/h vetési sebességig, mikrogranulátum vagy műtrágya kijuttató egységgel szereltek. A szállíthatóság érdekében a szélső elemek befordíthatók, vagy hidraulikus úton összetolhatók. A pneumatikus gabonavetőgépek két változatát is tanulmányozhattuk. A JD 740A 9 m munkaszélességű vetőgép előkészített talajra alkalmas, talajművelő, vetőágy készítő elemekkel nem rendelkezik. Központi magtartálya 3500 literes, pontos magadagoló rendszere rátartás nélküli mennyiség beállítást tesz lehetővé. A sortávolság 15 cm. A külön menetben végzett talajművelés, vetőágy készítés és vetés nagyobb területteljesítmény elérését teszi lehetővé, amely akár duplája is lehet az EU-ban szokásos kombinált technológiával elérhetőnek.

A RABE Megaseed 4 m a talajműveléssel kombinált vetésre épül (3. ábra), 3-6 m munkaszélességgel gyártják. Talajművelő egysége kultivátor, ásóborona, vagy csipkéstárcsa lehet, a magágy tömörítést acél profilhengerekkel végzik. Az egy menetben végzett művelet nedvességmegőrző. A magtartály és a vetőelemek lekapcsolásával mint talajművelő eszköz használható. A RABE Fieldbird például elöl két sorban független felfüggesztésű csipkés tárcsasor, középen rögrendező rugós pálcasor, hátul acél profilhenger alkot.

Pótkocsik

A FLIEGL ASW270 letolópajzsos univerzális mezőgazdasági pótkocsi család. 1-2-3-4 tengelyes kivitelben 14-40 tonna maximális össztömeggel bír. Az univerzalitását a lecserélhető hátfalnak köszönheti. Felszerelhető rá magtömített hátfal, trágyaszóró adapter, vagy gabona átrakó egység. A letolás sebessége automatizálható.

3. ábra: RABE Megaseed 4m

 

4. ábra: Fliegl VFW 20 csúszócsöves hígtrágya kijuttató

 

Tápanyag kijuttatás

Víz szállítására vagy a hígtrágya kijuttatásra szolgál a FLIEGL VFW20 szivattyús tartálykocsija (4. ábra), amely 1-2-3-4 tengelyes kivitelű, 5-30 m3 tartálymérettel. A kocsikhoz széles teljesítménykörből választhatók különböző feltöltő szivattyúk. A csúszócsöves kijuttató egység legnagyobb munkaszélessége 18 m. A FLIEGL VFW20 szivattyús tartálykocsihoz injektáló egység is csatlakoztatható, amely a hígtrágyát a talaj felső 8-10 cm-es rétegébe injektálja. Munkaszélesség 4,5 m.

A Protwin Slinger kalapácsos oldalraszóró szervestrágya szóró alkalmas a szerves- és hígtrágyák, almozó anyagok (homok, fűrészpor, stb.), egyéb növényi anyagok (hulladékok, gyapotszalma stb.) és talajtakaró, mulcsozó, komposztáló anyagok kiszórására. Szabadalmaztatott kétcsigás adagoló rendszere egyenletes töltöttségi szintet és folyamatos anyagáramot biztosít a szórókalapácsokhoz, megakadályozva az anyag feltorlódását. A kovácsolt acél, lengőkaros szórókalapácsok csuklós kivitele elnyeli az idegen tárgyak okozta lökéseket. A kalapácsvégek sebessége eléri a 80 km/h-t. Szóráskorlátozó lemeze kontrollált szórást tesz lehetővé, amire kerítések, utak vagy ívelt táblaszélek, esetleg szeles időjárási körülmények mellett lehet szükség. Szórási szélesség 1-20 méter között állítható. Használatával almozás is végezhető.

A nagyteljesítményű JD önjáró növényvédő gépek kihasználhatóságának növelése érdekében a New Leader céggel együttműködve olyan cserefelépítményt alakítottak ki, amely lehetővé teszi a szilárd műtrágyák kiszórását is. A JD 4920-ról a permetlétartályt és a szórókeretet, egy szerkezeti egységként eltávolítva, a speciálisan kialakított műtrágyaszóró adapter (5. ábra) mintegy négyórás munkával átszerelhető. A műtrágyaszóró alkalmas granulált műtrágyák egyenletes nagy teljesítményű kijuttatásához 32 m-es munkaszélességig és poros anyagok (pl. mész szórására) 18 m-es szórásszélességig. 6 mł-es tartálya 6,5 t műtrágya vagy 10 t mész befogadására alkalmas. Szalagos kihordó (adagoló) szerkezete vezérelt kivitelű, így helyspecifikus kijuttatásra is alkalmas előzetesen elkészített táblatérkép alapján. A rozsdamentes acél műtrágyatartály osztott kivitelben is rendelhető, ezáltal két különböző műtrágya egyidejű kijuttatására is alkalmas. Napi területteljesítmény elérheti az 500 ha-t.

5 ábra: JD 4920 önjáró alvázon üzemeltetett New Leader
műtrágyaszóró

Növényvédelmi gépek

A JD 832 vontatott szántóföldi permetezőgép 3200 l-es tartállyal és 27/18 m-es szórókerettel szerelt. A keretet ellátták BoomTrac rendszerrel, amely ultrahangos érzékelőkkel méri a keret beállított magasságát és eltérés esetén beavatkozik és visszaállítja a helyes magasságot. A gép GreenStar vezérlő rendszere olyan SprayPro funkcióval is ellátható, amely megakadályozza, hogy már lepermetezett területet újra kezeljünk, vagy ha a tábla előzetesen felvett körvonalából kinyúlna a szórókeret kikapcsolja azokat a keretszakaszokat amelyek működésére nincs szükség. A Field Doc rendszer rögzíti a permetezéssel kapcsolatos adatokat, amelyből azonnal akár permetezési naplót nyomtathatunk, így a termék nyomon- követhetőségére is megoldást biztosít.

A Kuhn Axis, és Kuhn DS 935 Q, GreenStar rendszerrel vezérlelt automatikával helyspecifikus kijuttatásra is alkalmasak. A kijuttatás megjelenik a kijelzőn, amit a rendszer elment és később áttölthetők az asztali számítógépre, így láthatóvá válik a nem-, vagy duplán szórás.

A JD 4720-as permetező gép eleddig hazánk legnagyobb teljesítményű önjáró permetező gépe volt, amely napi 300-400 ha területteljesítményre képes és éves szinten akár 15.000 ha feletti szezon teljesítményt is elérhet. Ilyen teljesítmény eléréséhez stabil járműre van szükség, légrugóval szerelt kerékfelfüggesztéssel. A permetezőgép automatikus kormányzással irányítható és a Field Doc rendszerrel előzetesen elkészített előírás szerint végezhet változtatható mennyiségű kijuttatást, pl. folyékony műtrágyát. A permetezést dokumentálhatjuk. A már bemutatott SprayPro rendszer itt is működik. Bemutatásra került a 4720-as permetezőgép nagyobb változata, a JD 4920-as (6. ábra). A 4720-asok előnyös tulajdonságait (fülkéből gombnyomásra változtatható nyomtáv, egymástól független légrugós kerékfelfüggesztés, nagy sebességű permetezés, automatikus kormányzás, stb.) még nagyobb keretszélességekkel (27–30–36 m), nagyobb motorteljesítménnyel (300 LE – extra teljesítménnyel 321 LE), és nagyobb permetlé tartállyal (4500 liter) kombinálja.

A bemutatott Kertitox Bóra, ültetvénypermetező gép lombérzékelővel is felszerelhető.

6. ábra: JD 4920 növelt has-magasságú önjáró permetezőgép

Szálastakarmány betakarító gépek

Az FC 302RG kaszáló gép jobb oldalon vontatott gumihengeres szársértővel, 6 tárcsás rotációs kaszával szerelt, munkaszélessége 3m, a rendszélesség állítható. A gumihengeres szársértő - ellentétben az ujjassal - minimális levélveszteséget okoz, ezért lucerna betakarításakor csak ez a szársértés ajánlott. A rend GA7301 rotoros rendsodróval kezelhető, JD 578 fixkamrás vagy JD 582 hevederes körbálázóval bálázható. A hevederes bálázókon alapkivitelben megtalálható a CoverEdge hálós kötözésű adapter, amely a bálák sarkait is beköti, így a háló több anyagot képes megtartani, eltűnnek a laza bálaszélek és a kiálló szárak. Ennek előnye a kinti tárolásnál, és bálacsomagolásnál jelentkezik. A kötözőháló kialakítása olyan, hogy levezeti az esővizet. Minden JD hevederes bálázó tartalmazza a SoftCore adaptert, ami a hidraulikus hevederfeszítő rendszer nyomását 55 barra redukálja a bála indulásakor. A monitoron előre beállított átmérő elérésekor, a rendszer visszaállítja a feszítést, ezáltal teljes tömörséget biztosít a külső rétegeknek. Ez az opció széna betakarításában előnyös, mert így könnyebben átszellőzik a bála, a külső keményebb héjon nehezebb jut be a csapadék a bála belsejébe, és egyszerűbb a kibontás.

7. ábra: JD 7300 SPFH járvaszecskázó, Kemper 345 adapterrel

A Kemper 345 adapterrel felszerelt JD 7300 SPFH járvaszecskázó (7. ábra) erőssége az anyagáram optimális vezetése a gépen belül – sőt, már az adapteren át is – egy folyamatos ív mentén történik, törések nélkül. A JD járvaszecskázók nagyon kedvező fajlagos fogyasztással jellemezhetők, köszönhetően a gépen belüli anyagmozgatásának. Az FVM MGI üzemi vizsgálata során, 42 t/ha hozamú silókukoricában, a gép fajlagos fogyasztása a legjellemzőbb szecskahosszaknál (9,2 és 11,5 mm-nél), szemroppantó használata és 145-180 t/h áteresztőképesség mellett, 0,365-0,459 kg/t-ra adódott. Mindezt megfelelő munkaminőség mellett: legfeljebb 1,2%-os „épszem aránnyal”, és minimum 87%-os „20 mm alatti szecska-részaránnyal”. Az alacsonyabb üzemeltetési költség mellett további előny, hogy kevésbé hajlamosak az eltömődésre, mivel a felső etetőhengerek egy körív mentén mozdulnak el, ezáltal megakadályozzák, hogy nagy térfogatáram esetén a második hengerpár után vissza tudjon lazulni az anyag. Egyediség, hogy az első-alsó hengerben helyezték el a növelt érzékenységű fémdetektort, és a kijelzőn megjelenik, ha valamely garatnegyedben fémet érzékel. A KEMPER adapter hosszú élettartamot biztosító vídia késekkel felszerelt. Minden KEMPER sorfüggetlen kukorica adapter 3 m-nél kisebb szállítási szélességet tesz lehetővé.

Arató-cséplő gépek

Az új fejlesztésű JD 9000i széria gépei intelligens opciókkal szerelhetők fel. A WTS (4-fázisú magleválasztású) széria 3 db 5-ládás (9540, 9560, 9580) és 3 db 6-ládás (9640, 9660, 9680) modellből áll. Minden modell rendelhető normál ill. hegyi kivitelben. Az 5-ládás gépek teljesítménye 235, 265 és 318 LE, a 6-ládásoké 318, 339 és 373 LE. Az 5 ládás gépek magtartálya 7500 l, vágószélessége 4,6 vagy 5,5 m., a 6 ládásoké 8.000-11.000 l., a vágóasztal szélessége 6,1-6,7 m. Kukorica, vagy napraforgó betakarítás esetén 6 soros adapterrel üzemelnek. A hegyi kivitelű (HillMaster) gépek 15%-os oldallejtésig vízszintben tartják a teljes kombájntestet, az alapkivitelű SlopeMaster rendszerrel együtt 22%-os oldallejtésig a gép teljesítménye olyan, mintha sík terepen dolgozna.

A JD 9780i CTS kombájn hagyományos keresztbe épített cséplődobbal rendelkezik, a magleválasztást azonban 2 hosszirányban elhelyezett ujjas rotor végzi. A rotorok excentrikus elhelyezésűek, ami az ún. meghúz és elenged magleválasztást teszik lehetővé. Az alsó szakaszban az anyagot dörzsölő hatás éri, míg a felső szakaszban kiterjeszkedhet, és a fellazult szalmából a szemek kihullhatnak és leválasztódhatnak. A gép névleges motorteljesítménye 373 LE, magtartálya 10000 liter.

A JD 9880i STS a világ legnagyobb teljesítményű kombájnja (8. ábra). Motorjának teljesítménye 493 LE, magtartálya 11000 liter, ajánlott vágóasztal szélessége 9,15 m. Kukorica betakarítás esetén 12 soros adapterrel dolgozik. Teljesítménye üzemi körülmények között teljes szezonra vetítve búzában 33,8 tonna/óra (6,5 hektár/óra), kukoricában 63,3 tonna/óra (8,5 hektár/óra).

8. ábra: JD 9880i STS kombájn 12 soros kukorica adapterrel

A kalászos gabona adapter tekintetében a hevederes vágóasztal előnye, hogy a levágott anyagot kényszermozgásra kényszeríti, így a kalászok érkeznek először a cséplődobhoz. Előnye nemcsak repcében, de gabonában is számottevő, a kombájn teljesítmény kihasználását segíti elő. A Kemper 6-soros kukorica adaptere egyedülállóan forgóujjakat használ füles láncok helyett a letört csövek továbbítására. Előnye a kevesebb kopóalkatrész, ill. hogy szinte sorfüggetlennek tekinthető. Előnyösen alkalmazható a Geringhoff Horizon Star 9-soros összecsukható adaptere, melynek különlegessége, hogy a törőhengerbe integrált szárzúzó hosszirányban szaggat, ami kiváló minőségű szárzúzást, gyors lebomlást eredményez. Az adapter horizontális tarlóvágóművel is rendelkezik, ami alacsony tarlót eredményez.

A Byron 8420 XP csemege/ hibrid kukorica betakarító gép, csőtörő adapterének munkaminősége, kiméletessége egyedülálló. A kétlépcsős tisztítószerkezet leválasztja a csőtörés közben levált szár- és csuhérészeket. Szállítórendszere folyamatosan továbbítja a terményt (tiszta, de nem fosztott állapotú cső) a szállítójárműre. Szezonteljesítménye (10-20 tonna/ha hozam mellet) 1200-1500 hektár.

A Ploeger EPD 530 zöldborsókombájn motorjának teljesítménye 375 LE, tartályába 2,5 tonna terményt tárolható, munkaszélessége 3,9 m. Talajgörgőkkel vezérelt talajkövető rendszere pontos fésülési magasságot biztosít. A hüvely felnyitását, és a szemek kiválasztását fejtődob végzi, amelynek rotorjai lágy műanyag fejtőlécekkel dolgoznak. A tisztítást szívóventilátor végzi. Területteljesítménye 0,8-1 ha/óra. Szezonteljesítménye 350-400 ha.

A Pellenc 4420 önjáró szőlő szüretelő gép alkalmazható bármely fajta szőlészetben, bármilyen szőlőművelési típusnál. Az automatizált rendszer mentesíti a gép kezelőjét a kormányzás feladata alól, így figyelmét teljes mértékben a szüretre fordíthatja. A 4 hengeres, 4,5 literes, 141 LE-s JD motor, turbo közteshűtővel szerelt. A gép automatikus sebességszabályozással szerelt hidrosztatikus összkerékhajtású. Az Active 550-es SMART szüretelő fejen található mindkét végükön befogott és mozgatható 5 pár szedőkar ovális alakja révén különleges szüretelőrendszer rendelkezik egy összehajló zónával, ami a tőkesorban való beállást segíti, ezáltal alkalmazható minden szőlészetben, mindenfajta tőke esetén, valamint a hátoldalon egy szétváló zónával, hogy a növényzetet óvatosan elengedje. A SMART rendszer a beépített oszlopérzékelő segítségével minden pillanatban optimalizálhatja a rázást, négy egymástól független paraméter állításával. 27 %-os oldalirányú lejtőt képes kiegyenlíteni, 30%-os lejtőig megfelelő kapaszkodóképességgel bír. A betakarító gép automatikus talajszint követésű. A 2 db 1250 literes rozsdamentes acél terménytartálya csigás elosztóval rendelkezik. Automatikus soron tartás kormányzással is felszerelhető, illetve levélleválasztó és bogyózó rendszerrel is ellátható. Mind a levélleválasztóban mind a bogyózóban mágnes készlet gondoskodik az esetlegesen szőlő közé került vas szegek, stb. kiválasztásáról.

Rakodó- és szállítógépek

A KITE kínálatának legnagyobb újdonsága 2007-ben a JCB mezőgazdasági rakodógépei. Mind méret, mind teljesítmény vonatkozásában kielégítik a mezőgazdasági anyagmozgatás területén jelentkező igényeket.

A JCB Robot csúszókormányos rakodó biztonságos és kényelmesebb oldalajtós beszállást tesz lehetővé. A gém oldalra helyezése javítva a körkörös kilátást. A kerekes modellek mellett megjelentek a kisebb taposási kárt okozó gumihevederes változatok is. A legkisebb 160-as modellnek 600 kg az emelő képessége. Kis tengelytávolsága és a keskeny, alacsonyra tervezett alváza alkalmassá teszi mezőgazdasági műveletek végrehajtására szűk területen is. A 170 –es modell emelőképessége 700 kg, nagyobb tengelytávval rendelkezik a megnövelt stabilitás érdekében. Az opcionális Hi-Flow hidraulika megnövelt folyadékárama további speciális munkaeszközök hajtását is lehetővé teszi (gödörfúró, árokásó). A 190-es modell ideális ömlesztett anyagok kezelésére, rakodásra vagy ipari alkalmazásokra. A legnagyobb kerekes modell a 1110, melynek emelőképessége 1100 kg. TIER II-es, turbófeltöltős motorral szerelve ideális tájrendezési, ipari, ki- és berakodási illetve építkezési célokra. A T jelű modellek gumihevederesek.

A JCB 520-40 típus a sorozat legkisebb teleszkópos rakodója, 4 kerék kormányzású és 4 kerék hajtású. Szívós, ellenálló, könnyen irányítható és sokoldalú, méreteinél fogva jól alkalmazható szűk terekben, így épületeken belül is. A TIER II megfelelésű, 4 hengeres 2,2 literes Perkins motor 50 LE teljesítményű, kiváló nyomatékkal. A váltó hidrosztatikus. A gépekre trágyavilla, seprű, bálamegfogó, tolólap stb. egyaránt felszerelhető. Az oldalra helyezett gém jó rálátást biztosít a munkaeszközre a központi elhelyezkedésű fülkéből.

Az 526S és 528S modellek 4 hengeres, 100 LE-s turbófeltöltős motorral rendelkeznek. Ezek a motorok - kiegészítve a 4 sebességes szinkron váltóval vagy az opcionális powershift váltóval - az alacsony tömeggel kombinálva rendkívül fürgévé teszik a gépet.

Loadall 531-70 pelikán oldalmotoros modellnél gém elhelyezés jó kilátást biztosít körbe a fülkéből, illetve extra stabilitást még magasra emelt teher mellett is. Ömlesztett anyagok, bálák mozgatására egyaránt alkalmas. A Farm Special (FS) modellek 4,4 literes, 4 hengeres turbofeltöltős 100 LE-s motorral és 4 fokozatú powershift sebességváltóval szereltek. Az FS Plus és az FS Super modellek a 121 LE-s 4,4 literes turbofeltöltős motorral, és 4-, illetve 5 sebességes váltóval szereltek, sebességük eléri a 40 km/h-t. A JCB’Load Sensing Valve’ rendszerében három szivattyú biztosítja a szükséges folyadékáramot a hűtő rendszerhez, kormányzáshoz, és a gémfunkciókhoz. Az automatikusan központosító kormánymód állító rendszer lehetővé teszi a 4 kerék kormányzású „oldalazásból” normál két kerék kormányzásba történő átkapcsolást anélkül, hogy be kelljen egyenesbe állítani a kerekeket. Poros környezetben előnyös a hűtőventillátor visszaforgató rendszer. A légáram megfordítható, így tisztítva meg a szűrőrácsot a szennyeződésektől. A gépek gabonakanállal, krokodil markolóval, tolólappal stb. szerelhetők fel.

9. ábra: JCB 434S WLS összecsukható trágyavillával

A JCB kínálatának a törzscsuklós kormányzású teleszkópos változata a TM 300-as modell, amely 121 LE-s, 4,4 literes turbofeltöltős motorral, 4 sebességes JCB powershift váltóval, első, hátsó tengelyekbe épített önzáró differenciálművel rendelkezik. Terhelés érzékelő hidraulika rendszerét két állandó folyadékáramú szivattyú

táplálja prioritással a kormány és a fék hidraulika kör felé. A törzscsuklós kormányzású gépek manőverező képessége és pontossága jelentősen felülmúlja a merev vázas gépekét.

A Fastrac 3230-65 FLIEGL ASW nagy előrelépést jelent a mezőgazdasági szállításban, mivel magas fokon kombinálja a traktorok terepjáró képességét a teherautós szállítás gyorsaságával. Az egyetlen teljes felfüggesztéssel rendelkező vontató traktor, legnagyobb sebessége közúton 65 km/óra, köszönhetően a teherautó típusú felépítésnek, irányításnak, fékrendszernek.

KUHN SP18 önjáró kiosztó gépen az összes szükséges funkció egy gépen található meg, a silómaró marófejjel, mérleg, keverő-kiosztó. JD motorjának teljesítménye 173 LE. 2 vízszintes csigás keverő biztosítja a takarmány összetevők homogenizálását. A gép programozható mérleggel rendelkezik. Legnagyobb sebessége eléri a 40 km/h-t. 75-110 állat napi szükségletét keveri ki egyszerre. A marófej szélessége 2 m, hajtását 75 lóerős hidromotor végzi, elektronikus vezérléssel. Eldugulás esetére automatikus csiga visszaforgató rendszerrel szerelték fel. Mindkét oldalra képes a takarmánykeveréket kiosztani.

Navigációs rendszerek

Minden gazdálkodói kör használhatja a GPS antennával szerelt PalmTop vagy kézi számítógépet, amelyre már feltelepített a KITE Land területfelmérő szoftver.

A JD GreenStar navigációs rendszerek segítségével nem csak lehetőség lesz a legtöbbet kihozni gépekből, de a hasznos munkaórák mennyisége is jelentősen növelhető. A Parallel Tracking párhuzamos nyomkövető rendszer használatával csökken az állásidő, a hajtóanyag fogyasztás és a felhasznált input anyag mennyisége egyaránt, összességében a költségek.

A mezőgazdasági alkalmazásokban használt műholdas navigációban néhány éve jelent meg az automatikus kormányzás alkalmazásának lehetősége, ahol a párhuzamos nyomokban már egy automatikus rendszer gondoskodik arról, hogy a traktor, kombájn vagy önjáró permetező és szecskázó tényleg a beállított párhuzamos vagy görbe nyomvonalakat tartsa, így ilyenkor a gépkezelőnek csak a táblavégi fordulókban kell kormányoznia járművét. A nyomvonal tartás pontossága az adott mezőgazdasági műveletnek megfelelően állítható be és használható az ingyenes SF1-es jellel, ami kb. 30 cm-es pontosságú. A 10 cm alatti pontosságú SF2 jel a vetésekhez, permetezésekhez használatos.

Az Univerzális AutoTrac olyan JD navigációs megoldás, valójában automatikus kormányzás, ami felszerelhető minden régi és új JD-re de átszerelhető más gépekre is, vagy a korábbi pl. párhuzamos nyomkövető készlet bővíthető általa. Az automatikus kormányzás használatával lehetőség van még egy pontossági szinttel feljebb lépni. Ilyenkor egy az üzem területén egy magasabb ponton vagy a tábla szélén letelepített RTK adó rádió hullámon keresztül sugározza a korrekciós jelet az automatikus kormányzással szerelt traktor részére. Ezzel a korrekciós jellel ą2 cm-es pontossággal lehet dolgozni, és lehetőség van arra is, hogy ugyanarra a nyomra visszatérjünk ahol 1 éve dolgoztunk. Használata nagy pontosságú vetésnél vagy kertészeti pl. bakhátas művelés esetén előnyös, jól alkalmazható ültetvényekben is.

A JD Link a JD saját fejlesztésű jármű távfelügyeleti rendszere. Részegységei a jármű elektromos rendszeréhez csatlakoznak, figyelik a gép funkcióit és gyűjtik a gép teljesítmény és termelékenységi adatait. A GPS technológia biztosítja a gép pozíció adatait. A GSM rendszer pedig továbbítja, egy internetre csatlakoztatott számítógéphez a jármű pozíció, motor terhelési illetve üzemeltetési adatait. Figyelmeztető jeleket küldhet, ha a gép működésével kapcsolatosan rendellenesség lép fel, vagy a gép elhagy egy beállított körzetet. Jelenleg ez a rendszer fejlesztés alatt áll.

A hazai fejlesztésű AssystANT rendszer, folyamatos ellenőrzési lehetőséget kínál a járművekre és az alkalmazottakra. Figyelemmel kísérhető a járművek aktuális helyzete, nyomonkövethető a munkagép mozgása. Lehetőséget biztosít a hajtóanyagszint pillanatnyi mérésére és a fogyasztás folyamatos követésére. A rendszer automatikus menetlevél ill. gépműszak jelentést készít. A rendszer SMS-t is képes küldeni a felhasználónak amennyiben a jármű egy adott körzetet elhagyott vagy valamilyen okból az hajtóanyag szintje hirtelen megváltozott. AGRO-MODUL a GPS rendszer növénytermesztési menetlevél/munkalapot készít elektronikus formában, a munkaidőt rögzíti a tábla, növény, művelet szerint. A munkaidő kezdetét-végét percre pontosan megadja. Ha felmértük a táblakontúrt előzetesen megadja, hogy melyik táblán esetleg táblaterületen kívül dolgozik a gép. Lehetőség van a táblahatárok megjelenítésére, milyen növénnyel dolgozik a gép, milyen műveletet végez, milyen eszközzel és a terület teljesítményről is tájékoztat.

Az idei párizsi SIMA kiállításon aranyéremmel jutalmazták a JD új technológiai megoldását, az iTec Pro-t, amely nem csak a párhuzamos egyenesekben kormányozza a traktort, hanem a táblavégi fordulókban is, sőt elvégzi az összes fordulóval kapcsolatos műveletet, a munkagép kiemelését, a TLT kikapcsolását, magát a fordulót, majd a munkaeszköz visszasüllyesztését a TLT visszakapcsolását. A rendszer kezeli a kihelyezett hidraulika körök működését, és akár egyszerre működteti az első-hátsó függesztésű munkaeszközöket is. A gépkezelő csak felügyeli ezeket a rendszereket.

Dr. Csizmazia Zoltán