Lássuk, hogy milyen a jó pálinka a fogyasztók szerint:

  • legyen határozottan gyümölcsös az aromája, arra jellemzően kivehető ízzel, amiből készült;
  • legyen lágy, harmonikus;
  • közepes alkoholtartalmú (40 fokos) és magas (50 fokos) alkoholtartalmú közé essen, gyümölcsfajtától függően;
  • a fogyasztása közben ne keltsen erős, torkot kaparó érzetet
  • a gyomorban ne hagyjon égető, tüzes érzést
    pálinka  kutatás

A kutatást az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. készítette 18-49 évesek körében, 1000 fő megkérdezésével.

Ön szerint milyen a jó pálinka? Várjuk olvasóink véleményét a cikk alatt kommentben!

Hamarosan itt a Gyulai Pálinkafesztivál – kezdődik a nevezett párlatok zsűrizése

Csütörtökön kezdődik a 18. Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül meghirdetett Brillante - 2017 Pálinka és Párlat Versenyre nevezett minták érzékszervi zsűrizése. Idén több mint 700 párlatot neveztek a versenyre.

Varga-Bora Tímea, a fesztivál főszervezője az MTI-nek elmondta: a bérfőzetők és magánfőzők versenyére a tavalyinál csaknem kétszer több, összesen 557 mintát neveztek be az országból. Határon túlról is érkeztek párlatok, Szerbiából 14, Szlovákiából 9, Romániából 7 mintát zsűriznek.

Volt, aki egy mintával nevezett, de olyan is akadt, aki több mint 20 fajta párlatot küldött a megméretésre - mondta Varga-Bora Tímea. A bérfőzetők között 78 versenyző 314 mintával regisztrált. 54 regisztrált magánfőző pedig 243 mintával nevezett.

Idén ismét meghirdették a kereskedelmi főzdék számára is a versenyt, itt 17 vállalkozás 158 pálinkát küldött a zsűrizésre.

A Békés Megye Pálinkája címért csak a megyei kereskedelmi főzdék szállhatnak versenybe, itt hat gyártó regisztrált összesen 28 mintával - mondta a főszervező.

A győztes párlat egy éven keresztül viselheti a Megye Pálinkája címet, a főzdétől pedig a Békés Megyei Önkormányzat egy éven keresztül - protokoll célokra - vásárol pálinkát. A megyei önkormányzat a versengés során két különdíjat is felajánlott: Békés megye legjobb bérfőzetője és a megye legjobb magánfőzője címet is elismerik.

A 24 tagú szakmai zsűri a tisztaságot, karaktert, szájérzetet és az utóérzetet, harmóniát pontozza. Elővizsgálat során már megvizsgálták a mintáknál az alkohol, réz, ciánhidrogén, metilalkohol tartalmat és a hozzáadott cukrot - mondta Varga-Bora Tímea.

A kereskedelmi főzdék a legjobb pálinka, illetve a legjobb kereskedelmi főzde címért versengenek, a bér- és magánfőzetők között a legjobb versenyminta, legjobb magánfőzött és bérfőzetett párlat, legeredményesebb magán- és bérfőzető, valamint a legeredményesebb bérfőzde fődíjakat osztják ki április 29-én. Emellett mindkét kategóriában champion, arany-, ezüst- és bronzminősítéseket is kapnak a benevezett tételek.

A 18. Gyulai Pálinkafesztivált április 28. és 30. között tartják, a verseny eredményhirdetése 29-én, szombaton lesz.