Az AgroVIRTUS egy egyetemista csapatoknak szóló digitális agrártechnológiai verseny, amelynek célja, hogy a hallgatók számára valós döntési helyzeteket szimulálva segítsen egy teljes termelési évet átlátni. A versenyre 3-4 fős, egyetemi hallgatókból álló csapatok jelentkezhettek. A verseny során a csapatoknak egy valós, azaz működő termelő agrárvállalat problémáira kellett reagálniuk, megoldást kidolgozniuk.

A megmérettetés négy héten át a virtuális térben zajlott, a teljesítményt szakértői zsűri értékelte, ahonnan a verseny selejtezőjének legjobb 10 csapata bejutott az AgroVIRTUS Akadémiára, amit 2023. december 6-8. között rendeztek meg. Az Akadémia három napján érdekes szakmai előadások, felkészítő tréningek, workshopok várták a résztvevőket.

Agrovirtus győztes csapat

Az AgroVIRTUS idei győztesei – fotó: AgroVIRTUS Facebook oldal

Az AgroVIRTUS verseny elődöntőjéből a legjobb 5 csapat jutott a döntőbe (ABS, AranykalÁszok, E.Zs.A csapat, IdeGÖSSERoppanás, Profile&Co). A döntőben a csapatok még néhány órát dolgozhattak a célgazdaság fejlesztési tervén, mielőtt a zsűri meghallgatta a végső prezentációikat.

Az idei célgazdaság a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport volt

Az eredményhirdetés előtt a 2023-as AgroVIRTUS verseny célgazdaságának – a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport – ügyvezetőjével, Csepregi Attilával beszélgettünk. A rendezvényt értékelve elmondta, hogy a verseny nagyon magas színvonalat képviselt, magas volt az aktivitás, az érdeklődés a versenyzők részéről. Szó esett az AgroVIRTUS Akadémia eseményeiről is, ahol segítettek felkészülni a versenyzőknek a döntőre.

A verseny lehetőséget adott a kapcsolatépítésre, valamint a gyakorlati ismeretek megszerzésére, ami az elméleti oktatással összekapcsolva komoly hasznosítható tudássá alakul.

A cégcsoport 3000 hektáron termel szántóföldi növényeket (árpát, búzát, kukoricát, étkezési és ipari napraforgót, cukorrépát), 2000 hektáron végeznek bérmunkát. Emellett vetőmagot is termesztenek (kukorica, árpa, búza, lucerna). 280 hektáron öntözni is tudnak, aminek a további fejlesztését tervezik. Állattenyésztéssel is foglalkoznak – van egy 850 kocás régi telepük, és folyamatban van egy 1200 férőhelyes új telep betelepítése. Sok gazdával dolgoznak együtt, törekedve az integrációra. 75 ezer tonna termény tárolására alkalmas tárolójuk, 2 szárítójuk, több kombájnjuk is van. Ezen a gazdaságon kellett tehát dolgozniuk a versenyzőknek.

Az AgroVIRTUS a verseny megálmodójának szemszögéből

Következő beszélgetőpartnerünk a rendezvény megálmodója és szervezője az AgroVIR Kft. ügyvezetője, Maróti Miklós volt, aki elmondta, hogy már ötödik éve rendezik meg a versenyt. Az volt a céljuk, hogy létrehozzanak egy olyan eseményt, ahol

a proaktív hallgatóknak és a munkaadóknak lehet egy találkozási pontjuk.

A három napos AgroVIRTUS Akadémián – az idei évben Keszthelyen – a hallgatók mentorok segítségével felkészülhettek a prezentációkra, magas színvonalat biztosítva.

Szóba került az az egy éves vezetőképző is, ahol hetente egyszer lehetőségük van a résztvevőknek arra, hogy a magyar élelmiszeripar legnagyobb szereplőivel beszéljenek, a tapasztalataikat meghallgassák, az iránymutatásaikat átvegyék.

Ezzel sokkal nagyobb eséllyel és sokkal jobb kapcsolati hálóval rendelkezve indulhatnak a munkaerőpiacon.

Az idei győztes: az IdeGÖSSERoppanás

Az AgroVIRTUS 2023 verseny győztese, és ezáltal az egymillió forintos főnyeremény birtokosa az IdeGÖSSERoppanás csapat lett. A csapat már két éve is az első öt helyezett között szerepelt, akkor az Agroinform különdíját vitték el, amivel részt vehettek a PREGA konferencián.

Az idei feladat megoldása során több szempontot figyelembe véve egy autonóm erőgép integrálása mellett döntöttek – tekintettel a gazdaságokban végbemenő generációváltásra is, hiszen ma már a fiatal generáció számára az okoseszközök használata természetes.

Arra a kérdésre, hogy a megnyert egymillió forintot mire költik, elmondták, hogy egy csehországi utazásra fogják szánni. A győztesek kiemelték, hogy a versenyek során nagyon sok új ismeretet szereztek, fejlődtek a prezentációs készségeik, számos kapcsolatot tudtak kialakítani, komplexebb képet kaptak egy gazdaság működéséről, a munkaszervezésről.

A további dobogós csapatok a következők: EZsA csapat és ABS

A szakmai zsűri tagjai voltak:

  • Maróti Miklós, AgroVIR Kft. ügyvezető
  • Kovács Herman, NAGISZ csoport gazdasági igazgató
  • Csepregi Attila, Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezető
  • Tomaj László, Talentis Agro Zrt. műszaki igazgató
  • Vajda Beáta, Bayer Hungária Kft. marketing vezető
  • Dr. Juhász Anikó, Agrárminisztérium helyettes államtitkár