Amíg az agrártárca vezetője a növekedés évének kiáltotta ki az idei évet  tegnap az Agromashexpo megnyitóján, addig Raskó György agrárközgazdász szerint ennek épp az ellenkezője lesz igaz: mert visszaesés várható a magyar mezőgazdaságban - jelentette ki a Magyar Nemzetben.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint az elmúlt években nőtt a mezőgazdaság gépesítettsége, műszaki színvonala és technológiai szintje. Ennek némileg ellentmondanak az Agrárgazdasági Kutató intézet legújabb adatai.

Az agrárközgazdász szerint enyhül a beruházási kedv idén a gazdáknál — fotó: Shutterstock

Ezekből az derült ki, hogy egyre kevésbé fogynak a mezőgépek. Míg tavalyelőtt még 100 milliárd, 2014-ben pedig 126 milliárd forint értékben vettek gépeket januártól szeptemberig a gazdák, tavaly az erőgépek (traktorok, kombájnok) és a munkagépek eladása csökkent, egyes kategóriákban akár 20-30 százalékkal is. Traktorból 22 százalékkal kevesebbet vettek, mint egy éve, és feleannyit, mint két éve; a kombájneladás 14 százalékkal csökkent.

Biztos, hogy a gabonatermelés idén legalább 10 százalékkal csökken, ipari növényekből pedig akár 15 százalékkal is kevesebbet takaríthatnak be a gazdálkodók a múlt évihez képest – emelteki Raskó György.

A vállalkozó szerint a GDP tavalyi 2 százalékos növekedéséből 0,6 százalékpontot hozott a mezőgazdaság, de nagyon valószínűnek tartja, hogy idén legalább ennyivel fogja visszafogni a nemzetgazdaság növekedését az ágazat. Tavaly ugyanis szinte minden növényből rekordszintre kúsztak föl az átlagtermések a kedvező időjárásnak köszönhetően, amit a szakember szerint lehetetlen megismételni. Idén pedig akár komoly károk is keletkezhetnek a mezőgazdaságban a szárazság, illetve a fagy miatt. Az állattartók pedig legfeljebb korszerűbb istállót építenek, amivel nagyobb hatékonyságot érnek el, de ez nem az állomány gyarapítását jelenti – hívta fel a figyelmet az Antall-kormány volt agrárállamtitkára.