Az Állattenyésztési Napok Hódmezővásárhelyen minden évben újdonságokkal, színes és érdekes programokkal vonzza a látogatókat. Idén is rendhagyó eseménnyel kezdődött a vásár:

Minden állatfaj tiszteletére kopjafát emeltek, amelyre dísztáblán kerültek ki a Nagydíjas első helyezettek. A kopjafákat a rendezvényterület különböző pontjain állították fel, közel a bemutatott állatokhoz.

Semex - 22 éve a magyar piacon

Veres Zoltán, a Génbank-Semex Magyarország Kft. ügyvezetője az Agroinform-nak bemutatta cégük felelősségteljes munkáját, hitvallásukat.

A génbank 22 éve van jelen a magyar piacon, mint mesterséges termékenyítő állomás.

A Génbank-Semex célja a magyar Holstein-fríz nemesítése, világszintű genetika biztosítása a hazai- és a külföldi tenyésztők számára. A Semex cég világszintű kapcsolatai révén ma már szinte a Föld összes országába jut ki a Magyarországon termelt óriási választékú és kiváló minőségű szaporítóanyagból. A társaság tenyésztési filozófiája a „Balanced Breeding” kifejezésnek felel meg, miszerint kiegyensúlyozott tenyésztésre való törekvés. Tenyésztési követelményeik: a kiváló küllem, hosszú hasznos élettartam biztosításával. Ezek az elvárások azt jelentik, hogy a nagydíjjal kitüntetett „Semex-tehenek” a magyar 2,4 laktációs átlagot (ami után a tehén kikerül a termelésből) magasan felülmúlva négy, öt, hat, vagy akár hét laktációt is termelnek- így hosszú ideig hasznot hoznak tulajdonosaiknak.

A Génbank-Semex és a Holstein Fríz Tenyésztők Országos Egyesülete nem csak a jelen gyönyörű tenyészállatait szeretnék kiemelni, hanem úgy döntöttek, hogy idén különleges emléket állítanak mindazoknak  a tenyésztőknek és tenyészállataiknak, akik az elmúlt években – tovább öregbítve a társaság által képviselt genetika és nem utolsó sorban a hazai tenyésztés hírnevét- Holstein-fríz Grand Champion elismerésben részesültek.

A Génbank-Semex Magyarország Kft. Sétánya- WALK OF FAME- előtt elhelyezett emlékcsillagokkal tiszteleg a győztesek előtt. „Ők nem celebek”- nyilatkozza Veres Zoltán- „hanem ők valóban sztárok, bizonyítottak, tiszteletet érdemelnek”.

Az alábbi nagydíjas tehenek genetikájukban és teljesítményükben is magasan felülmúlták az átlagot, nemzetközi szinten büszkék lehetünk tulajdonosaikra is:

IV. Alföldi Állattenyésztési és MG Napok 1997

IDA, tulajdonos: Hód- Mezőgazda Rt., Hódmezővásárhely

- VIII. Alföldi Állattenyésztési és MG Napok 2001

DAFFY, tulajdonos: Állami Ménesbirtok Rt., Mezőhegyes

- IX. és X. Alföldi Állattenyésztési és MG Napok 2002. 2003.

EMMA, tulajdonos: NAGISZ-Tej Kft., Nádudvar

- XI. Alföldi Állattenyésztési és MG Napok 2004

SZILVI, tulajdonos: Nagykun 2000. MG-i Rt., Kisújszállás

- XII. Alföldi Állattenyésztési és MG Napok 2005

CSOCSÓ, tulajdonos: Hód-Mezőgazda Rt., Hódmezővásárhely

- XV. Alföldi Állattenyésztési és MG Napok 2008

TRUDA, tulajdonos: Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt., Mezőhegyes

- XVII. Alföldi Állattenyésztési és MG Napok 2010

SÜSÜ, tulajdonos: Pálhalmai Agrospeciál Kft., Pálhalma

 

Méltán büszkék lehetünk ma az ország Holstein-fríz tenyésztőire és a magyar tenyésztési struktúrára. Elért eredményeinket az is kellőképpen alátámasztja, hogy a Semex hazánkra bízta a világ legnagyobb genetikai értékű és legnagyobb szelekciós indexű fiatal bikáját: Amigetti Numero Uno-t „aki” Mezőhegyesen él.

 

A Génbank-Semex Magyarország Kft.-vel egyetértésben Bognár László, a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének ügyvezető igazgatója is elismeréssel nyilatkozott a hazai állományról.

A Holstein-fríz Egyesület Magyarországon a fajta fenntartója, a hazai nemesítésért felel, Nemzeti Tenyésztési Programot hajt végre és a szelekciós limiteket szabályozza.

A Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete XVIII. alkalommal rendezi meg a Nemzeti Holstein-Show-t Hódmezővásárhelyen, amelyre neves nemzetközi bíráló bizottság érkezett idén is.

A Show programpontjai: fajtabemutató- és kiállítás, illetve tenyészállatok versenye.

A korábbi évek során erre a bírálatra négy alkalommal jött bíró az Egyesült Államokból, Olaszországból, Angliából, Franciaországból, Dániából, Németországból és minden alkalommal elvitték jóhírünket és tenyésztési kultúránk komoly eredményeit Magyarországról. A külföldi bírák véleménye szerint is a hódmezővásárhelyi bírálat Európa egyik legszebb nyílt területen zajló Holstein Show-ja.

Az idei Holstein-show annyiban tér el a korábbi évek rendezvényeitől, hogy még magasabb színvonalat képvisel és annak ellenére, hogy idén kicsit kevesebb állat vesz részt a bírálaton, a megjelenő jószágok csodálatos, egységes képet mutatnak.

 

FURIOSO FESZTIVÁL IS LESZ

A Furioso-North Star Lótenyésztő Országos Egyesület részéről Málik Zoltán és Csíkvári Mónika nyilatkozott az Agroinform-nak.

Valaha a Furioso-North Star , (mint mezőhegyesi félvér) az Alföld jelentős részén elterjedt fajta volt. Mindenhol használta őket a magyar gazda, ahol kemény igénybevételnél helyt kellett állni. A fajta tömeges testfelépítésével, szilárd szervezetével megfelelt a nehéz talajmunkánál, de elég élénk volt ahhoz is, hogy a települések és tanyák közötti nagy távolságoknál közlekedésre használják őket.

Ennek a lófajtának is Mezőhegyest tekinthetjük bölcsőjeként, ám a tenyésztést összefogó és segítő, a fajta fenntartásával megbízott közösség Furioso –North Star Lótenyésztő Országos Egyesület néven csak 1989-ben alakult meg.

Idén – három év után újra- az Alföldi Állattenyésztési és MG Napok keretein belül tartják meg a Furioso Fesztivált. A mai napig Hódmezővásárhely környéke a legnagyobb tenyészkörzete a fajtának, ezen kívül jól megközelíthető, kiváló infrastruktúrával ellátott, így a legideálisabb hely a fesztivál megrendezésére. A fesztivál programpontjai a rendezvény mindhárom napján megtekinthetők.

Nem csak a Furioso Fesztivált kísérhetik szemmel a ló-rajongók, hanem más fajták bírálatai és egyéb lovas rendezvények is folyamatosan követik egymást az Alföldi Állattenyésztési és Mg. Napokon

 

A Magyartarka Tenyésztők Egyesületétől Dr. Húth Balázs tenyésztés- és marketing vezető nyilatkozott hódmezővásárhelyi standjukról.

 

 

A kezdetektől kiállítói és résztvevői az Alföldi Állattenyésztési és MG Napoknak. Ebben az évben vemhes üszőkkel illetve két darab anyatehén borjával képviselte a fajtát. A szokásosnál kisebb állatlétszámmal jelentek meg, ám a kiállított egyedek annál jobb minőségűek.

 

A magyartarka létszám az országban örvendetesen növekszik- ami nem csak  a nőivarú tenyészállat-piacon nyilvánul meg, hanem az értékesített szaporító anyagban- spermában- és a bikák számában is látványos.

Az elmúlt hónap például rekord mennyiségű sperma-értékesítést eredményezett, amit bíztató jelnek értékeli az Egyesület.

Kiemelten említendő, hogy a 2011-es laktációs eredményekben a Bonyhádi Pannónia Mg-i Rt. 7200 literes tejtermelést teljesített, ezzel ők vezetik a rangsort. Az országos átlag néhány kilogramm híjján 6000 literes tejtermelés 4 százalékos zsír- és 3,5 százalékos fehérjetartalom átlag mellett, ami szintén nagyon szép eredmény.

 

"A 600 kilós Béla ismét közönségkedvenc"

Eicher József a Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesületének elnöke beszámolt az Alföldi Állattenyésztési Napok első tapasztalatairól.

 

A kiállításon a magyar fajtatiszta fajtákat képviselik és tenyésztéssel, törzskönyvezéssel, tenyészeteken belüli tenyészállat előállítással és a hazai- valamint külföldi értékesítéssel foglalkoznak.

A hódmezővásárhelyi Magyarország egyik legnagyobb kiállítása, itt a sertés-szekció megrendezése az Egyesület feladata volt.

Alapvetően négy fő fajtát mutatnak be a látogatóknak:

-a nagy fehéret,

-lapályt,

-pietrain-t,

-duroc-ot

-és hampshire-t. Ezek keresztezéseiből: nagy fehér X lapály F1 fajták kocasüldőkben, illetve  a kanoknál a pietrain X doroc  illetve a pietrain X hapshire, amelyek a Hungahyb 39-es, ISV-Pannonhibrid, illetve Hódhyb fajtákként kerültek a kiállítótérre.

A Magyar  Fajtatiszta Sertés Tenyésztők Egyesületének programjai:

A nyitó nap show-bírálata után szombaton a bírált állatokat meg lehet vásárolni egy fajtabemutatóval egybekötött árverés keretein belül. A kiállított állatok között látványosságként megtekinthető egy koca 13 malacával

 

-és természetesen -a már szenzációnak és közönségkedvencnek számító- Béla, nagysúlyú hízóként „röpke” 600 kilójával.

 

 

I LOVE JUH

Hajduk Péter, a Juh és Kecsketenyésztő Szövetség ügyvezető igazgatója a vásár nyitó napján egy showbírálat lekonferálása után mondta el tapasztalatait az Agroinform-nak.

 

Szövetségük 21 éves múltra tekint vissza, 2250 taggal, valamint 650.000 juhval és kecskével

büszkélkedhet. 28 fajtát tenyésztenek, ebből 23 juh- és 5 kecskefajta, amelynek a tenyésztését koordinálják az országban. A juh- és kecskeágazat helyzete szerencsére javuló tendenciát mutat hazánkban, az állatlétszám is növekszik, ami köszönhető a szerkezetátalakítási programnak és az anyajuh támogatásnak is.

A hódmezővásárhelyi vásáron 28 tenyésztő állít ki 15 juh- és 3 kecskefajtát 57 boxban. Az ügyvezető egy tenyésztőt sem emel ki a kiállítók sorából, hiszen minden állat és minden fajta a saját tenyésztője számára a legszebb és a legértékesebb. Érdemes kilátogatni a vásárra, mert így az érdeklődők személyesen meg tudnak győződni az egyes fajták előnyeiről és kikérhetik a tenyésztők szakmai tanácsait.

A vasárnapi juhász találkozóra már sokan készülnek. Többek között a magyar guiness rekorderderünk is, aki a gazdanapokon mindenkinek megmutatta kézzel-nyíró tehetségét.

 

A HAL IS ÁLLAT!- ITT A HELYÜK!

Kovács Szabina, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. gazdasági igazgatóhelyettese látta vendégül az Agroinformot ínycsiklandó illatokat árasztó standjukon.

A társaság a Hortobágyon haltermeléssel, haltenyésztéssel foglalkozik. 2002–óta ökológiai bio-haltermelés is tevékenységi körük közé sorolható: egészen a keltetéstől az ivadéknevelésen át a feldolgozásig és kereskedelemig terjed a profilkör, de horgászturizmus, horgásztó telepítés is a feladatok közé sorolható.

Újdonságként fontos megemlíteni, hogy a társaságot az ország teljes területéről keresik élőhal vásárlási szándékkal- horgásztavak telepítéséhez.

A Hortobágyi Halgazdaság fontosnak tartja a halfogyasztás népszerűsítését hazánkban. Ezért is igyekeznek országosan minél több rendezvényen részt venni és kedvet csinálni a halételekhez. -A standon titkos fűszerkeverékkel pácolt hal sül frissen- aminek valóban nem lehet ellenállni.

Aki lemaradt az Alföldi Napokról, annak októberben is lesz alkalma megkóstolni a Halgazdaság különleges ízeit a II. Hortobágyi Lehalászási Ünnepen!

 

„HALRA MAGYAR, HALRA BORT!”

 


Lévai Ferenc az Aranyponty Halászati Zrt. vezérigazgatója a két nagy magyarországi haltermelő szervezet megbízásából szervezte meg a „HÓD-Mezőgazda” napokra a halászati kiállítást. A stand kicsit múzeumra emlékeztető, látványos hatalmas akváriumokkal és magyar élő-halfajta bemutatókkal.

 

A halászat egykori, már-már elfelejtett módszereit is megtekinthetik itt az érdeklődők gyönyörű fotókiállítás formájában

 

Lévai Ferenc, standjukon

Új ötletként borkóstolással is összekötötték a különböző édesvízi halételek kóstoltatását „HALRA MAGYAR, HALRA BORT!” – szlogen mellett.

 

KISÁLLATOS SÁTOR DÍSZBAROMFIAKKAL, NYULAKKAL


Kővágó László fiatal kora ellenére már évek óta nyulakat és díszbaromfikat tenyészt. Az ifju nyulász körbevezette az Agroinformot a kisállatos standon és szép német tarka óriás tenyészállatait is megmutatta.

A kiállításon a német tarka nyulakon kívül világos nagy ezüst, újzélandi fehér, bécsi fehér, bécsi kék, kaliforniai és magyar óriás fajták képviselőit is szép számmal láthattuk.

A magyar nyúltenyésztés helyzete az orosz export piac-lehetőségek miatt ígéretesnek tűnik. A helyi tenyésztők szerint egyre többen foglalkoznak újra nyúllal és talán egyszer magyar óriás fajtánk egyedszáma is szépen felszaporodik- hogy ne kelljen többet ezt a szép őshonos háziállat fajtánkat a kihalás széléről mentenünk.