A sajt kérge rengeteg ételben újrahasznosítható, például levesekben és tésztaszószokban, és nagyszerű módja annak is, hogy az otthoni élelmiszer-hulladék mennyiségét csökkentve valami újat alkossunk – írja a vince.hu.

Először tisztítsuk meg a sajtkérget: öblítsük le és töröljük szárazra, majd késsel távolítsuk el a felületén található felesleges viaszt.

A sajtkéreg felhasználási módjai

Felhasználásának egyik legnépszerűbb módja az, ha levesbe tesszük, melynek ízét a sajtkéreg lágyítja, krémesebbé teszi. Adjunk kedvenc erőlevesünkhöz sajtkérget, majd fűszernövényekkel – például rozmaringgal, kakukkfűvel – és zöldségekkel együtt pároljuk meg a héjat a lében. A héjat csak közvetlenül tálalás előtt kell eltávolítani, az elkészített leves tetejét pedig díszítsük sajtreszelékkel.

sajt

A sajt kérge rengeteg ételben felhasználható – fotó: Pixabay

A kérget tésztaszószokhoz is adhatjuk úgy, hogy paradicsommal és bazsalikommal megpároljuk, majd tálalás előtt eltávolítjuk a szószból. Az eredmény egy finom, enyhén sós íz és sűrűbb textúra.


A rizottókhoz is remekül felhasználható a sajtkéreg. Amíg a folyadék felmelegszik, hozzáadjuk a héjat, továbbá kakukkfüvet, babérlevelet, rozmaringot, és megpároljuk az összetevőket. A rizottóhoz nagyon jól illik a sajt íze, textúrája pedig krémesebb lesz tőle.

A sajt héját egy üveg extra szűz olívaolajhoz is adhatjuk. Néhány napig állni hagyjuk, hogy az olaj átvegye a sajt ízét, közben adhatunk hozzá fűszernövényeket is, például a rozmaring és a fokhagyma is remekül illik hozzá. Pirítós kenyérrel nagyon finom.

Ha pedig nem akarjuk azonnal felhasználni a sajtkérget, akkor tároljuk egy légmentesen záródó műanyag zacskóban vagy dobozban, és tegyük a fagyasztóba.