A Burgundiában készülő Époisses az egyik legszúrósabb szagú sajt, melyet jelenleg tilos importálni az Amerikai Egyesült Államokba. A döntés a sajt feldolgozási módszere miatt született, ugyanis az Époisses nyers, pasztőrözetlen tejből készül – írja a vince.hu.

Kifejezetten egészséges baktériumok találhatók ugyan benne, azonban az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala szerint fennáll a veszélye a kórokozók elszaporodásának, melyek némelyike életveszélyes is lehet.

A hivatal szigorú szabályokat ír elő a nem pasztőrözött tejből készült sajtok értékesítésére és importjára vonatkozóan, a 60 napnál rövidebb ideig érlelt sajtok behozatalát kategorikusan tiltja. A sajtok érlelésével ugyanis olyan anyagok képződnek, melyek meggátolják a káros baktériumok kifejlődését, azonban az Époisses sajtot 60 napnál rövidebb ideig érlelik, ezért előfordulhatnak benne olyan kórokozók, mint a Listeria és az E. coli.


Az Époisses színe narancssárga, állaga puha, krémes, íze csípős, fűszeres, egyszerre édes és sós. Általában 42 napig érlelik.

Époisses sajt

Az Époisses az egyik legszúrósabb szagú sajt – fotó: Pixabay

Az előzmények

1999-ben két ember meghalt, miután Listeriával fertőzött Époisses-t ettek. A sajtot készítő üzemet bezárták, azonban az utólagos vizsgálat során kiderült, hogy a sajt valójában nem is Époisses volt, hiszen pasztőrözött tejből készült, miközben egy sajt csak akkor viselheti az Époisses nevet, ha nyers tejből készítik.

Már Franciaországban sem annyira elterjedt ez a sajt az említett veszélye miatt, de Európa-szerte kapható, többek között Magyarországon is.