Széles vetőmagpaletta és gázolaj egy helyen
Az RWA Magyarország Kft. a legszélesebb saját tulajdonú fajtaválasztékkal rendelkező agrárintegrátor hazánkban. Aktualitásaikról Szijártó Bálint ügyvezető igazgatót kérdeztük.

Partnereket keres Magyarország legmodernebb sertésintegrációja! (PR-cikk)
Csatlakozz integrációnkhoz, legyél a Mangal Ilona Sertéshizlalda kft. partnere. Ragadd meg azt a kiváló lehetőséget, hogy most egy egyedülállóan modern, szakmailag a legapróbb részletekig precíz csoport tagja lehetsz!

Ki és hol használhat drónokat 2021-től?
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára beszélgetett a drónok mezőgazdasági célú alkalmazásának lehetőségeiről, a drónhasználat uniós és hazai szabályozásáról.

drón

A 120 grammnál nehezebb drónok vezetéséhez tanfolyami végzettség válik szükségessé – fotó: MTI/Salvatore Di Nolfi

Égetési tilalom: Te mit tervezel a kerti zöldhulladékkal?
Indul az Agroinform felmérése az avar- és zöldhulladék égetésének teljes tiltásáról. Mondd el Te is a véleményed, ezzel is segítve a felkészülést erre az időszakra.

Amerikában engedélyezték a GMO sertéshúst
Az amerikai Élelmiszer-és Gyógyszerügyi Hatóság (Food and Drug Administration) a világon elsőként engedélyezte, hogy genetikailag módosított sertést használjanak fel a gyógyszeriparban és ezzel egyidejűleg az élelmiszeriparban is.

Télen sem kell lemondani a gombászásról! Mit, mikor gyűjtsünk, mire figyeljünk?
Mivel foglalkozik a gombaszakértő? Mikor, milyen gombát érdemes gyűjteni, mire kell figyelni? A gombaszezon végén ezekről a kérdésekről és sok más érdekességről beszélgettünk Kalauz József szakellenőrrel. Arra is kitértünk, hogy vajon tényleg meg kell-e elégedni a rántott gombával, vagy izgalmasabb gasztrokalandokat is nyújthat a gombafogyasztás.

gomba

Gyakori gombafaj a téli fülőke, elkorhadt fák kérgén, erdőkben, patakparton, de még a kertekben is megtalálható, a hó alól is előbújik – fotó: Kalauz József

Mely rovarok károsíthatják terményeinket még most is, és mit tehetünk ellenük?
Raktári kártevők alatt azokat a terménykárosító rovarfajokat értjük, amelyek a tárolókban és azok környékén végzik táplálkozásukat, illetve szaporodásukat. A szántóföldi növénytermesztés során megtermelt szemes terményeink minőségét csak megfelelő tárolással tudjuk megőrizni, mert ezek a raktározó épületek sok káros rovarnak tudnak kiváló életfeltételeket biztosítani. Lássuk, melyek a hazánkban leggyakrabban előforduló raktári rovarkártevők, és mit tehetünk terményeink védelme érdekében.

Gyomnövények inváziója – milyen veszélyes gyomokkal találkozhatunk itthon?
Nemcsak az invazív rovarok okozhatnak gazdasági vagy természetvédelmi kárt, hanem a nem őshonos, gyorsan terjedő növényfajok is. A vándor- és márványos poloskák bosszantó jelenlétével már mindenki találkozott, na de mi a helyzet azokkal a növényekkel, amelyek poloskákhoz hasonló gyorsasággal terjednek, ezzel veszélyeztetve a faji diverzitást, nem beszélve egyéb negatív hatásaikról?

Németországban van az új vírusmutáció! Nagy-Britannia északi fele zöldség és gyümölcs nélkül maradhat?
A legfrissebb koronavírus-mutációval kapcsolatos híreket gyűjtöttük össze egy csokorba.

vírus

A kép illusztráció! – fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Itt a végleges megoldás a kutak körül kialakult helyzetre! Megjelent a törvénymódosítás
Megjelent a vízgazdálkodásról szóló törvény módosítása, amely megoldást nyújt az engedély nélkül kialakított, mezőgazdasági öntözést szolgáló kutak helyzetének rendezésére, valamint egyszerűsíti az ilyen kutak nyilvántartásba vételét és vízjogi engedélyezését.

Vállalkozások, figyelem! Itt vannak az új időszak első pályázatai! (PR-cikk)
Elindultak a 2021-2027 közötti időszakra szóló Vállalkozásfejlesztési és Innovációs Operatív Program (VINOP) első pályázatai. Kérjen előminősítést!

Mire számíthatnak a borászatok? Megszavazták az új bortörvényt
A szőlészetről és borászatról szóló új törvény legfőbb célja, hogy az adminisztrációs kötelezettségek átgondolásával és az elektronikus ügyintézés lehetővé tételével egyszerűsödjön az ágazat adminisztrációja. A törvény 2021. augusztus elsejével lép hatályba.

bor

A cél a szőlő-bor ágazatot terhelő adminisztrációs teher csökkentése – fotó: Pixabay

Agrárminisztérium: győzött a józan ész a Közös Agrárpolitika szabályozásában
Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a Közös Agrárpolitika 2021-es és 2022-es évekre vonatkozó szabályait rögzítő átmeneti rendeletet. A jogszabály lehetőséget biztosít az uniós agrártámogatások és az átmeneti nemzeti támogatások jelenlegi formában történő továbbvitelére a következő két évben, valamint az Európai Helyreállítási Alapból közvetlenül a mezőgazdaságra fordítható források 2021-től történő igénybevételére.

Állatjóléti támogatások: január elejétől beadhatóak a kérelmek!
Megjelent számos állatjóléti, tenyésztésszervezési támogatás igénybevételéhez kapcsolódó közlemény a Magyar Államkincstár honlapján, illetve a 2021. január 1-jétől használandó gazdálkodási napló formanyomtatványai is elérhetőek.

Internetet robbantott a birkákat körmölő gazdász lány – Szakmai beszámoló VIDEÓKKAL
Mitől lett ilyen sikeres a videó? Leginkább a fiatal hölgy szakma iránti szeretete miatt, amely sugárzik a mozdulataiból. De vajon hogyan kell használni a körmölőszéket ahhoz, hogy a juhász dereka is ép maradjon és a jószágnak is kényelmes legyen az eszköz?

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.