Az üvegházi zöldségtermesztésre szakosodott, murciai székhelyű, spanyol Sustratos del Sureste vállalat megítélése szerint a kimerülőben lévő tőzegkészletek kiváltására a kókuszhéj alapon előállított táptalaj a legalkalmasabb, különösen biotermesztés esetén – írja a hortidaily.com portál.

A tőzegközegek kiváltására a kókuszhéj alapon előállított táptalaj a legalkalmasabb

A tőzegközegek kiváltására a kókuszhéj alapon előállított táptalaj a legalkalmasabb – Fotó: Pixabay

A vállalat az alapanyagot Délkelet-Ázsiából, főleg Srí-Lankáról szerzi be, és a táptalaj előkészítése abszolút környezetbarát módon történik, amelyhez a tömbökbe préselt kókuszhéjat először fel kell lazítani, megőrölni és nedvesíteni. Az így előkészített táptalaj laza szerkezetű, de megfelelően tömöríthető, jól megőrzi a nedvességet, ugyanakkor levezeti a felesleget, biztosítja a talaj megfelelő levegőztetését, és egy mulcsréteget alkotva, optimálisan befolyásolja a beleültetett növények fejlődését.

A kőzetgyapottal és más táptalajokkal ellentétben a kókuszhéj többször is hasznosítható és könnyen tisztán tartható az olyan szennyeződésektől, amelyeket a természetes táptalajok esetében nehéz eltávolítani. Fentiek alapján a spanyol vállalat valamennyi együttműködő partnerének a kókuszhéj alapú táptalajok használatát javasolja.