Újfajta vegán sajtot hoztak létre kutatók sárgaborsóból, ami egyszerre tápláló és fenntartható alternatíva – írja a prove.hu.

A vegán sajtok többségét nem az jellemzi, hogy egészségesek és tele vannak tápanyagokkal, ugyanis rendszerint nagyon sok keményítőt, kókuszolajat és aromákat tartalmaznak. Ezt a problémát szerették volna kiküszöbölni a Nottinghami Egyetem kutatói, akik kifejlesztették a sárgaborsóból készült növényi sajtot. Ehhez 300 ezer font állami támogatást is kaptak.


Azért szerették volna a "sajtot" sárgaborsóból létrehozni, mert az egy kimondottan tápláló alapanyag, amit az Egyesült Királyságban is termesztenek. Céljuk egy ízletes, kiváló tápértékkel rendelkező, fenntartható termék létrehozása volt.

Sárgaborsóból vegán sajtot már Dániában is készítettek, mégpedig úgy, hogy magát a sárgaborsó-fehérjét fermentálták, ami azért is előnyös volt, mert ezzel háttérbe szorult a babos ízvilág. A brit tudósok viszont az egész borsót felhasználták: lisztté őrölték, vízzel elkeverték, megfőzték, és egy éjszakán át érlelték. Ez a vegán sajt 90 százalékban sárgaborsóból áll.

Az emberek így sajt formájában fogják enni a hüvelyeseket, melyek egészségesek, táplálóak, rostban és fehérjében gazdagok, és remek vas-, A-, B- és C-vitamin-forrást jelentenek.

sárbaborsó

A vegán sajt 90 százalékban sárgaborsóból áll – fotó: Pixabay

Egy olasz startup, a Dreamfarm pedig vegán mozzarellát és krémsajtot készített, melyeknek az alapja mandulapaszta. Azt ígérik, hogy mozzarella sajtjuk" a többi növényi sajtnál egészségesebb, tápanyagban gazdagabb. Céljuk, hogy az általuk kínált sajtok kevés összetevőből álljanak, kiváló tulajdonságokkal rendelkezzenek tápanyagok terén, és környezetbarát csomagolásban kerüljenek a boltok polcaira.

"Nem volt könnyű vállalkozás egészséges növényi alapú verzióban megalkotni ezt a két ikonikus olasz terméket úgy, hogy közben az állag is a megszokott maradjon" – mondta a Dreamfarm egyik társalapítója.

A növényi sajtok többsége kókuszolajból készül, és a gyártók célja általában elsősorban az, hogy azoknak az íze minél jobban hasonlítson az állati eredetű termékekére, azonban ez általában a tápanyagtartalom rovására megy.

A Dreamfarm vezérigazgatója leszögezte: tudják, hogy sokszor a növényi étrendet követők szemére vetik, hogy a mandulatermesztéshez sokkal több vízre van szükség, mint a hagyományos tej előállításához, azonban az ő cégük nem Kaliforniából importált áruból dolgozik, ahol intenzív termesztés folyik, hanem mediterrán térségből származó, elsősorban esővízzel termelt mandulát használnak.

Ezek a sajtalternatívák egyelőre csak az olasz boltokban lesznek kaphatók, ám a cég tervei között szerepel, hogy a többi európai vásárlókhoz is eljuttassák termékeiket.