Ennél a Massey Ferguson-nál szerencsére nem így történt.

Hol készülnek a világhírű Massey Ferguson traktorok?

A Párizstól 75 km-re lévő Beauvais városában található a Massey Ferguson traktorgyár, aminek a termékei eljutnak a világ minden részébe. A márka gyökerei már több mint 170 évre nyúlnak vissza, akkor alapította meg ugyanis Daniel Massey Kanadában a Newcastle Machinery Manufacturing, majd 1879-ben Torontóban a Massey Manufacturing gépgyárakat.

1890-ben jött létre fúzióval a Massey Harris Limited, egy olyan vállalkozás, ami már traktorokat is gyártott, és ami 1930-tól Massey-Harris-Ferguson néven működött tovább. A II. világháború előtt Massey Brown és Ferguson Brown néven gyártottak traktorokat, majd 1936-ban szabadalmaztatták az első hidraulikus hárompontfüggesztő berendezésüket, amelyet aztán más traktorgyárak is átvettek.

A II. világháború után a traktorokat Ferguson, Massey Harris, Massey-Harris-Ferguson néven gyártották. A Ferguson TE20-as modellből 518 000 db készült 1946 és 1956 között.

1958-ban hozták létre a Massey Ferguson Company-t, ami ettől kezdődően MF néven gyártotta és gyártja még napjainkban is a világhírű traktorokat.

Traktorlegendák

A gyár területén található Technológiai Center kiállítási csarnokában a márka története szempontjából fontos muzeális értékű traktorok közül több is látható. A MF traktorlegendái közé több modell is tartozik. Ilyen:

  • az 1956 és 1964 között gyártott MF65-ös modell, amelyből 114 000 db készült
  • az 1986-tól gyártott MF 3000-es széria, ami már elektromos EHR-hidraulika-hárompontvezérléssel, illetve Autotronic és Datatronic fedélzeti elektronikával rendelkezett

A Massey Ferguson licence alapján gyártott traktorokat az 1980-as években a jugoszláv IMT traktorgyár, és több traktorgyár is használta a licenceit. 1995-ben a Massey Ferguson márka az AGCO konszernhez került, amelyhez többek között olyan traktormárkák is tartoznak mint a Fendt, a Valtra és Challenger.

A konszernen belül működik az motorgyár is (AgcoPower), amely motorokkal látja el a hozzá tartozó traktorokat, valamint a GIMA sebességváltó- és hajtóműgyár is, amely az MF traktorok sebességváltóinak a 80%-át és részben a hátsó tengelyeit állítja elő. A traktorok mellső tengelyei javarészt az amerikai DANA cégtől, és az olasz Carrarótól érkeznek, míg a vezetőfülkék a törzsgyár közelében felépült, 2013-ban átadott, nagyon modern Beauvais 2. üzemben. Az MF központi gyárában a 75 és 400 LE közötti teljesítményű, könnyű, félnehéz és nehéz univerzális traktorok gördülnek le a gyártósorról.

Farm Machine 2023 díj

A Massey Ferguson MF 5S sorozat megnyerte a Farm Machine 2023 díjat - a Groupe La France Agricole rangos kitüntetését 2022. november 6-án a SIMA Show keretében egy különleges ünnepségen adták át Párizsban, Franciaországban.

A kategóriájában legjobb láthatóságot és az iparágban vezető 4 méteres fordulási sugarat kínáló, a legkeskenyebb meredek orrú motorháztetővel és praktikus funkciókkal felszerelt MF 5S sorozat modelljei páratlan rakodótraktorok, amelyek nagy teljesítményű munkagépként használhatók a szántóföldeken és az utakon is.

Indexképek: youtube.com (videóból kivágva)