A termelők bízzanak a napraforgóban, de a termény értékesítésével semmiképp ne várjanak az utolsó pillanatig!
Hogyan lehet kiaknázni a napraforgóhibridekben rejlő terméspotenciált? Milyen tanulságokkal szolgált a 2020-as gazdálkodási év az ágazat főszereplői számára? Egyebek mellett ezekre a fontos kérdésekre keresték közösen a választ a napraforgó-piacvezető Syngenta évente rendezett Kaszatkörén a meghívott vendégek, melyet idén rendhagyó módon online rendeztek meg.

10 pénztárcabarát növény – így neveljük, így szaporítsuk
Amikor felkértek e cikk megírására, hosszasan gondolkodtam, hogyan közelítsem meg a témát. Végül a beszerzési ár mellett a könnyű szaporíthatóság oldaláról tettem. Ugyanis sok növény van, melyekből elegendő csupán néhány példányt beszereznünk, utána néhány év alatt annyit nevelhetünk belőlük, amennyit szeretnénk. Igyekeztem a legváltozatosabb növénycsoportokból válogatni.

Milyen időjárást jövendöl a következő évre a Luca-naptár?
Luca napjához (december 13.) számos népszokás és babona kapcsolódik. Ilyen népi megfigyelésen alapuló jóslás a Luca-naptár és a Luca búza is. Mi is követtük ezeket a népi hagyományokat, és figyeltük az időjárás változását december 13. napjától karácsony napjáig, sőt még Luca búzát is vetettünk cserépbe. Vajon valóban ilyen lesz a 2021-es év időjárása és termése?

búza

A Luca búza karácsonyi ajándéknak is kitűnő lehet, de dekorációként üdeséget csempész a szobába a zord téli időjárás közepette

Ismerkedjünk meg a kertünkben élő hasznos ízeltlábúakkal!
Ha a kártevő rovarok természetes ellenségeire gondolunk, egyből a katicabogár jut az eszünkbe. Nem véletlenül, hiszen bájos, piros, pettyes megjelenésükkel sokak tetszését elnyerik, ami által nem kis „hírnévre” tettek szert. De nemcsak ők segítenek a kártevők elleni védekezésben. Ismerkedjünk meg a többi hasznos, kertünkben élő ízeltlábúval is!

Nemzeti színű zászlót kap minden magyar tojás!
A vásárlók és az ágazati szereplők pozitív visszajelzései alapján az Agrárminisztérium január 1-jétől újabb termékköröknél teszi kötelezővé a származási információk jelölését. A jövőben már a nem előre csomagolt tojást is zászlóval kell ellátni.

A talajtömörödés miatt kisebb hozam várható! Vizsgálati eredmények és tippek a taposás kivédésére
Decemberben jelent meg a dániai aarhusi egyetem tanulmánya, melyben a szántóföldön a kontrollált és véletlenszerű közlekedés hatását vizsgálták a növénykultúra fejlődése és a talajtömörödöttség szempontjából.

talaj

Dán kutatók talajvizsgálat közben

Bio növényvédő szerek helye a hagyományos termesztésben (PR-cikk)
Nufarm hibrid technológiával egy növényvédelmi programon belül okszerűen használhatunk hagyományos és biológiai készítményeket a nagyobb élelmiszer-biztonság és a kisebb környezeti terhelés érdekében.

Traktoros bakiparádé, hogy jól induljon a szilveszter és az új év – VIDEÓK
2020 sokak számára nem volt egy könnyű év. Eddig soha nem tapasztalt nehézségekkel kellett szembenéznünk, és hatalmas felelősség hárult a gazdákra. Járvány ide vagy oda, a határban nem állhatott le az élet. Szerencsére a komoly munka mellett azért akadt jó néhány vicces pillanat is, amely mosolyt csalt az arcunkra.

8 dolog, amit a gazda jobban tud, mint bárki a világon – BÚÉK!
Az új év kezdetéhez összegyűjtöttük azokat a tulajdonságokat, amiben mi, gazdák vagyunk a legjobbak a világon.

traktor

Ha valami nem úgy sikerül, ahogy szerettük volna, akkor türelmesnek kell lennünk... – fotó: Rigo Foto

Ilyen volt a kihívások éve, és ezek a törvények segítik a magyar gazdák munkáját 2021-ben
Bizonytalanság, félelem, töretlen munka, aszály, kukoricarekord, pályázatok és támogatások – végezetül pedig egy emlékezetes gazdasági év, amelyet jó ideig emlegetni fogunk! Mutatjuk előrejelzésünket 2021-re is!

Az almafát télen is metszhetjük – téli tennivalók a gyümölcsösben és a szőlőben
A gyümölcsösökben és a szőlőben a tél beálltával sem állnak meg a szabadtéri munkálatok. Az almatermésűek és szőlő esetében megkezdődik a metszés, de eközben nem szabad elfeledkeznünk olyan kiegészítő tevékenységekről sem, mint a fák törzsének meszelése és a vadak károsításának a megelőzése. Na és mi a helyzet a csonthéjas gyümölcsfákkal télen?

Karanténban ragadtak Madagaszkáron, és unalom helyett felneveltek több száz brojler csirkét – KÉPEK
Cikkünkből kiderül, hogyan építs trópusi istállót, hogyan készíts mosógépből terménydarálót és hogyan nevelj- értékesíts brojlercsirkét Madagaszkáron, ha eredetileg csak turistaként érkeztél a szigetre – de karanténban ragadtál...

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.